Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Školní svačiny za socíku? Chleba s ubrouskem a zákaz pití. Pak přišlo mléko pro každého
Zdroj: Foto z archivu autorky článku

Ti z nás, kteří chodili alespoň na základní školu ještě před listopadovou revolucí, si jistě vzpomínají na svačiny, které nám maminky s sebou připravovaly. Nekupovali jsme si je většinou po cestě a o automatech nebo bufetech přímo ve škole se nám ani nesnilo. A tak jsme nosili všichni prakticky to samé…

Chleba s ubrouskem

Jak vypadala velká přestávka, tedy ta svačinová po druhé vyučovací hodině? Ve většině tříd velmi podobně - ostatně stejně jako dnes. Děti, hlavně ty z prvního stupně, vybalily svačiny a v hloučku, ty ukázněnější samostatně ve své lavici, začaly svačit. Většinou měli všichni téměř to samé. Krajíc chleba namazaný a překrojený na polovinu byl obalený papírovým ubrouskem, který se na chleba přilepil a často tak tvořil součást svačiny. Jen ti šťastnější si nosili svačinu v ubrousku látkovém.

Igelitové sáčky rozhodně samozřejmostí nebyly a krabičky, do kterých by se svačina schovala, také ne. A tak chleba nebo rohlík, stejně jako případně i kousek ovoce, cestovaly do školy mezi učebnicemi a často na to také doplatily - a to jak svačina, tak i učebnice a sešity.

Vylej tu vodu!

Zajímavý a z dnešního pohledu nepochopitelný byl na mnoha školách zákaz nošení pití do školy. Dnes samozřejmě víme, jak je pitný režim důležitý a každý v jeho dodržování děti jedině podporuje. Ne tak doba minulá. Troufalci, kteří se odhodlali do školy pití přinést, si dokonce mnohdy koledovali o trest, byl-li nápoj odhalen. Napít se v průběhu hodiny, to už byl opravdu kousek pro ty nejodvážnější rebely.

Na druhou stranu si ale musíme znovu uvědomit, stejně jako u balení svačin, že plastové lahve prakticky nebyly, pokud si ji někdo nepřivezl ze zahraničí, a spoléhat na rozbitné sklo bylo trochu riskantní. Pití se tak dalo poměrně nezpečně nosit jen v lahvích, které používali sportovci, anebo v placatkách. Toho samozřejmě rádi využívali kluci z druhého stupně a připadali si pak mnohem důležitější. Ani to se ale učitelkám nelíbilo a se slovy "Ještě něco poliješ!" přikazovaly vodu z lahví vylít. Umíme si to dnes představit?

Mléko do škol - pro zábavu

Pravým opakem zákazu pití v době vyučování byl příkaz pití v době vyučování. A ano, i toto se dělo, konkrétně ke konci sedmdesátých let minulého století. Šlo o snahu zajistit správnou výživu budoucí generace. Rodiče tak dětem ve škole povinně předpláceli mléko a každý žák potom dostal o velké přestávce čtvrt litru. Jenomže i když záměr byl jistě dobrý, výsledky dobré nebyly.

Zatímco sáčky na svačinu ještě moc rozšířené nebyly, mléko se už v igelitu prodávalo. Co asi tak mohla udělat třída dětí, z nichž každý dostal čtvrtlitrový sáček mléka (nikoliv krabičku, jak bychom si asi dnes představili), jehož růžek měl odstřihnout a obsah spořádaně vypít? Není nic zábavnějšího, než sáček propíchnout kružítkem, zmáčknout a proudem mléka pokropit spolužáky. Vzpomínáte?

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

2. 2. 2022 20:24

Tendenční, pomlouvačný a nepravdivý článek!

Rokos

14. 1. 2022 10:55

Je zde jasne ze autor tohoto clanku jeste nezil za sociku (socializmu). :-D

Durman

24. 9. 2021 13:35

Autorka článku píše nesmysly. Pití ve škole nám učitelka doporučovala už ve třetí třídě (rok 1967), většinou jsme si nosili čaj a pili jsme už tehdy z láhví z plastu, většinou jsme měli láhve o obsahu 0,5 litru. Už tehdy se doporučovalo jíst na svačiny také ovoce.

vomibest

2. 2. 2021 02:06

Která kráva tohle píše?

Jenson

25. 1. 2021 21:50

Tak to je zase perla vůbec to není pravda asi pisatelka tohoto slintu žila jinde nebo nejspíš nebyla vůbec na světě.

redwinn redwinn

18. 1. 2021 16:35

Co to vykládáte za nesmysly? Svačinky jsme si nosili do školy, a nejen chleba, taky rohlíky, pletýnky, se šunkou, sýrem, buchty, vážená pisatelko, existovaly i papírové sáčky, nejen ubrousky, nosili jsme si ovoce, a pití taky, zákaz nošení pití je naprostý výmysl a nesmysl, vážená autorko tohoto blábolu. Navíc všude na chodbách byla pítka s vodou. To je asi podle vás lepší dnes vrazit dětem prachy at si koupí sladkou tyčinku z automatu, že. Zajímalo by mně, kolik Vám je, že o tom tak "zasvěceně" píšete.:-//:-//:-//

Jarinka65

17. 1. 2021 22:58

To jsou teda kecy v kleci, není na tom kousek pravdy:O Autorka článku žije v naprostém bludu, mohla by si informace ověřit než vypustí na svět takový blábol... :-D:-D:-D

Jirkatej

17. 1. 2021 14:57

Vodu jsme pili z vodovodu. Svačiny buď z domu, nebo koupené za pár Kčs ve škole. Mléko bylo ve 1/4 l sklenicích jako býval jogurt. Ochucené jahodové, čokoládové nebo obyč. Mimo rohlíky ale byly i koláče, loupacky, termixy, tvarohacky atd.. Nebylo to určitě jednotvarne.. Ubrousky se daly nahradit papírovým pytlíkem.. Samozřejmě dražším! Ale byla to pohoda!

Gabi1 Gabi1

17. 1. 2021 10:09

V Brně jsme mléko dostávali na 2. stupni (1985-1988) bylo buď bílé nebo jahodové ve skleničce a k tomu čerstvý rohlík. Rodiče měli na výběr zda ano či ne. Ráda na to zpomínám. :-)

Jirka skaba

12. 1. 2021 18:20

vosolto: já mám takový pocit že je to první třída v Českém brodě 1980/81::-)

vosolto

11. 1. 2021 21:29

Jirka skaba: Neni to nějaká fotka z družiny v Horo? 1979/80 + - :-O ... od včera nad tim dumám.

Jirka skaba

11. 1. 2021 20:09

Prosím autorku článku o zdeleni původu této fotografie?:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více