Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka je nedílnou součástí vánočního hodování ve většině našich rodin. Krásně voní, je vyzdobená rozinkami a výborně chutná buď namazaná máslem a marmeládou, nebo jen tak, jednoduše nakrájená a podávaná k snídani. Tentokrát pro vás máme recept na tvarohovou vánočku, která je snadnější a také rychlejší než kynutá.

Vánočky jsou výborné pečivo k snídani, které nás radostně a pohodově naladí. Kupované jsou dobré, ale ty domácí, ty jsou jedinečné. Naučíme vás upéct tvarohovou vánočku, na kterou si jistě troufnou i ti, kteří mají z kynutého těsta obavy. S tvarohovým těstem se krásně pracuje. Pro vylepšení do něj můžete přidat rozinky i nakrájené vlašské ořechy.

Co je potřeba na tvarohovou vánočku

Tvarohová vánočka z úvodního videa přináší ještě další výhody. Kromě toho, že je snazší než kynutá, vydrží dlouho krásně vláčná, stejně jako další moučníky z tvarohového těsta.

  • Na jednu tvarohovou vánočku budete potřebovat 140 g moučkového cukru, 150 g změklého másla, 250 g tučného tvarohu (ve vaničce), 2 vajíčka, 500 g polohrubé nebo hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, hrst rozinek, rum (na namočení rozinek), 2 hrsti loupaných sekaných mandlí, citronovou kůru z 1 citronu a 1 vajíčko na potření vánočky.

Jak upéct tvarohovou vánočku

V následujících řádcích vás provedeme krok za krokem postupem přípravy tvarohové vánočky. Vše je popsané v jednotlivých bodech, proto se do pečení mohou pustit i začátečníci.

  1. Rozinky ještě před pečením zalijte rumem, aby získaly jeho vůni. Můžete je namočit už den předem.
  2. Do mísy dejte prosátou mouku, moučkový cukr a kypřicí prášek. Všechny suché suroviny společně promíchejte.
  3. Rozinky nechte okapat.
  4. K moučné směsi přidejte vajíčka, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, scezené rozinky a hrst mandlí. 
  5. Těsto promíchejte. Můžete si vzít na pomoc domácího robota, pokud máte možnost. Výsledné těsto by mělo být mírně lepivé
  6. Poté těsto přendejte na pomoučený vál a vypracujte je, aby bylo hladké a nelepivé. Kdyby se pořád lepilo, přisypte na vál ještě trochu mouky a do těsta ji zlehka zapracujte.
  7. Z hotového těsta upleťte vánočku a poté ji přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Vánočku na papíře nechte ještě asi 15 minut odpočívat.
  8. Pak už jen zbývá povrch vánočky potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat zbývajícími sekanými mandlemi
  9. Troubu začněte včas předehřívat na 180 °C. Vánočka musí přijít do vyhřáté trouby. Počítejte s tím, že se bude péct přibližně 45 minut.
  10. Kdyby vánočka na povrchu rychle tmavla, ztlumte teplotu na 170 °C a vánočku pozvolna dopečte. Dobrou ochranou před tmavnoucím povrchem je alobal. Položte plát alobalu na vánočku, aby její povrch chránil.
  11. Dobře propečenou vánočku poznáte pomocí "špejlové" zkoušky. Zapíchněte ji do moučníku a vytáhněte. Měla by správně zůstat suchá. Pokud na ní stále ulpívá těsto, nechte vánočku ještě 5–10 minut dopékat.
S pletením vánočky vám pomůže názorné video, na které se můžete podívat:

Jak se vám vánočka povedla? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky