Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V květnu a červnu najdeme kvetoucí černý bez na okrajích lesů, kolem luk i na venkovských zahradách. Když vystihneme správný čas, nasbírat plný košík nebývá problém. Možností k zužitkování je celá řada a nemusí to být jen sušení bílých kvítků na zimu.

Na sběr květů si vezměte nůžky a košík nebo papírovou tašku. Nevhodná je naopak igelitová taška, ve které se květy mohou snadno zapařit. Černý bez sbírejte pouze v čistém prostředí, co nejdál od silnice. Na některých květech mohou být mšice, těm se při sběru vyhněte.

1. místo

Sirupy z květů černého bezu si můžete připravit ve více verzích, a to zatepla i zastudena. Podle tohoto receptu budete kromě květů potřebovat citrón, kyselinu citrónovou, cukr a konzervační přípravek. Po vyluhování květů a citrónu do šťávy přidejte ostatní suroviny, dobře rozmíchejte a nalijte do sklenic.

2. místo

Kdo by si rád při teplém počasí nedal zmrzlinu, výborná je i tato z květů černého bezu. K drobným kvítkům přidejte cukrový sirup a citrónovou šťávu. Směs rozmixujte a přimíchejte jogurt, poté naplňte nanukové formičky a nechte důkladně zmrazit. Před podáváním je krátce ponořte do horké vody, aby se daly vyjmout z formiček.    

3. místo

Smíchejte dohromady vodu se sirupem z bezových květů a citrónovou šťávou. Dobře vychlaďte a poté vlijte do nádoby výrobníku zmrzliny a nechte zmrazit, trvá to asi 35 minut. Pokud nemáte výrobník na zmrzlinu, tak směs dejte do plastové dózy s víkem, během mražení v mrazničce ji po cca 60 minutách důkladně promíchejte.
Bezové květy dejte do hrnce a zalijte je šlehačkami a mlékem, dejte do chladna a nechte macerovat minimálně přes noc. Pak přeceďte přes plátýnko a přidejte želatinu, směs nalijte do formiček a podávejte s ovocnou omáčkou (ze švestek a rebarbory).  

5. místo

Bezové květy kolem sebe šíří příjemnou vůni, která se uplatní i v moučnících. Smíchejte je s dalšími surovinami a důkladně promíchejte, nalijte na plech a upečte v troubě. Buchta je po upečení pěkně zlatá a jsou v ní vidět jednotlivé kvítky bezu a zelenavé stonky, což vypadá moc pěkně.

6. místo

Podobným způsobem připravíte těsto na muffiny. Květy zbavte nečistot, omyjte je a nechte okapat, stopky odstraňte. V míse smíchejte suroviny a připravte hladké těsto, které lijte do silikonových formiček a upečte. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

7. místo

Cheesecake je lehký, krémový a krásně voní po květech bezu. Kombinuje se v něm jemná tvarohová náplň s květinovým nádechem bezového sirupu. Této dobrotě dá správnou a typickou chuť křupavý sušenkový základ. Povrch ozdobte květy, plátky citrusů nebo kouskem máty.                                                                                          
Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit báječný bezový sirup, tentokrát vařený. Květy nechte ve vodě vyluhovat společně s citrónem, povařte je a smíchejte s cukrem. Hotový sirup dejte do sklenic a uchovávejte v chladu.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli