Pálivá jídla - nejlepší recepty pro peklo na jazyku
Když se zakousneme do chilli papričky, zhruba po dvou vteřinách máme pocit, že nám doslova hoří ústa. Pálivá chuť je pro někoho nesnesitelná, druhý ji zbožňuje. Dokonce se pořádají i různé soutěže v pojídání nejpálivějších omáček, křidýlek a dalších jídel, kam se pálivost hodí. Zajímavé je, že pálivá chuť vlastně neexistuje. Oficiálně známe chutí pět; slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami. Pálivosti v naší puse je kombinací pocitu horka a bolesti vyvolané látkou zvanou kapsaicin.
Ten totiž funguje jako obranný mechanismus u některých rostlin - včetně chilli papričky. Kapsaicin u všech savců při dotyku způsobuje pocit pálení. Zároveň kapsaicin v ústech působí na receptory vnímající teplo, nikoliv na chuťové pohárky. Proto se při konzumaci hodně ostrého pokrmu můžeme i pořádně zapotit a pojídání pálivých jídel se tak dá označit za téměř adrenalinový sport!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 2 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 15 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jahodový dezert do skleničky ozvláštní bazalkový cukr, který z obyčejné sladkosti udělá delikatesu
Holka u plotny radí: Šlehačkový beránek s mákem voní kávou a díky polevě vydrží dlouho vláčný
Malou kuchyň opticky zvětší zrcadlový efekt. Víte, jak ho docílit s minimálními náklady?