Zbylé maso v jakékoliv podobě můžeme ještě zpracovat do plnohodnotného jídla
Plýtvání potravinami je obrovský problém mnoha zemí na celém světě. Chybou mnohdy není zpracování zbytečně velkého množství jídla, ale spíše neznalost zbylé jídlo zpracovat do dalšího plnohodnotného pokrmu. Právě proto jsme pro vás připravili nový seriál s názvem Stop plýtvání.
Zbytky jídel a jejich dojídání nemá nikdo v oblibě - ohřívané potraviny už nemají tu správnou chuť. Někdy zase zbyde v lednici jedna porce jídla, na které by si všichni rádi pochutnali, ale je toho málo. Zbytky skončí v popelnici, v psí misce nebo v prasečím či slepičím korýtku. Je to velká škoda, protože i zbytky se dají zužitkovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat syrové maso a jeho odřezky
Po očištění a naporcování masa zbývají malé kousky, které většinou vyhazujeme:
- Maso uvaříme v polévce - například v gulášové, hrstkové. Nekvalitní odřezky využijeme na masový vývar, který uložíme do ledničky k dalšímu použití.
- Větší kousky masa umeleme a připravíme z nich knedlíčky do polévky, kuličky do rajské omáčky nebo do směsi na holandské řízky, případně i kapustové karbanátky.
- Malé kousky masa, které jsme odřízli při tvarování hezkých kousků, pokrájíme, podusíme a využijeme při přípravě rizota nebo boloňské omáčky.
- Mleté či nasekané maso v jakémkoliv množství zpracujeme ve směsi na jarní závitky a do asijských pokrmů typu stir-fry, kde hlavní roli hraje zelenina.
Jak zužitkovat zbylé vařené a dušené maso
Malá porce pečeného nebo jinak tepelně upraveného masa má svou cenu:
- Z pečeného masa, sádla a koření připravíme chutnou pomazánku. Tenkými plátky masa obložíme pečivo a naplníme tortilly spolu se zeleninou a majonézou.
- Vařené maso využijeme do hustých omáček - koprové, rajské, křenové. Z ovarového vývaru a zbytku masa uděláme báječnou česnečku.
- Dušené maso, kterého zbyla jen jedna porce, všechny nenasytí. Připravíme z něj dobré rizoto nebo zapečené brambory, popřípadě fazolový guláš.
- Zbytky grilovaného masa využijeme k ozdobení chlebíčků, do sendvičů a tortill, k naplnění bramborových knedlíků či masových taštiček.
Jak podělit jeden řízek mezi několik lidí
Co s jedním řízkem, na který mají všichni chuť?
- Řízek nakrájíme na malé kostičky, které pomocí párátek napíchneme na kousky pečiva a dáme si je místo jednohubek.
- Řízkem, pokrájeným na nudličky, naplníme rozkrojené bagety s pomazánkou. Použijeme k němu zelený salát, okurky, rajčata, sýr a majonézu.
- Proužek řízku stačí na ozdobení chlebíčků. Pokud zbyde i bramborový salát, máme postaráno o báječnou večeři.
- Řízky pokrájíme na malé kousky a nasypeme je na zeleninový salát. Přidat můžeme opečené krutony a salát podávat studený i teplý.
Zkuste si podle našeho videa připravit oblíbený holandský řízek z masa a sýra:
Komentáře