Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce v běžné kuchyni znamená produkt slepic (méně už křepelek, kachen a pštrosů) a patří mezi základní potraviny každé domácnosti. Samotné vajíčko se skládá ze žloutku, bílku a ochranného obalu, kterým je skořápka.

Bez vajec se obejde jen málo pokrmů. Syrová vejce se v nich téměř nevyskytují, ale vařená, smažená, pošírovaná nebo přidaná do těst a posléze tepelně upravená, jsou nezbytným doplňkem jídelníčku většiny lidí. Vejce dokonce najdeme i v nápojích.

1/16

    1 z 16

    Krémové vejce s ředkvičkami

    Krémové vejce s ředkvičkami

    Smažená vajíčka jsou oblíbenou snídaní a večeří. Rozšlehaná vejce dochutíme solí, pepřem a nasekanými zelenými natěmi. Smažíme je za pomalého míchání na másle po dobu, než budou krémová. Vejci můžeme také zalít zpěněnou cibuli, kostičky slaniny, kousky zeleniny, brambor nebo dokonce zbylé knedlíky.

    2 z 16

    Koprovka s bramborem a vejcem

    Koprovka s bramborem a vejcem

    Bezmasé pokrmy se často podávají s vařenými vejci, které v nich maso nahrazují. Příkladem je koprová omáčka nebo polévka kulajda, kde vejce hraje jednu z hlavních rolí a zároveň je chutnou a barevnou dekorací. Vajíčka se přikládají vařená natvrdo, naměkko, nahniličku i jako zastřená.

    4 z 16

    Srbská vejce

    Srbská vejce

    Jednou z mnoha omáček, ke kterým se podávají vejce, je rajčatová s trochou smetany. Nejdříve připravíme jíšku s mletou paprikou, zakápneme ji vodou, přidáme rajčatovou šťávu a nakonec smetanu, kterou už jen krátce povaříme. Omáčkou přeléváme vejce nahniličku. Pokrm servírujeme s vařenými bramborami.

    5 z 16

    Vejce plněná řeřichovým krémem

    Vejce plněná řeřichovým krémem

    Plněná vejce jsou retro vzpomínkou na slavnostní pohoštění. Vejce, uvařená natvrdo, se rozpůlí a uříznou se jim špičky, aby stály. Žloutky stačí vyšlehat s máslem, majonézou, hořčicí, solí a pepřem do krému, který dochutíme zelenými bylinkami, například koprem, pažitkou, řeřichou. Krém nastříkáme do bílkových mističek.

    8 z 16

    Vajíčkový salát s tuňákem

    Vajíčkový salát s tuňákem

    Když doma nic není, sáhneme po vajíčkách. Pár kousků uvařených natvrdo stačí k přípravě výborného salátu. Vejce pokrájíme na kousky a smícháme s majolkou nebo kysanou smetanou, hořčicí, solí, pepřem. Nedílnou součástí jsou kyselé okurky, pokrájená cibule, nakládaná paprika nebo kousek šunky.

    9 z 16

    Obložená a oblíbená "ruská vejce"

    Obložená a oblíbená "ruská vejce"

    Oblíbenou bufetovou svačinou bylo ruské vejce, které však s Ruskem nemělo nic společného. Základem každé misky je pochoutkový nebo bramborový salát, vejce natvrdo, kyselé okurky, šunka a polosuchý salám, vše zakápnuté majonézou a ozdobené snítkou petrželky. Otázkou je, proč se označuje jako retro.

    10 z 16

    Snídaňová vařená vejce

    Snídaňová vařená vejce

    Pokud chceme neustále experimentovat a zkoušet nová jídla, připravíme si vařená vejce ve formičkách. Rozšlehaná vajíčka smícháme s pokrájenou šunkou a sýrem, směs ochutíme, okořeníme a vlijeme do formiček, které postavíme do kastrolu s vodou, aby byly napůl ponořené. Vejce vaříme přikryté asi 10 minut, ještě teplé podáváme.

    11 z 16

    Vejce v sýrové misce s kaviárem

    Vejce v sýrové misce s kaviárem

    Z obyčejné snídaně můžeme udělat luxusní jídlo, které připravíme partnerovi k výročí nebo svátku. Na pánev nasypeme kolem okrajů sýr a když začne tát, vklepneme do kroužku vejce. Pomalu ho propékáme. Nakonec ho ozdobíme zelenými bylinkami a kaviárem. Kdo nemusí kaviár, použije pokrájenou šunku.

    12 z 16

    Vejce na másle se sýrem

    Vejce na másle se sýrem

    Už se vám vejce přejedla? Zkuste si je připravit trochu jinak. Vajíčka uvaříme natvrdo, rozkrojíme na půlky a ty orestujeme na másle s kořením - se solí, pepřem, paprikou a lisovaným česnekem. Přitom je máslem stále přeléváme. Na talíři ozdobíme vajíčka nasekanými natěmi - petrželkou, pažitkou, koprem.

    13 z 16

    Tři vejce do skla

    Tři vejce do skla

    Vejce do skla byla oblíbenou snídaní T.G. Masaryka. Jejich příprava vyžaduje trochu zručnosti, i když pokrm vypadá jednoduše. Uvaříme vejce nahniličku a ihned je vyškrábneme ze skořápky do sklenice. Osolíme je a ještě mírně pomačkáme. Pak je pokapeme máslem, zasypeme sýrem (dokud jsou horká) a ozdobíme.

    14 z 16

    Vajíčková pomazánka s koprem

    Vajíčková pomazánka s koprem

    Nejkrásnější barvu mají vajíčka na jaře, kdy symbolizují nový život - ale máme je rádi i během celého roku. Vejce, uvařená natvrdo, nasekáme nebo nastrouháme, smícháme s máslem, majonézou, hořčicí, solí, pepřem a koprem. Můžeme přistrouhat i kyselou okurku. Za pár korun máme jídlo pro celou rodinu.

    15 z 16

    Omeleta s houbami

    Omeleta s houbami

    Omeleta je směs rozšlehaných vajíček (třeba i se šunkou, sýrem a bylinkami), která smažíme na pánvi z obou stran jako placku. Vejce nemícháme, necháme je srazit a osmaženou placku přesuneme na talíř. Omelety plníme zeleninou, masem, uzeninou či sýrem a servírujeme je přeložené napůl.

    16 z 16

    Nakládaná křepelčí vajíčka

    Nakládaná křepelčí vajíčka

    Maličká křepelčí vajíčka můžeme naložit do pikantního sladkokyselého nálevu (uvařená a oloupaná) a po několika dnech je začít mlsat. Jsou naprosto nepřekonatelná na obložených talířích, na chlebíčcích a jednohubkách nebo v salátech. Nálev můžeme dochutit česnekem, kouskem křenu a snítkou kopru.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli