Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakao se získává z bobů kakaovníků, které se fermentují, suší, praží a pak se z nich lisuje kakaový tuk. Zbylý prášek - kakao - se hojně využívá v kuchyni. Z kakaa, kakaového másla a cukru se pak vyrábí čokoláda.

Při pohledu na vánoční cukroví v rodině i u přátel vidíme, kolik druhů dobrůtek je tmavých díky kakau a čokoládě. Jen málokdo odolá plné a výrazné čokoládové chuti. Některé druhy cukroví jsou oblíbené právě kvůli hořkosladké příchuti kakaa.

Kakaové a čokoládové těsto na cukroví

Přidáním kakaa nebo strouhané či tekuté čokolády do těsta získáme nejen jeho tmavší barvu, ale i výraznou chuť a vůni, která k Vánocům patří. Kakaem mnohdy nahrazujeme mouku. Typicky kakaovým těstem jsou sádlové koláčky, tmavé linecké s kakaem, nepečené cukroví a některé druhy medvědích pracen.

Kakaové a čokoládové krémy do cukroví

Stejným způsobem jako těsto obarvíme kakaem i máslový krém. Pudinkový krém se připravuje z čokoládového pudinkového prášku a ganache z čokolády rozpuštěné v horké smetaně. Krém se hodí pro plnění různých druhů lineckého cukroví a drobných košíčků, ořechů a pařížských rohlíčků.

Kakaové a čokoládové polevy na cukroví

Polevu připravujeme z kakaa, másla a cukru, ale jednodušší je rozpustit čokoládu (popřípadě ji nastavit máslem či ztuženým tukem) a polít hotové cukroví. Poleva je hladká, lesklá a pevná. Využijeme ji k polití lineckého a ořechového cukroví, tradičních išelských dortíčků a oblíbených kávových zrn.

Kakaové a čokoládové zdobení cukroví

Práškovým kakaem můžeme i zdobit - například jemné lanýžky a sladké brambory se bez obalení v kakau neobejdou. V čokoládovém drobení obalujeme nepečené kuličky a v rozpuštěné čokoládě částečně namáčíme pudinkové banánky.

V našem videu vám ukážeme přípravu čokoládových hvězdiček, které si můžete vyzkoušet upéct a ozdobit - možná se stanou ozdobou vašeho vánočního stolu:

Sladké drobečky

Při vybírání druhu práškového kakaa se řídíme jeho barvou - ta ovlivní výslednou barvu a chuť cukroví (od světle hnědé až po téměř černou). Čokoládu použijeme pouze kvalitní, i když je jen na vaření - to znamená nad 50 % kakaové sušiny. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli