Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tentokrát se v našem seriálu Z babiččiny kuchyně podíváme ještě dál do historie. Pohanské i křesťanské zvyky a obyčeje přetrvávají většinou už jen v národopisných souborech, z běžného života mizí a s nimi i vyšší poetika. Ke zvykům patří i jídelníček svátečních dní našich předků.

Štědrý den byl dnem chystání na večer. V uklizeném domě se připravil svátečně prostřený stůl, pokrmů se chystalo několik (tradicí je magický počet 9), aby se dosyta najedli všichni. Mnohé z pokrmů si hospodyně připravily den předem, např. namočily luštěniny, sušené houby a uvařily ovocnou omáčku. Během dne na vaření oběda a stolování čas nebyl, stěžejní byl večer. Možná odtud plyne i pověra o zlatém prasátku. Skladba pokrmů se řídila krajovými a rodinnými zvyklostmi, bylo běžné využít vše, co během roku předci sklidili z polí, zahrad, lesů a luk.

Štědrovečerní pokrmy

Každý chod provázela pranostika nebo pověra zdůvodňující jeho symboliku. Med je symbol zdraví a ochrany proti hadímu uštknutí, obilná nebo luštěninová zrnka symbolizují hojnost, česnek je přirozenou ochranou proti nemocem atd. Štědrovečerní menu běžných lidí bylo skromnější a zdravější, což můžeme napodobit a nemít pak po svátcích zažívací potíže. Úcta k surovinám byla všudypřítomná, nic nepřišlo nazmar. Drobky se darovaly ohni, aby neškodil, kosti se zakopaly pod ovocné stromy, aby plodily. 

Štědrovečerní "čarování"

Po večeři nastala hlavní zábava (dnes se obvykle rodiny pouze usadí před televizní obrazovkou), většina zvyků a obyčejů z pohanského období se týkala předpovědí budoucnosti, budoucí úrody, nemoci a zdraví nebo u svobodných životního partnera. Zakončilo se návštěvou půlnoční mše v kostele.

I při skromném způsobu života se naši předci uměli bavit a dobře jíst. Pro inspiraci nabízíme videorecept na vánoční punč, kterým můžete ten váš sváteční večer zakončit.

Tak šťastné a veselé

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky