Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní dny už bývají chladné a při pobytu venku můžeme prostydnout. Je čas vyměnit chladivé nápoje za horký čaj a studené večeře za teplé husté polévky, které dokážou zahřát organismus a navodit příjemné pocity.

Podzim mívá ještě krásně teplé a slunečné dny, ale večery jsou chladné, tmavé a vlhké. Po návratu z práce, z procházky, z nákupů nebo ze zahrady uvítáme horkou a vydatnou polévku, která nás uvnitř zahřeje a nasytí a odežene známky nachlazení.

1/16

    2 z 16

    Čočková polévka s uzeninou

    Čočková polévka s uzeninou

    Polévka z čočky je vydatná, hustá a s vločkami získá krémovitou konzistenci. Připravit ji můžeme namočením a uvařením čočky, použitím její předvařené verze nebo zbytku oběda z minulého dne. Do polévky přidáme kousky opečené uzeniny, rozmícháme do ní vejce a posypeme ji smaženou cibulkou.

    4 z 16

    Polévka s drožďovými noky

    Polévka s drožďovými noky

    Masovou i zeleninovou polévku s kousky kořenové i jiné zeleniny zahustíme drožďovými noky, které připravíme z roztaveného droždí, smíchaného se žloutky, strouhankou, česnekem, solí, pepřem a bylinkami. Jejich chuť a vůně je velice výrazná. Naše babičky říkaly, že v takové polévce musí "stát lžíce".

    5 z 16

    Kulajda z cukety

    Kulajda z cukety

    Podzim znamená čerstvé houby, které najdeme při procházce v lese.  Doplníme je hrstkou sušených, předem namočených hub a spolu s bramborami uvaříme polévku, kterou můžeme zahustit moukou nebo strouhanou cuketou. Nakonec ji zjemníme smetanou a ochutíme sekaným koprem. Podáváme ji s uvařeným vejcem.

    6 z 16

    Hokkaido-zeleninový krém

    Hokkaido-zeleninový krém

    Hokkaido je oranžová dýně, která se po odstranění semen vaří i se slupkou. Je poměrně rychle hotová, proto ji můžeme připravit i na poslední chvíli. Po rozmixování upravíme její hustotu smetanou a kořením - solí, pepřem, česnekem, zázvorem a muškátovým květem. Pokud máme čas, uvaříme k polévce noky nebo osmažíme krutonky.

    7 z 16

    Cuketová polévka s česnekem a frankfurtským párkem

    Cuketová polévka s česnekem a frankfurtským párkem

    Sezóna cuket skončila, ale ve spíži jich můžeme mít ještě několik. Zkusme připravit cuketovou polévku. Na cibulovém základě orestujeme mouku, zalijeme ji vývarem, přidáme strouhanou cuketu, sůl, pepř a mletý kmín. Polévku povaříme (můžeme ji rozmixovat), přidáme smetanu a nakonec pokrájený párek.

    8 z 16

    Bramborová polévka s medvědím česnekem

    Bramborová  polévka s medvědím česnekem

    Vůně bramborové polévky s houbami nám připomene, že je opravdový podzim. Polévku připravíme na orestované cibuli s kořenovou zeleninou, přidáme čerstvé houby nebo sušené i s vodou, ve které se máčely, a kostičky brambor. Polévku dochutíme solí, kmínem, pepřem, bobkovým listem a nakonec i majoránkou.

    9 z 16

    Moje gulášová polévka

    Moje gulášová polévka

    Která z polévek se více hodí pro chladné podzimní dny než hustá a voňavá gulášovka? Stejně jako u guláše připravíme cibulový základ s mletou paprikou, přidáme kousky masa (mohou být i zbytky), uzeninu nebo mleté maso a na kostky pokrájené brambory. Polévku vaříme ve vývaru s aromatickým kořením, česnekem a majoránkou.

    11 z 16

    Kuřecí polévka

    Kuřecí polévka

    Kuřecí polévka je nejen chutný pokrm, ale podle našich babiček také účinný lék na nachlazení a jiné nemoci. Kuře se musí pomalu táhnout spolu ze zeleninou, aby se uvolnily do polévky všechny živiny. Nakonec zavaříme polévkové nudle (mohou se podávat zvlášť) a zelené natě - libeček, celerová či petrželová nať.

    12 z 16

    Podzimní houbová polévka

    Podzimní houbová polévka

    Houby zpracujeme do mnoha chutných a voňavých polévek. Na orestované cibuli a česneku opečeme pokrájené houby a kousky kořenové zeleniny. Polévku zalijeme vývarem nebo vodou s namočenými sušenými houbami. Přidáme kroupy nebo pohanku, které důkladně propláchneme. Polévku vaříme do zhoustnutí.

    13 z 16

    Asijská polévka Pho Ga s pak choi a nudlemi

    Asijská polévka Pho Ga s pak choi a nudlemi

    Čínské polévky jsou rychlovkou, po které sáhne nejeden z nás. Domácí asijská polévka se může stát ještě větší pochoutkou. Povaříme kuřecí maso a kousky zeleniny s asijským kořením a rybí omáčkou. Přidáme rýžové nudle, uvařené houby shiitake a pórek, pokrájený na kolečka. Polévku necháme přejít varem a podáváme.

    14 z 16

    Krémová polévka

    Krémová polévka

    Mezi pokrmy "co dům dá" můžeme směle zařadit všechny krémové polévky. V osolené vodě nebo v zeleninovém vývaru povaříme kostičky brambor a pokrájenou zeleninu, kterou máme právě doma. Vaříme, dokud vše nezměkne - pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, doladíme hustotu a nakonec opečeme krutonky.

    15 z 16

    Česnečka od Krkovičky

    Česnečka od Krkovičky

    Nejlepší česnečka je z masového vývaru po uvaření vepřového kolena nebo kusu uzeného. Ideální je, pokud zbyde i maso. Polévku zahustíme rýží nebo kroupami a přidáme spoustu strouhaného česneku, pepř a majoránku. Necháme povařit a na talíře před podáváním naservírujeme lisovaný česnek. Krutony jsou také dobrou volbou.

    16 z 16

    Boršč s mletým masem

    Boršč s mletým masem

    Boršč je východoslovanská polévka, v jejímž základu je maso, bílé zelí, kořenová zelenina a červená řepa. Receptů na boršč je mnoho, proto můžeme připravit klasickou i jednoduchou verzi, ale musíme zachovat základní suroviny. Na talíři se boršč tradičně zdobí kopečkem zakysané smetany.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli