Fazole na kyselo

Colombo65 Kuchař:

Doba přípravy: 60 minut 4-6 porcí Pro začátečníky 36 názorů

532
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Suroviny

500 g bílých fazolí
1 větší cibule
Nyní v akci
Masox
Nyní v akci
olej
sůl
pepř
ocet
mouka
bazalka
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Fazole přes noc namočíme do vody.

  2. Druhý den fazole scedíme a dáme do hrnce, kde fazole podlijeme nejlépe vývarem, ale pokud nemáme tak nahradíme vodou s kostkou masoxu. Vaříme do změknutí.

  3. K vařícím se fazolím přidáme na jemno nakrájenou a orestovanou cibuli.

  4. Poté co fazole změknou, rozmícháme si trochu hladké mouky asi ve 2 dl studené vody, vlijeme a dobře rozmícháme, čímž fazole zahustíme na nám vyhovující hustotu. Provaříme 15 minut za občasného míchání, aby zanikla moučná chuť a mouka se kterou byl pokrm zahuštěn se dobře provařila.

  5. Dochutíme dle vlastní chuti octem, solí, pepřem, bazalkou a podáváme s opečenou uzeninou a čerstvým chlebem.

  6. Abychom skoro úplně odstranili u strávníků plynatost po konzumaci pokrmu, přidáme jak výše uvedeno buďto sušenou nebo čerstvou nasekanou bazalku.

Poznámka

Recept je klasika, dávám ho sem jako inspiraci pro začínající kuchtíky obou pohlaví. Uzenina opečena - dle model Jenda1.

http://www.toprecepty.cz/recept/11219-kabanos/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fazole na kyselo

  • donelpedro donelpedro

    Nemusí být buřtík,ani vejce,stačí vdolky pečený v troubě.(recept po babičce)To se o to potom perem. :yes::yes::-8:-p

    Odpovědět

  • iva iva

    Jarda:tak pokud dělám bramboroví salát tak cibulku pěkně opeču na oleji a s tím promastím brambory salát pak cibulí něčpí a nekazí se tolik vydržel mě nejdéle něco přes týden;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Colombo65: ber to jen jako doplněk, ne že to tam píšeš ;-)

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    spagetka:
    ... nikde není napsáno, že se vývar vylije :-((:-((:-((

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    janjan: já ale nikdy vývar nevylévám, ale použiju jako základ jiných omáček či polévek, dám do mrazáku uskladnit

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    janjan:
    ... scedit znamená scedit - tedy vylijeme vše.:yes:
    Vývaru nebo vody s Masoxem cca 1 cm nad fazole ;-);-);-)

    Odpovědět

  • janjan janjan

    a tim sceděnim se mysli uplne vylet tu vodu? toho vyvaru (vody s masoxem) se tam pak dava kolik? dekuji

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Maya:
    ... upraveno a snad již realizovatelné ;-):-K

    Odpovědět

  • Maya Maya

    Prosím Vás, ty fazole vařím už přímo v tom vývaru nebo je tam potom přidám? A tu cibuli a hladkou mouku taky do vývaru? Ve vaření nejsem vůbec zběhlá a z tohoto návodu to moc teda nechápu :-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jarda: Tady je důkaz, že bazalka působí proti nadýmání, kromě jiných účinků
    http://abecedazahrady.dama.cz/default.aspx?article...

    Odpovědět

  • Jarda Jarda

    To slyším poprvé, že na odstranění plynatosti cibule je bazalka. Kdysi jsem slyšel v TV, že se cibule - třeba do bramborového salátu - má spařit.

    Odpovědět

  • Eva K. Eva K.

    Výborná klasika!ocet trochu cukruju,jako nálev na okurky.Musí to být
    chutička jak se říká "ne jehlu".

    Odpovědět

  • Jirka Jirka

    Tak to vím náhodou docela přesně, mám to vyzkoušené. Fazole se v tlakkovém hrnci vaří 30 - 35 minut. Já to dělám tak, že po 30 minutách hrnec sundám z plotny a hrnec ochladím pod vodou, otevřu ho a fazole zkusím. Jestli nejsou měkké, hrnec zavřu a nechám ještě cca 5 minut vařit. Ale pozor, 5 minut vařit, ne nechat 5 minut na plotně. Když necháte fazole vařit 35 minut, bude to akorát.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    katka:
    ... 25 minut ;-);-);-)

    Odpovědět

  • katka katka

    Chtěla bych se zeptat jak dlouho asi bych měla nechat dusit fazole v tlakovém hrnci.Děkuji za odpověď

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo