Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat smažený sýr bez smažení. Všechny porce budete mít připraveny najednou
Zdroj: Top recepty

Smažený sýr je klasika, která si drží stálou oblibu. Mnozí na něj nedají dopustit. Dietní zrovna není, ale jednou za čas si na něm rádi pochutnáme. Můžeme tentokrát vyzkoušet variantu bez smažení. Příprava je rychlejší a pohodlná, navíc všechny porce budeme mít hotové naráz. 

Co budeme potřebovat

Na jednu porci potřebujeme 10 dkg tvrdého sýru eidam (30%) a 1 vejce. Kdo chce, může použít navíc 5 dkg uzeniny, čtvrtku Hermelínu nebo Olomoucký tvarůžek (jeden kus)Dále potřebujeme tuk na vymazání hrnku a trochu strouhanky na jeho vysypání. Na každého strávníka počítáme jeden hrnek. Žádný olej na smažení není potřeba. 

Postup vrstvení

Sýr nastrouháme na struhadle. Hrnek nebo jinou vhodnou nádobku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na vymazání použijeme klasické máslo nebo olej. Do vysypaného hrnku začneme vrstvit nastrouhaný sýr do výšky 1,5 - 2 cm. Na sýr rozklepneme vajíčko, které lehce roztáhneme vidličkou po povrchu sýru. A na vajíčko nasypeme zbývající díl sýru.

Uzenina, žampióny a jiné možnosti plnění

Kdo chce, přidá uzeninu např. nasekanou šunku. Jeji vrstvu dáme hned na první vrstvu sýru a teprve po uzenině přidáme vajíčko. Stejným způsobem se přidává Hermelín nebo Olomoucké tvarůžky. Místo uzeniny lze přidat sterilované žampióny, kukuřici, několik proužků kapie, jemně nakrájený čerstvý pórek nebo tenký plátek čerstvého rajčete. Jednotlivé suroviny buď vrstvíme nebo vše promícháme společně se sýrem a vajíčkem a směs nahrneme pomocí lžíce do hrnku.

Pečení v troubě - klasické nebo mikrovlnné

Takto připravený sýr se peče v troubě, buď v klasické nebo mikrovlnné. Hrnky narovnáme na vyšší pekáč, který naplníme do poloviny výšky hrnků horkou vodou. Pečeme asi 20 minut v klasické troubě nebo 5 minut v mikrovlnné. Podáváme s bramborami a oblohou. Kdo chce, dá si navíc tatarskou omáčku.

Není divu, že si tento způsob přípravy získal mnoho příznivců - odpadá zdlouhavé obalování a smažení na oleji. Tuk neprská a nemáme starosti s roztékáním sýru. Uvařeno máme během chvilky a navíc šetříme své zdraví

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky