Vánoční cukroví z čokolády a kakaového těsta: Užijte si hořkosladkou chuť kakaa
Kakao se získává z bobů kakaovníků, které se fermentují, suší, praží a pak se z nich lisuje kakaový tuk. Zbylý prášek - kakao - se hojně využívá v kuchyni. Z kakaa, kakaového másla a cukru se pak vyrábí čokoláda.
Při pohledu na vánoční cukroví v rodině i u přátel vidíme, kolik druhů dobrůtek je tmavých díky kakau a čokoládě. Jen málokdo odolá plné a výrazné čokoládové chuti. Některé druhy cukroví jsou oblíbené právě kvůli hořkosladké příchuti kakaa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kakaové a čokoládové těsto na cukroví
Přidáním kakaa nebo strouhané či tekuté čokolády do těsta získáme nejen jeho tmavší barvu, ale i výraznou chuť a vůni, která k Vánocům patří. Kakaem mnohdy nahrazujeme mouku. Typicky kakaovým těstem jsou sádlové koláčky, tmavé linecké s kakaem, nepečené cukroví a některé druhy medvědích pracen.
Kakaové a čokoládové krémy do cukroví
Stejným způsobem jako těsto obarvíme kakaem i máslový krém. Pudinkový krém se připravuje z čokoládového pudinkového prášku a ganache z čokolády rozpuštěné v horké smetaně. Krém se hodí pro plnění různých druhů lineckého cukroví a drobných košíčků, ořechů a pařížských rohlíčků.
Kakaové a čokoládové polevy na cukroví
Polevu připravujeme z kakaa, másla a cukru, ale jednodušší je rozpustit čokoládu (popřípadě ji nastavit máslem či ztuženým tukem) a polít hotové cukroví. Poleva je hladká, lesklá a pevná. Využijeme ji k polití lineckého a ořechového cukroví, tradičních išelských dortíčků a oblíbených kávových zrn.
Kakaové a čokoládové zdobení cukroví
Práškovým kakaem můžeme i zdobit - například jemné lanýžky a sladké brambory se bez obalení v kakau neobejdou. V čokoládovém drobení obalujeme nepečené kuličky a v rozpuštěné čokoládě částečně namáčíme pudinkové banánky.
V našem videu vám ukážeme přípravu čokoládových hvězdiček, které si můžete vyzkoušet upéct a ozdobit - možná se stanou ozdobou vašeho vánočního stolu:
Sladké drobečky
Při vybírání druhu práškového kakaa se řídíme jeho barvou - ta ovlivní výslednou barvu a chuť cukroví (od světle hnědé až po téměř černou). Čokoládu použijeme pouze kvalitní, i když je jen na vaření - to znamená nad 50 % kakaové sušiny.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře