Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Váháte, jestli se pustit do vaření povidel? Neváhejte a pokud máte dostatek ovoce, navařte si z nich tuto sladkou pochoutku do zásoby. Povidla se uplatní obdobně jako marmelády a džemy, jejich chuť je ale přesto jedinečná. Využívají sladkosti dobře vyzrálých švestek a stačí do nich dát méně cukru.

Povidla vaříme z těch nejsladších švestek, plných přirozené sladkosti. Povidla jsou pochoutkou, kterou můžeme mazat pečivo nebo palačinky a lívance, skvěle poslouží také k dochucení snídaňového jogurtu nebo zakysané smetany. Výborně se hodí do koláčů a dalších moučníků, můžeme je dokonce přidávat do těst. Povidla ve spíži - to je hotový poklad.

1. místo

Nenáročný na přípravu a krásně šťavnatý koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly vás nadchne. Hotový ho budete mít během chvilky, přitom může posloužit jako skvělé pohoštění nejen pro ty nejbližší, ale také pro návštěvu. Vrstva kakaového tvarohu a máslové drobenky dělá z moučníku neodolatelnou dobrotu.

2. místo

Podle tohoto receptu upečete krásně vláčný perník, nastrouhaná mrkev mu dodá atraktivní barvu a příjemnou chuť. Po upečení perník potřete vrstvou povidel, která můžete ještě posypat strouhaným kokosem nebo ozdobit čokoládovou polevou či šlehačkou. Do některých litých těst můžete povidla dokonce přidat místo části sladidla.

3. místo

Taštičky připravíte z tvarohového těsta, na které vám stačí pouze tvaroh, polohrubá mouka, vajíčko, sůl a trošku másla. Těsto vyválejte, nakrájejte a do každého dílku dejte trošku povidel. Taštičky pak uvařte a podávejte posypané perníkem a cukrem, přelité přepuštěným máslem.

4. místo

Rychlokoblížky jsou přesně tím pravým, když vás honí mlsná. Těsto připravíte během malé chvilky, lžící odebírejte kousky těsta a vkládejte je do oleje. Usmažte je z obou stran a teprve po usmažení je plňte. Jako náplň výtečně poslouží povidla, ale postačí i marmeláda. 

5. místo

Nekynuté minikoláčky připravíte z mrkvového těsta nakypřeného kypřicím práškem do pečiva. Těsto nechte chvíli ve fólii odpočinout, pak z něj tvořte kuličky, do kterých budete dávat vždy trochu povidel ochucených skořicí. Po upečení koláčky ještě obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

6. místo

Tato buchta je známá i pod jinými názvy, říká se jí také "prošívaná deka". Spodní vrstvu tvoří hrnkové těsto, ale to pravé kouzlo spočívá v chuťově vyladěné tvarohové náplni. Na těsto nastříkejte mřížku s tvarohovou náplní a do vzniklých čtverečků dejte hromádky povidel

7. místo

Poctivé Honzovy buchty jsou kynutou klasikou a potěší každého mlsala. Těchto buchet není nikdy dost. Plnit je můžete libovolným náplněmi, výtečně chutnají s tvarohovou, makovou, ořechovou, ale i povidlovou náplní. Nejlepší jsou čerstvé a snadno se dají také zmrazit na příště.

Podle videoreceptu se naučíte hrnkovou buchtu s povidly, která vám svou chutí připomene hanácké koláče. Díky tvarohovo-povidlové náplni je buchta šťavnatá a vláčná, výtečně si na ní pochutnáte.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli