Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné knedlíky jejich milovníci vaří a konzumují po celý rok. Švestkové nejsou výjimkou, ba právě naopak. Patří k nejoblíbenějším i vzhledem k tomu, že do nich můžeme kromě čerstvých švestek použít také kompotované nebo mražené. Rozdíl bývá v těstě a posypkách.

Talíř plný kyprých a voňavých knedlíků, naplněných šťavnatými švestkami, politých máslem a sypaných tvarohem nebo mákem, smíří se světem nejednoho škarohlída. Jednoduše řečeno a mnohokrát ověřeno - proti podzimnímu splínu a depresi můžeme bojovat i dobrým jídlem.  

Kynuté knedlíky jako od babičky

Kynuté těsto na knedlíky používaly hlavně babičky a často se s ním setkáváme v restauracích a jídelnách. Mladé hospodyňky s ním mají někdy problém, ale často stačí dodržet postup a najít spolehlivý recept. Práci s těstem nám usnadní domácí robot nebo pekárna. Knedlíky budou chutnější, když je uvaříme v páře místo ve vodě

Bramborové knedlíky jsou žádaná klasika

Bramborové těsto se dělá z brambor vařených den předem, oloupaných, nastrouhaných a smíchaných se solí, vejcem a moukou. Obvykle vaříme přílohové knedlíky z brambor nebo plněné masem. Univerzální těsto ale můžeme používat i na sladká jídla (lokše, šišky nebo ovocné knedlíky). S těstem se musí pracovat rychle, aby nezřídlo, zabalené knedlíky vaříme v páře nebo ve vodě. 

Tvarohové knedlíky pro začátečníky

Výhodou tvarohového těsta je, že je jednoduché a rychle hotové, takže ho zvládnou i začátečníci. Z pouhých tří surovintvarohu, vejce a mouky (někdy i bez vejce), vznikne tvárné těsto, které po kouscích odkrajujeme, každý kousek upravíme na placičku, naplníme a uzavřeme.  Tvaroh můžeme nastavit vařenými bramborami. Tyto knedlíky vaříme většinou ve vodě.

Knedlíky z odpalovaného těsta pro mlsouny

Knedlíky z odpalovaného těsta mají výhodu, že z těsta lze vytáhnout tenoučká vrstva, takže pak jíme ovoce téměř bez mouky. Odpalované těsto má své zákonitosti přípravy, ale kdo se ho jednou naučí, má pak široké možnosti využití, a to nejen na moučníky.

Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta jsme pro vás natočili jako videorecept, abychom povzbudili k přípravě i začátečníky. Některé recepty nejsou tak složité, jak se mohou zdát začátečníkům.
Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky