Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječný koňak neboli likér se v západní Evropě připravoval už od středověku a byl vždy symbolem luxusu. Dovolit si ho tehdy mohla jen vyšší společnost, protože se do něj dával cukr a také bourbon, což byly drahé suroviny. Další díl našeho seriálu Z babiččiny kuchyně se inspiroval v kuchařské Knize rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové.

V knize od "Sandtnerky" jsou dva předpisy na toto lahodné pití. Jeden likér se připravuje zastudena třením žloutků s cukrem, druhý zahřívá žloutky v mléce nebo smetaně do zhoustnutí. Je na vás, který si vyberete. Text psaný kurzívou jsou poznámky k originálu.

Třený vaječný koňak

Rozpočet: 4 žloutky, 250 g moučkového cukru, zrníčka z 1 vanilkového lusku nebo 2 cm celého lusku roztlučeného (zbytek můžete využít na domácí vanilkový cukr), 1/2 l svařeného a vychladlého mléka nebo smetany a 120 g čistého lihu.

  • Prosátý cukr, žloutky a vanilku třeme v míse asi 15 minut.
  • Přidáme  mléko nebo smetanu a nakonec líh.
  • Tip: Kromě čistého lihu můžete použít rum, brandy, vodku apod.
  • Dobře rozmíchaný nápoj nalijeme do čistých lahví, zazátkujeme a zapečetíme. Pozn. Zalévání korkových zátek pečetním voskem zajistilo uchování nápojů bez přístupu vzduchu a tím jejich delší trvanlivost
  • Jiný rozpočet: 8 žloutků, 300 g cukru, 1/2 l vařící smetany, 1/8 l lihu.

Vaječný koňak II

Rozpočet: 1/2 l mléka, 200 g cukru, 3 cm vanilkového lusku, 8 žloutků a 1/8 l lihu.

  • V kotlíku zamícháme v syrovém mléce nebo smetaně vanilku, moučkový cukr a žloutky.
  • Kotlík s obsahem postavíme (raději zavěsíme) do kastrolu s horkou vodou (do vodní lázně) a na plotně šleháme, až zhoustnePozor, aby se obsah nevařil, žloutky by se srazily.
  • Pak necháme vychladnout, vyjmeme vanilku (usušenou můžeme upotřebit do buchet) a zamícháme do něho 1/8 l čistého lihu.
  • Jiný rozpočet: 1 l mléka, 50 g čajového másla, 350 g cukru, 12 žloutků, 3/16 l (asi 2 dl) lihu. Postup je stejný, jen k mléku přidáme máslo.
Pro milovníky videoreceptů nabízíme jeden s vařením žloutků s mlékem nad párou pro lepší představu.

Podívejte se na další díly seriálu Z babiččiny kuchyně.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli