Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct perník na strouhání. Používá se k posypání, dochucování a zahušťování pokrmů
Zdroj: Pixabay - Ylanite

Perník na strouhání vyráběly už naše babičky. Tvrdé pečivo z žitné mouky, vonící skořicí, hřebíčkem a badyánem, nesmělo doma nikdy chybět. Perníkem se sypaly vdolky a knedlíky, zahušťovala se rajská omáčka a kapr na černo.

Strouhací perník měl tu výhodu, že ho děti nechodily uždibovat, protože byl tvrdý jako cihla. Maminky a babičky ho uchovávaly v plechových krabicích, nakrájený na kusy, které se při strouhání dobře držely v ruce. Jak na to, abychom si takový voňavý perník připravili sami?

Jak upéct perník na strouhání

Smícháme suché ingredience a pak přidáme ostatní suroviny:
  • 500 g žitné mouky 
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 250 g medu
  • 250 ml mléka
Těsto navrstvíme do pekáčku, vyloženém pečicím papírem, uhladíme a pečeme na 180°C do tmava. Vychladlý perník pokrájíme na kusy, které zabalíme do pečicího papíru a uložíme v chladu.

Kde se používá perník na strouhání

Bude se hodit na zahuštění rajské omáčky a kapra na černo i do zvěřinového guláše. Sype se místo strouhanky pod jablka do štrúdlu, přimíchává se do drobenky na koláč. Perníkem se mohou sypat různé kaše, vdolky, ovocné knedlíky.

Kdybyste při pečení perníku na strouhání dostali chuť i na moučník, můžete se v našem videu podívat na přípravu výborného litého perníku. S čokoládovou polevou a posypaný oříšky nebo kokosem nebude mít chybu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více