Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víc veganů, domácí fermentace a eko obaly: 10 trendů v jídle, které budou v roce 2021 úplně všude
Zdroj: Pixabay.com, Дарья Яковлева

Nějakým způsobem jsme se dostali na konec roku 2020. Zdálo se to nekonečné, ale konečně je to za námi. Do roku 2021nám z něj pravděpodobně zůstane mnoho trendů v jídle i způsobu stravování, které jsme si osvojili vinou pandemie koronaviru, během které víc než kdy dřív vaříme a pečeme doma, nebo naopak častěji hotové jídlo objednáváme. Co nás tedy stran potravinových zvyklostí pravděpodobně čeká a nemine?

1. Rostlinná strava

Rostlinné produkty zůstanou trendem i v rokce 2021. Až 28 procent lidí dle organizace IFIC uvedlo, že během pandemie konzumovalo více bílkovin pocházejících z rostlinných produktů. Více lidí si bude pohrávat s myšlenkou přejít na veganství, případně budou více jíst veganské potraviny jen pro to, že jim chutnají. Očekávejte ještě více inovací, zejména v restauracích s rychlým občerstvením, kde se prodejci budou chtít přizpůsobit poptávce trhu. Doba bezmasých burgerů a smaženého tofu ve tvaru kuřecího stehna se blíží!

2. Snídaně

Protože všichni pokračujeme v trávení více času doma, mnozí z nás získali čas na přípravu pořádné snídaně, kterého se dříve nedostávalo. Dle statistik prodejců se například zvýšila poptávka po cereáliích. Příští rok se namísto rychlé snídaně v podobě proteinové tyčinky budou lidé snažit připravovat si snídaně bohatší, což je kladným návykem, který se snad udrží i po obnovení normálního života.

3. Vaření

Mnoho lidí s vařením začalo experimentovat až v roce 2020 a tento trend se zřejmě přenese i do roku 2021. K tomu částečně přispívají sociální sítě, kde je téma vaření stále populárnější.

4. Zavařování/fermentace

Další z výčtu trendů roku 2020, který se stane v roce 2021 ještě populárnějším. Mnoho lidí se v roce 2020 naučilo s potravinami šetřit a využívat je různými alternativními způsoby. Na jaře očekávejte v práci konverzace o zahrádkách a poté o tom, jak se úrodu podařilo skvěle zavařit.

5. Rozvoz jídla

Když byl vládou poprvé omezen pohyb na veřejnosti i provoz restaurací, rapidně stoupla poptávka po rozvozu hotových jídel, ale také internetových supermarketů (průzkum Coresight Research U.S. Online Grocery Survey očekává, že poptávka po online obchodech s potravinami v letošním roce poroste o 40 procent). Dnes si lze nechat dovézt cokoliv od svíčkové se šesti přes drogerii a květiny až po lahev alkoholu a lidé si na to pomalu začínají zvykat.

6. Individuální oslavy

Časy, kdy jsme jedli narozeninový dort s přáteli a sfoukávali svíčky před velkým množstvím hostů, jsou možná definitivně pryč. V roce 2021 lidé budou chtít slavit v bezpečí domova, a proto očekávejme větší poptávku po menších zákuscích a dalších dezertech. To by mohlo znamenat velký návrat cupcaků, které zažily boom v roce 2013.

7. Fast Foody

Jak jsme již zmínili, komfort v kontextu jídla se stal v období pandemie klíčovým, takže není překvapením, že populární řetězce rychlého občerstvení zaznamenaly obrovskou poptávku. To dává naprostý smysl, protože jsou cenově dostupné, pohodlné a rychlé. Zároveň nám připomínají bezstarostné časy.

8. Domácí barmanství

Nyní, když není možnost vychutnat si svůj oblíbený drink v nočním podniku, lidé se daleko více začnou zabývat barmanstvím a budou se učit míchat drinky sami doma. Je to snadné, zábavné a rozhodně s vědomostmi o rozličných drincích uděláte na přátele a rodinu dojem.

9. Ekologická balení

To se může zdát obzvláště nepravděpodobné vzhledem ke všem obalům na jedno použití, které se během pandemie používaly, ale právě proto v roce 2021 uvidíme snahu dovážkových služeb a supermarketů o ekologičtější obaly. Restaurace se už teď snaží úplně vyřadit plast a nahradit ho snadněji recyklovatelným papírem.

10. Orientace na kvalitu

Lidé mají na výběr svého jídla daleko více času a dávají si daleko více záležet. Panuje snaha jíst kvůli nedostatku pohybu daleko zdravěji a pro prevenci nákazy více vyhledáváme potraviny s velkým obsahem vitamínů.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více