Pálivá jídla - nejlepší recepty pro peklo na jazyku

Když se zakousneme do chilli papričky, zhruba po dvou vteřinách máme pocit, že nám doslova hoří ústa. Pálivá chuť je pro někoho nesnesitelná, druhý ji zbožňuje. Dokonce se pořádají i různé soutěže v pojídání nejpálivějších omáček, křidýlek a dalších jídel, kam se pálivost hodí. Zajímavé je, že pálivá chuť vlastně neexistuje. Oficiálně známe chutí pět; slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami. Pálivosti v naší puse je kombinací pocitu horka a bolesti vyvolané látkou zvanou kapsaicin.
Ten totiž funguje jako obranný mechanismus u některých rostlin - včetně chilli papričky. Kapsaicin u všech savců při dotyku způsobuje pocit pálení. Zároveň kapsaicin v ústech působí na receptory vnímající teplo, nikoliv na chuťové pohárky. Proto se při konzumaci hodně ostrého pokrmu můžeme i pořádně zapotit a pojídání pálivých jídel se tak dá označit za téměř adrenalinový sport!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
Přidáno před 7 hodinami

Kuřecí maso s těstovinami v sýrové omáčce
Přidáno před 20 hodinami

Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
Přidáno před 22 hodinami

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami

Çılbır (turecké vejce s jogurtem)
Přidáno 2. 10. 2023 14:41

Churros podle Maršálka
Přidáno 2. 10. 2023 12:56
Přečtěte si Zobrazit více