Odkud je vánoční punč? Název tradičního pití vzešel z počtu ingrediencí pro jeho přípravu
25. 12. 2020 Historie a zajímavosti
I když se to možná zapřísáhlým abstinentům nelíbí, alkohol přece jen patří k našemu životu a ke dnům oslav zvlášť. A tak ani Vánoce nejsou výjimkou. Většina lidí si ráda otevře lahev dobrého vína - ale k Vánocům neodmyslitelně patří také vůně punče. Odkud se tady vlastně vzal?
Punč z Indie i Číny
Vánoční punč nabízejí už tradičně třeba prodejci na adventních trzích. O tuto tradici jsme byli letos bohužel ochuzeni, ale to neznamená, že přijdeme i o typicky zimní petěšení, které právě punč svojí chutí a vůní nabízí. Možná je jeho až magická přitažlivost dána dobou, po kterou už ho lidé vyrábí, a také dlouhou cestou, kterou musel projít až sem k nám do střední Evropy. Kdo by si totiž myslel, že jde o nápoj místní nebo snad "od sousedů", velmi by se mýlil. První zmínky o punči byly nalezeny v záznamech starých Indů.
Byli to právě Indové, kteří dalí tomuto nápoji i jeho jméno - i když to se samozřejmě v průběhu jeho cesty po světadílech i v čase trochu změnilo, jeho základ je stále patrný. Slovo punč se alespoň vzdáleně stále podobá původnímu názvu panč (panch), což v hindštině představuje číslovku pět. A pět bylo ingrediencí, z nichž první punč vznikl. Základem - stejně jako dnes - byl i tehdy alkohol, do kterého byl přidán citron, cukr, voda a koření.
Mohlo by vás zajímat
O import punče do Evropy se postaralo politické uspořádání světa. Protože Indie patří mezi státy Commonwealthu, tedy i mezi bývalé kolonie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, již v 17. století existovaly obchodní společnosti, které působily jak v Evropě, tak právě v Indii. Jednou z nich byla i Britská Východoindická společnost, jíž vděčíme za to, že dnes můžeme popíjet punč i uprostřed Evropy.
Nejlepší punč? Přece ten váš?
Na punč je snad tolik receptů, kolik chutí jen lidé mohou mít. Jako alkohol se používá víno, ale také gin a jiné alkoholické nápoje. Alkohol se pak dochucuje nejen cukrem, ale i dalšími surovinami. Do poměrně značné části receptů na ten "zaručeně nejlepší vánoční punč" pak jejich tvůrci přidávají i rum. Punč by ale neměl obsahovat příliš velké množství alkoholu, a proto je možné jej podávat na společenských akcích ve větší míře než jiné nápoje. Češi připravují punč nejčastěji z vína (ať již červeného nebo bílého) a s přídavkem rumu. Výjimkou nejsou ani "punče" bez alkoholu, kde hlavní roli hrají ovocné šťávy. Tyto nápoje jsou potom ideální variantou toho pravého punče pro děti nebo pro ty, kteří se alkoholu ze zásady vyhýbají.
Mohlo by vás zajímat
Chtěli byste letos o Vánocích zkusit svůj domácí punč? Pak se do toho pusťte - bude stačit lahev (750 ml) červeného vína, asi 200 ml rumu, 500 ml pomerančového 100% džusu, šťáva z jednoho citronu, 500 ml černého čaje a koření. Neměli bychom zapomenout na skořici, hřebíček, citronovou kůru a vanilkový lusk a samozřejmě cukr (ideálně třtinový) podle chuti. Vše dáme od jedné nádoby a lahodný nápoj, který určitě přispěje k dobré náladě a vánoční pohodě nejen na podnikovém večírku, ale i ve společnosti rodiny, je na světě.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více