Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubneme s chutí! Které světové kuchyně jsou ty nejzdravější?
Zdroj: Lukas Bieri, Pixabay.com

Češi stále více prozkoumávají taje zahraničních kuchyní a jejich rozmanité chutě. Už není výjimkou, že se k sobotnímu obědu běžně připravují tortilly, sushi nebo domácí pizza. Jak ale využít rozmanitost světové gastronomie ve svůj prospěch a využít ji k naplnění nejčastějšího novoročního předsevzetí – zhubnout? Poradí vám náš seznam nejzdravějších kuchyní na světě!

Tradiční japonská kuchyně

Ingredience: Přínos zeleného čaje, fermentované sóji a hub jako shiitake a maitake pro naše zdraví je dobře zdokumentován. Přidejte do tohoto seznamu ještě sušené mořské řasy. Kromě sushi je to vynikající přísada do vydatných polévek, kde řasy doplňují skvělou chuť nudlí, s prospěšnými minerály včetně vápníku, mědi, železa, hořčíku, manganu, molybdenu, fosforu, draslíku, selenu, vanadu a zinku. Studie v časopise Journal of Clinical Nutrition přičítá dlouhověkost obyvatel Okinawy právě pravidelné konzumaci mořských řas.

Přístup k jídlu: Důležitou filosofií Japonců, která přispívá k fyzické pohodě, je hara hachi bu, nebo také "Jezte, dokud váš žaludek nebude plný na 80 procent". Vyžaduje to sebekázeň, pomalé jezení a odříkání si. Ale tento přístup podporuje široce přijímaný fakt, že mozku trvá přibližně 20 minut, než přijme zprávu, že žaludek je plný. Pokud jíme pomalu, dostáváme zprávu ve správný čas, i když máme chuť ještě na pár soust. Pokud jíme příliš rychle, pravděpodobně se přejíme dřív, než to mozek dokáže zpracovat.

Tip na jídlo: Japonské polévky nabízejí mnoho živin a skvělou chuť dohromady v jedné misce. Polévku z řas wakame lze připravit z kuřecího nebo zeleninového vývaru. Další zdravé přísady, jako je sezamový olej, čerstvý zázvor, jarní cibulka a česnek, posilují její kladný efekt pro zdraví.

Jihoindická kuchyně

Ingredience: Jižní Indie zahrnující regiony Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu a Telangana nabízí mnoho pokrmů s rostlinným základem, které obsahují kokos, rýži a koření, jako je kurkuma známá pro své protizánětlivé účinky. Odrůdy sušeného hrachu se používají v zeleninovém kari a mletý se používá k přípravě bezlepkových slaných palačinek známých jako dosa nebo napařovaných idli. Jednou z technik, která dodává pokrmům ze zeleniny skvělou chuť, je smažení bez oleje nebo opékání. Jednoduše nahřejte litinovou pánev, přidejte koření a smažte, dokud přidané koření neprovoní celou kuchyň.

Přístup k jídlu: Jihoindický oběd obvykle zahrnuje mnoho malých, vysoce aromatických, barevných pokrmů podávaných s rýží. Ty poskytují příjemnou vůni a pocit plnosti, aniž byste to museli s jídlem přehnat.

Tip na jídlo: Zeleninové/luštěninové kari, jako je tamata chana dal, se připravuje velmi snadno a rychle, je bezlepkové a navíc veganské.

Italská kuchyně – ze zahrádky přímo na stůl

Ingredience: Zdravá italská kuchyně začíná láskou k pěstování vlastních přísad. Cokoliv vyroste na zahradě je nejlepší podávané jednoduše s extra panenským olivovým olejem; nedávná studie Temple University zjistila, že ten dokáže zlepšovat paměť a slouží jako prevence před Alzheimerovou chorobou. Vaření ve Itálii je o využití chuti velmi čerstvých a kvalitně vypěstovaných surovin. To znamená především sezónní pokrmy se spoustou zeleniny a malým množstvím masa v létě a v zimě opak. V italské kuchyni nejde o pestrobarevné kombinace a přezdobenost, ale záleží na jednoduché kombinaci přísad a technik.

Přístup k jídlu: Italové jsou zvyklí vypěstovat si své přísady sami. Proto jim nevadí fyzická práce spojená s jídlem, které si následně o to více vychutnávají.

Tip na jídlo: Vařte těstoviny se sezónní zeleninovou omáčkou, jako je caponata, tedy směs lilku a rajčat, primavera, skvělá omáčka vařená z jarní zeleniny a bazalky nebo arrabbiata s rajčaty a červeným pepřem.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více