Tvarohová vánočka je krásně vláčná a rychlejší než kynutá. Upečte si ji podle videa
Vánočka je nedílnou součástí vánočního hodování ve většině našich rodin. Krásně voní, je vyzdobená rozinkami a výborně chutná buď namazaná máslem a marmeládou, nebo jen tak, jednoduše nakrájená a podávaná k snídani. Tentokrát pro vás máme recept na tvarohovou vánočku, která je snadnější a také rychlejší než kynutá.
Vánočky jsou výborné pečivo k snídani, které nás radostně a pohodově naladí. Kupované jsou dobré, ale ty domácí, ty jsou jedinečné. Naučíme vás upéct tvarohovou vánočku, na kterou si jistě troufnou i ti, kteří mají z kynutého těsta obavy. S tvarohovým těstem se krásně pracuje. Pro vylepšení do něj můžete přidat rozinky i nakrájené vlašské ořechy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je potřeba na tvarohovou vánočku
Tvarohová vánočka z úvodního videa přináší ještě další výhody. Kromě toho, že je snazší než kynutá, vydrží dlouho krásně vláčná, stejně jako další moučníky z tvarohového těsta.
- Na jednu tvarohovou vánočku budete potřebovat 140 g moučkového cukru, 150 g změklého másla, 250 g tučného tvarohu (ve vaničce), 2 vajíčka, 500 g polohrubé nebo hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, hrst rozinek, rum (na namočení rozinek), 2 hrsti loupaných sekaných mandlí, citronovou kůru z 1 citronu a 1 vajíčko na potření vánočky.
Jak upéct tvarohovou vánočku
V následujících řádcích vás provedeme krok za krokem postupem přípravy tvarohové vánočky. Vše je popsané v jednotlivých bodech, proto se do pečení mohou pustit i začátečníci.
- Rozinky ještě před pečením zalijte rumem, aby získaly jeho vůni. Můžete je namočit už den předem.
- Do mísy dejte prosátou mouku, moučkový cukr a kypřicí prášek. Všechny suché suroviny společně promíchejte.
- Rozinky nechte okapat.
- K moučné směsi přidejte vajíčka, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, scezené rozinky a hrst mandlí.
- Těsto promíchejte. Můžete si vzít na pomoc domácího robota, pokud máte možnost. Výsledné těsto by mělo být mírně lepivé.
- Poté těsto přendejte na pomoučený vál a vypracujte je, aby bylo hladké a nelepivé. Kdyby se pořád lepilo, přisypte na vál ještě trochu mouky a do těsta ji zlehka zapracujte.
- Z hotového těsta upleťte vánočku a poté ji přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Vánočku na papíře nechte ještě asi 15 minut odpočívat.
- Pak už jen zbývá povrch vánočky potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat zbývajícími sekanými mandlemi.
- Troubu začněte včas předehřívat na 180 °C. Vánočka musí přijít do vyhřáté trouby. Počítejte s tím, že se bude péct přibližně 45 minut.
- Kdyby vánočka na povrchu rychle tmavla, ztlumte teplotu na 170 °C a vánočku pozvolna dopečte. Dobrou ochranou před tmavnoucím povrchem je alobal. Položte plát alobalu na vánočku, aby její povrch chránil.
- Dobře propečenou vánočku poznáte pomocí "špejlové" zkoušky. Zapíchněte ji do moučníku a vytáhněte. Měla by správně zůstat suchá. Pokud na ní stále ulpívá těsto, nechte vánočku ještě 5–10 minut dopékat.
Jak se vám vánočka povedla? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře