V obchodech si můžeme vybrat z více druhů fazolí, liší se barevností i velikostí. Připravujeme z nich především polévky, guláše, pomazánky a jednoduchá jídla z jednoho hrnce. Fazole patří mezi potraviny, které bychom měli zařadit do jídelníčku častěji.
Fazole kupujeme obvykle jako suché luštěniny, které potřebují před použitím řádně uvařit. Osvědčeným pomocníkem při jejich vaření je pomalý hrnec - fazole se v něm sice vaří několik hodin, ale takřka bez hlídání. Naopak rychle uvařené budou z tlakového hrnce. Nejjednodušší je koupit sterilované fazole v plechovce. Jídla z nich jsou hotová vcukuletu. Pro více strávníků můžete uvařit třeba fazolový guláš nebo hustou fazolovou polévku.
Kombinace barevných fazolí s rajčaty, cibulí a česnekem patří k těm nejoblíbenějším. Přidat můžete také nakrájenou klobásu a výrazné koření, podle tohoto receptu především chilli, mletý pepř a papriku. Vhodnou přílohou může být knedlík, tortilla i pita chléb, bohatě postačí ale také krajíc obyčejného chleba.
Předem namočené a uvařené fazole doplňte orestovanou cibulí a zahustěte záklechtkou z vody a hladké mouky. Na dochucení postačí ocet, sůl, pepř a bazalka. Pokrm se obvykle podává s opečenou uzeninou a čerstvým chlebem.
Bretaňské fazole patří k nejžádanějším fazolovým jídlům. Krásně nás zasytí a zahřejí, jejich chuť je příjemně pikantní díky pořádné dávce koření, bylinek a dalších pochutin (tymián, rozmarýn, sladká paprika, majoránka, petrželová nať, bobkový list, česnek a ostrý kečup).
Fazolové polévky chutnají skvěle, jsou syté a přiměřeně okořeněné. Polévku z bílých fazolí doplňte sušenými houbami, zvlášť chutné jsou pravé hříbky (praváky). Fazole je nejlepší namočit den předem, pak vodu slít a teprve potom uvařit do změknutí.
Guláš je syté a vydatné jídlo, které výborně chutná ke knedlíkům i čerstvému pečivu. Podle tohoto receptu vám budou stačit sterilované fazole z plechovky. Dají se běžně koupit ve více variantách a výhodou jsou jejich trvanlivost i nízká cena. Vyplatí se jich nakoupit více do zásoby, pokud jsou zrovna v nabídce za akční cenu.
Kdo by si rád nepochutnal na výtečné fazolové polévce - mnozí z nás ještě v dospělosti rádi vzpomínají na tu nejlepší fazolovku od babičky. Uvařte fazole s bobkovým listem a novým kořením, do polévky pak přidejte světlou jíšku, která ji krásně zahustí, orestovanou nakrájenou klobásu a také uvařené brambory. Polévku příjemně zjemní smetana na vaření.
Fazolová pánev s klobásou a vejci je příkladem nenáročných rychlovek, které se dají vykouzlit jen z několika ingrediencí. Pokud použijete fazole a rajčata z plechovky, jídlo bude uvařené během chvilky, ale pokud máte času dostatek, dejte přednost čerstvě uvařeným surovinám.
Pro mexickou kuchyni jsou charakteristické fazole, kukuřice a chilli, proto i podle tohoto receptu ochutnáte chuťově výrazné fazole v rajčatovo-paprikové omáčce. Vydatné jídlo můžete směle připravit i pro návštěvu. K fazolím po mexicku se hodí opečená uzenina a čerstvý chléb.
Komentáře