Švestkové knedlíky jsou hitem začínajícího podzimu. Z jakého těsta je máte nejraději?
Ovocné knedlíky jejich milovníci vaří a konzumují po celý rok. Švestkové nejsou výjimkou, ba právě naopak. Patří k nejoblíbenějším i vzhledem k tomu, že do nich můžeme kromě čerstvých švestek použít také kompotované nebo mražené. Rozdíl bývá v těstě a posypkách.
Talíř plný kyprých a voňavých knedlíků, naplněných šťavnatými švestkami, politých máslem a sypaných tvarohem nebo mákem, smíří se světem nejednoho škarohlída. Jednoduše řečeno a mnohokrát ověřeno - proti podzimnímu splínu a depresi můžeme bojovat i dobrým jídlem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kynuté knedlíky jako od babičky
Kynuté těsto na knedlíky používaly hlavně babičky a často se s ním setkáváme v restauracích a jídelnách. Mladé hospodyňky s ním mají někdy problém, ale často stačí dodržet postup a najít spolehlivý recept. Práci s těstem nám usnadní domácí robot nebo pekárna. Knedlíky budou chutnější, když je uvaříme v páře místo ve vodě.
Bramborové knedlíky jsou žádaná klasika
Bramborové těsto se dělá z brambor vařených den předem, oloupaných, nastrouhaných a smíchaných se solí, vejcem a moukou. Obvykle vaříme přílohové knedlíky z brambor nebo plněné masem. Univerzální těsto ale můžeme používat i na sladká jídla (lokše, šišky nebo ovocné knedlíky). S těstem se musí pracovat rychle, aby nezřídlo, zabalené knedlíky vaříme v páře nebo ve vodě.
Tvarohové knedlíky pro začátečníky
Výhodou tvarohového těsta je, že je jednoduché a rychle hotové, takže ho zvládnou i začátečníci. Z pouhých tří surovin, tvarohu, vejce a mouky (někdy i bez vejce), vznikne tvárné těsto, které po kouscích odkrajujeme, každý kousek upravíme na placičku, naplníme a uzavřeme. Tvaroh můžeme nastavit vařenými bramborami. Tyto knedlíky vaříme většinou ve vodě.
Knedlíky z odpalovaného těsta pro mlsouny
Knedlíky z odpalovaného těsta mají výhodu, že z těsta lze vytáhnout tenoučká vrstva, takže pak jíme ovoce téměř bez mouky. Odpalované těsto má své zákonitosti přípravy, ale kdo se ho jednou naučí, má pak široké možnosti využití, a to nejen na moučníky.
Komentáře