Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý vyprošťovák s minimem času i úsilí: Domácí „čínskou“ nudlovou polévku máte vařenou do pěti minut
Zdroj: Veronika KOKO Šmehlíková, Toprecepty

Kudy domácí nudlová polévka teče, tudy léčí. Výhoda rychlého zhotovení a minimální náročnost přípravy zůstává i ve chvíli, kdy si chcete dopřát mnohem zdravější, výživnější a chutnější verzi polévky, která vyřeší hlad a potěší žaludek na vodě. Nezdravou sypkou ochucovací směs nahraďte asijskou ochucovací pastou, přidejte, co dům dá, a servírujte do pěti minut.

Hotová pasta není ostuda

V Asii není používání hotových past ničím neobvyklým, spíše naopak, málokdo si je připravuje domácí. Proto se rozhodně za užití této zkratky nemusíte stydět ani vy. Je to jako koupit si dobré pesto k těstovinám. Na svou vyprošťovací polévku zkuste “Tom Yum” pastu, která je mírně pikantní (což v této náročné chvíli stoprocentně pomůže), ale také příjemně nakyslá. Prodávají ji nejen ve specializovaných online supermarketech s asijskými surovinami, ale i na těch běžných. Vedle karí pasty se často vyskytuje v kamenných větších prodejnách potravin v malých padesáti gramových baleních, což vystačí minimálně na dvě pořádné porce, a nabízí ji také kdejaká vybavenější večerka. Tom Yum pasta obsahuje většinou sójový olej, citronovou trávu, šalotku, chilli, galangal, limetkové listy a také sůl, se kterou je třeba následně počítat.

Vývar je všelék

I kdybyste po Silvestru vypili samotný vývar se špetkou čerstvě mletého pepře jen tak z hrníčku, hned začne tělesný regenerační proces. Pokud tedy použijete domácí vývar (ať už kuřecí či zeleninový) do své léčivé polévky, její účinky se znásobí a chuť vylepší. V krizových situacích lze sice použít prostě jen vodu a o něco více ochucovací pasty, ale jak je známo, z vody se vaří nelehko. Sortiment moderní doby naštěstí nabízí i možnost si nesolený hotový vývar zakoupit.

Instantní nudle snadno a rychle

Do klasické Tom Yum polévky tenké čínské nudle samozřejmě nepatří, ale na to se historie vašeho těžkého rána ptát rozhodně nebude. Nudle mají skvělou schopnost se polévkou i dostatečně nasytit, takže se jim nebraňte. K dostání jsou občas také samostatně a vyplatí se je doma pro tyto případy mít, ale naprosto jednoduchým řešením je koupit si v nejbližší večerce jakoukoli instantní nudlovou polévku a využít tyto. Nudle jsou totiž zpravidla balené zvlášť. Vedle nich je malý pytlíček se sypkým obsahem, kterého se jednoduše vzdáte a zbavíte. Vzhledem k ceně tohoto produktu vás to nemusí mrzet. A protože použijete ochucovací pastu, není tohle nevábné sypání naštěstí ani třeba.

Zbytky zvýší hodnotu polévky

Nyní se rozhlédněte, co spíž, lednice či mrazák mohou po svátcích ještě nabídnout. Rozhodně se hodí nějaká bílkovina. Skvěle poslouží kousek vařeného nebo pečeného masa (ideálně kuřecího). Využít se dá pár mražených krevetek, kterým stačí opravdu bleskurychlá tepelná úprava. Pro vegetariány zase zbytek tofu. Nebo možná osiřel nějaký uzený losos, který se nevešel na chlebíčky. Cokoli z toho si rádo v polévce zaplave. Hodí se také nakrájet cherry rajčátka a nebo dokonce žampiony na velmi tenké plátky – těm stačí minutová koupel ve vroucí tekutině a můžete jíst. Vzhledem k asijskému charakteru polévky můžeme doporučit především lístky koriandru, ale dalo by se smířit i s pár lístky bazalky, petrželky nebo s pažitkou.

Do 5 minut na stole

Kompletace domácí nudlové polévky je otázkou mžiku.  Do servírovací misky si připravíte vše zmíněné. Nudle můžete v igelitovém pytlíčku před otevřením podrtit, aby byla konzumace lžící jednodušší (předpokládáme, že na hůlky není nejvhodnější den). Vše nakrájejte na menší kousky. Tom Yum pasty pro začátek dejte vrchovatou lžičku, přidat lze vždy. Přestože vás bude svádět přelít obsah misky vroucím vývarem, doporučujeme spíše do rendlíku s vývarem vše přemístit, minutu povařit a pak vrátit do misky, aby se tekutina příliš neochladila o misku a chutě se dobře propojily. Pastu důkladně promíchejte a nechte rozpustit. Pak teprve ochutnejte a dosolte dle potřeby.

Náš tip: Pokud máte více času a síly a jste fanoušky asijských nudlových polévek, rozhodně by vám po Silvestru mohla přijít vhod také domácí Pho z našeho videoreceptu. 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více