Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýr pozvedne a vylepší mnoho jídel. Stačí ho nastrouhat nebo pěkně nakrájet a můžeme se pustit do "kouzlení". Jaký sýr vybereme, to už záleží na nás. Tentokrát se zaměříme na placičky, ve kterých sýr hraje hlavní roli.

Sýr se při tepelné úpravě sice roztéká, ale brzy znovu tuhne. Konzistence sýrových placiček po vychladnutí zpevní a placičky výborně chutnají nejen teplé, ale i studené. Čerstvě usmažené je jíme s bramborovou kaší nebo k nim podáváme bramborový salát. Výborné jsou zastudena s pečivem.

Jak připravit sýrové placičky

K nastrouhanému sýru přidáme další suroviny podle konkrétního receptu. Chutné jsou velmi jednoduché sýrové placičky s vajíčkem i trochu složitější varianty doplněné zeleninou (např. květákem, brokolicí, celerem, kořenovou zeleninou, cuketou, cibulí a pórkem). Tvrdší zeleninu před přidáním krátce předvaříme

Správná chuť sýrových placiček

Jednoduché sýrové placičky (z receptu níže) není třeba nijak dochucovat kořením, ani sůl nemusíme přidávat, protože sýr je slaný dost. Placičky obohacené zeleninou už ale dochucení potřebují.  Přichutíme je např. česnekem, vegetou, bylinkami nebo pepřem. Kdo chce, může si placičky ještě vylepšit podušenými houbami, uzeninou (např. jemně nakrájenou šunkou nebo salámem), kuřecím masem nebo přidáním tvarohu.

Recept na jednoduché sýrové placičky

Velmi jednoduché a moc dobré placičky připravíte podle následujícího videa.

  • Na základní dávku potřebujete 200 g tvrdého sýra, 1–2 vejce, trochu mléka a 2 lžíce mouky. Dále si připravte strouhanku na obalování a olej na smažení.
  • Sýr nastrouhejte nahrubo.
  • Přidejte vejce, mouku a trochu mléka. 
  • Vše smíchejte a nechte chvíli odležet. 
  • Lžící dávejte připravenou směs do strouhanky a pomocí rukou tvořte placičky, poté je usmažte z obou stran na oleji.
  • Podávejte hned po usmažení např. s bramborovou kaší. Výborné jsou i studené.

Smažený sýr nebo raději sýrové placičky?

Smažený sýr patří k nejoblíbenějším bezmasým jídlům, ale přestože je obalení a smažení rychlé, přináší různá úskalí např. nutnost smažení těsně před podáváním nebo roztékání sýru během smažení. Se sýrovými placičkami ale nic takového nahrozí, proto jim mnoho hospodyněk dává před klasickým "smažákem" přednost. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky