Pohanka je v naší kuchyni velmi ceněná, ať už jednoduše uvařená a dochucená nasladko či naslano, nebo zpracovaná do karbanátků a zapékaných jídel. Pohanka je výborným základem pomazánek a kromě toho, že je výživná a přirozeně bezlepková, je také levná a snadno se připravuje.
Pohanku můžeme podávat jako chutnou kaši a přidávat ji do polévek, které krásně zahustí. Tato "pseudoobilovina" je skvělou přílohou i hlavním jídlem. Hodí se ke konzumaci zatepla i zastudena, naslano i nasladko. Její univerzální využití ještě zvyšuje možnost používat pohankovou mouku, se kterou se nám nabízí široká škála dalších možností jejího uplatnění.
Pohanka je výborným základem pomazánek, můžete ji kombinovat s mléčnými výrobky, ale také jen se zeleninou a některými pochutinami jako v tomto jednoduchém receptu. K uvařené pohance přidejte jen osmaženou cibuli a česnek, směs dochuťte hořčicí a kořením, krátce pomixujte a na závěr přidejte nadrobno nakrájené kyselé okurky.
Krátce v zeleninovém vývaru uvařenou a změklou pohanku smíchejte s orestovanou zeleninou (cibule, česnek, hrášek a listový špenát) a chuť dolaďte solí a pepřem. Směs dejte do zapékací misky, posypte ji strouhaným sýrem a dejte na chvilku do trouby zapéct. Takto zapečená pohanka chutná velmi dobře.
Pohankové karbanátky jsou skvělou alternativou nejrůznějších dalších karbanátků včetně těch z masa. Základem je uvařená pohanka, kterou doplníte sýrem, česnekem a bylinkami. Přidejte také jemně strouhaný celer a jemně nakrájený pórek. Ze směsi tvarujte karbanátky, obalujte je ve strouhance a smažte v rozehřátém oleji pěkně dozlatova.
Jednoduchým a rychlým jídlem je uvařená pohanka, ochucená česnekem a na talíři politá opečenou slaninou s cibulí. Pokud nechcete slaninu, bude stačit jen osmažená cibule. K doplnění můžete použít vejce připravené jako volské oko nebo některou oblíbenou uzeninu, vegetariáni si mohou připravit např. osmažené kostičky uzeného tofu. Pokrm ještě ozdobte zeleninou.
Pohanka se báječně uplatní také jako zavářka do polévek. Výborně se hodí do luštěninových, zeleninových a bramborových polévek. Pokud přidáte pohanku, není už potřeba polévku jinak zahušťovat. Vyzkoušejte třeba tuto drožďovou polévku, která krásně voní a příjemně zasytí.
Vydatná a chuťově příjemná pohanka ve směsi se zeleninou a roztaveným sýrem nabízí výtečnou souhru chutí. S tímto receptem zasytíte za málo peněz jednoduše i více strávníků. Spokojení budou vegetariáni, ale pokrm by mohl chutnat i těm, kteří jinak konzumují maso. Pokud by vám maso chybělo, můžete do směsi před pečením vmíchat nadrobno nakrájenou uzeninu.
Ještě pro vás máme jeden recept na karbanátky. Tentokrát k změklé pohance, připravené na orestované cibulce, přidejte ještě uvařenou nastrouhanou bramboru a česnek na ochucení. Nezapomeňte také na koření, které dá chuťově nevýrazné pohance zajímavou chuť. Na zahuštění směsi přidejte strouhanku a pro zpevnění a lepší konzistenci ještě vajíčko. Tvořte karbanátky, obalujte je ve strouhance a smažte dozlatova.
Krátce povařenou pohanku nechte změknout pod pokličkou a přidejte k ní zvlášť na pánvi připravenou barevnou zeleninovou směs. Zeleninu na pánvi jen krátce orestujte do pěkné barvy, hodí se především fazolové lusky, kukuřice, na kostičky nakrájená mladá cuketa a ještě sušená rajčata. Pohanku a zeleninu promíchejte a pokud chcete pokrm ještě trochu vylepšit, můžete ho na talířích posypat strouhaným sýrem.
Komentáře