Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční pudink je tradiční anglický moučník, který se připravuje ze sušeného ovoce, koření, vajec a alkoholu - většinou z brandy. O Vánocích se pudink flambuje. Některé druhy se nechávají rozležet 6–12 měsíců.

Vánoční pudink je sladký, hutný a sytý moučník ve tvaru polokoule (vaří se i několik hodin v misce). V některých rodinách se do pudinku přidává stříbrná mince - kdo ji najde, bude mít příští rok štěstí. S krémovým pudinkem však nemá nic společného. Více než jemu se moučník podobá našemu biskupskému chlebíčku.

Co je potřeba na vánoční pudink

Je nejvyšší čas pustit se do přípravy, aby se moučník rozležel:

  • 500 g sušeného a kandovaného ovoce - rozinky, brusinky, švestky, třešně, meruňky, brusinky a proslazená citronová a pomerančová kůra
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů a mandlí. Přidat můžeme kešu, pekanové či makadamové ořechy
  • 100 g třtinového cukru, 80 g másla, 50 g mouky, 50 g bílé strouhanky
  • 1 lžička koření - skořice, muškátový oříšek a mletý hřebíček
  • brandy a sherry v množství, které moučník snese
  • šťáva z 1 pomeranče a 1 poloviny citronu
  • 2 vejce a špetka kypřicího prášku

Jak připravit vánoční pudink

Recept zní složitě, ale ve skutečnosti složitý není - podruhé to půjde snáze:

  • Sušené ovoce zalijeme alkoholem, citronovou šťávou a necháme ho přes noc namočené, aby nabobtnalo. Vyšleháme cukr s máslem a přidáme vejce - do vzniklého krému nasypeme ovoce i ostatní přísady a důkladně promícháme.
  • Formu s okrajem (o objemu 1,5–2 litry) vymažeme a na dno položíme máslem potřený kruh pečicího papíru. Na něj navrstvíme těsto, které dobře upěchujeme. Na těsto položíme máslem potřený kruh papíru, pak dvojitě složený alobal.
  • Alobal zavážeme provázkem pod okrajem misky. Na dno hrnce položíme pařáček nebo talířek tak, aby se vložená mísa s těstem nedotýkala dna. Zalijeme ji do 1/3 vodou, kterou přivedeme k varu. Hrnec zakryjeme pokličkou.
  • Pudink vaříme 4–5 hodin a hlídáme vodu, aby se nevyvařila. Po skončení varu necháme moučník vychladnout a zalijeme ho zbylým alkoholem po namočení ovoce nebo portským vínem, aby se nasáklo do těsta.
  • Moučník zabalíme do alobalu a odložíme do chladu. Podáváme ho až na Štědrý den, kdy ho opět 1–1,5 hodiny v parní lázni ohříváme. Vyklopíme ho na nahřátý talíř a polijeme vařícím alkoholem, který zapálíme.
  • Pudink jíme teplý i studený. Hodí se k němu vanilková omáčka, zmrzlina a sladké portské víno. Krásné Vánoce a dobrou chuť!

Pokud vám moučník připadá příliš složitý, připravte si jednodušší biskupský chlebíček podle našeho videa:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli