Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina v soli: Vyzkoušejte jednoduchou a levnou směs k dochucování polévek
Zdroj: Toprecepty

K dochucování polévek, karbanátků i dalších jídel rádi používáme kořenící směsi typu "vegeta". K podobnému účelu se výborně hodí i domácí zeleninová směs, naložená v soli. Její příprava je snadná a rychlá, navíc zelenina i bez zavaření vydrží až do další sezony.

Zeleninu naloženou v soli připravujeme obvykle na podzim, když sklízíme dostatek zeleniny, kterou je potřeba zpracovat. Snadno a účelně tímto způsobem využijeme přebytky. Naše babičky dříve neměly výhody mrazniček, ale dovedly si poradit s přebytky zeleniny jinými způsoby. Jednou z možností je právě mnohokrát osvědčená naložená zelenina v soli.

Sůl je jednoduchý konzervační prostředek, který ve větším množství brání kažení, aniž by bylo potřeba zeleninu zavařit. Do soli je možné naložit buď směs zeleniny nebo pouze jeden konkrétní druh např. kopr, petržel či pažitku. Nadrobno nakrájená nebo rozmixovaná zelenina, smíchaná s přiměřeným množstvím soli, se nekazí a vydrží po celý rok. Při přípravě zeleniny dbáme na čistotu surovin i pomůcek, naplněné skleničky pak skladujeme v chladu, suchu a temnu. 

Kolik dát soli na 1 kg zeleniny 

Směs nastrouhané nebo rozmixované zeleniny se výborně hodí především k dochucování polévek. Při vaření je potřeba s přidaným množstvím soli počítat, polévku pak už dosolíme jen minimálně. Podstatné je dát do směsi správné množství soli, aby se zelenina nezačala kazit. Osvědčená dávka je 25 dkg soli na 1 kg zeleniny. Jakmile budete mít skleničky zeleninou naplněné, posypte povrch směsi ještě slabou vrstvičkou soli - pro jistotu.

Jaká zelenina se do směsi hodí

Do zeleninových směsí se výborně hodí především kořenová zelenina.

  • Výbornou variantou je osvědčený poměr 1 kg mrkve, 1 kg kořenové petržele, 1 kg celeru a 1 kg póru. Na toto množství přidáme 1 kg soli
  • Vhodné je v menším množství přidat i další zeleninu, která chuť zeleninové směsi ještě vylepší. Můžete přidat např. rajčata (dodají barvu a zlepší konzistenci směsi), kapii, celerovou a petrželovou nať, košťáloviny (hlávkovou kapustu, květák, kedlubnu, kadeřávek i růžičkovou kapustu), cibuli a česnek. Zachovejte vždy správný poměr soli k váze zeleniny.

Zeleninová směs do polévek

Postup je velmi snadný, pracnost je pouze minimální, což nám v dnešní uspěchané době skvěle vyhovuje.

  1. Zeleninu dobře očistíme, umyjeme a osušíme nebo necháme okapat.
  2. Naše babičky k jejímu zpracování často používaly jen obyčejné struhadlo, proto byl postup pracnější. My jednoduše použijeme elektrický přístroj a zeleninu buď rozmixujeme nebo najemno nastrouháme.
  3. Poté zeleninu smícháme se solí (na 1 kg zeleniny dáme 25 dkg soli) a před plněním do skleniček směs necháme asi hodinu odležet. Zelenina změkne a pustí šťávu, plnění pak půjde lépe.
  4. K plnění použijeme nálevku, ať okraje sklenic zůstanou čisté. Zeleninu do skleniček dobře napěchujeme, nenecháváme v ní žádné vzduchové bublinky.
  5. Povrch zeleniny uhladíme a ještě lehce posypeme solí - stačí k tomu použít jen trošku soli, nad uvedené váhové množství.
  6. Skleničky zavíčkujeme čistými a suchými víčky. Pak je označíme datem zpracování a uložíme do spíže nebo jiné vhodné místnosti, kde je chladno a sucho. Lednička není potřeba. Takto připravená zelenina vydrží celý rok, až do další sklizně.

Jak připravit skleničky na zeleninu

Prosolenou zeleninovou směs plníme do předem dobře vymytých a vypařených sklenic. Vypařování snadno provedeme v troubě - sklenice stačí narovnat na plech a dát na několik minut do vyhřáté trouby (cca 100 °C). Zahřáté sklenice necháme před plněním zchladnout. Na zeleninovou směs se výborně hodí menší skleničky se šroubovacími víčky, zeleninu z nich budeme odebírat opakovaně a po použití je jednoduše uzavřeme. Skleničky s naloženou zeleninou skladujeme ve spíži, ale jakmile je načneme, uchováváme je v ledničce až do spotřebování.

Tip: Takto připravená zelenina je velmi aromatická a proto se víčka, která k jejímu uzavření použijeme, už nebudou hodit k dalšímu využití. Po spotřebování obsahu skleniček je už neuchováváme.

Zavařování je zbytečné

Ti, kdo s tímto způsobem konzervace zatím nemají zkušenosti, se často ptají, jestli zeleninu není potřeba nějakým způsobem zavařit. V tomto případě ale zavaření opravdu není potřeba. Podstatná je čistota a uchování naložené zeleniny v chladnější místnosti, o další se postará sůl.

Máte s nakládáním zeleniny do soli zkušenosti? Můžete nám napsat, jaký je váš oblíbený poměr zeleniny a jakou zeleninu do směsi rádi přidáváte.

Na závěr pro vás ještě máme videotip, jak udělat domácí vegetu ze sušené zeleniny:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli