Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Miloš Forman se ani za oceánem neobešel bez českých jídel, miloval hlavně kyselé okurky
Zdroj: Miloš Forman emigroval do USA a už tam zůstal. Na rodnou vlast ale úplně nezapomněl. Zdroj: Petr Novák, Wikipedie a Nikodem Nijaki, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Život v cizí zemi může být splněným snem, a přesto člověku něco chybí. Většině z nás by se stýskalo po rodině, po krajině, kterou důvěrně známe nebo i po tradičním českém jídle. Podobně na tom byl světoznámý rodák ze středočeské Čáslavi, režisér Miloš Forman.

České potraviny v Connecticutu

Miloš Forman žil desítky let za oceánem a dosáhl úspěchů, o jakých se mnoha jiným filmařům ani nezdá. Ve Spojených státech založil druhou rodinu a s manželkou Martinou vychovával svoje mladší dvojčata (i jeho dva starší synové, divadleníci bratři Formanovi, jsou dvojčata). Bylo by možné uvěřit, že se za ta léta a díky všem svým úspěchům stal za oceánem místním se vším, co k tomu patří. Miloš Forman ale podle vyprávění své ženy pořád láskyplně vzpomínal na svoje rodiště - Čáslav.

Podle vdovy po Miloši Formanovi se hlavně v posledních letech svého života režisér často vracel ve vzpomínkách k České republice, svým příbuzným i rodnému městu. A kromě toho se také vždy těšil na české jídlo, které mu připomínalo mládí a všechno, co měl tehdy rád.

Kyselé okurky byly nezbytností

V posledních letech jeho života se Martina Formanová snažila obstarávat svému muži české uzeniny, které samozřejmě v Connecticutu, kde společně žili, k dostání nebyly, a tak žena občasné cesty do Česka využívala i pro "zásobování" americké domácnosti. Forman miloval jakékoliv tradiční tuzemské uzeniny se špenátem nebo s hořčicí a k nim samozřejmě rád popíjel Plzeň. Takové pro jiného obyčjené pohoštění pro filmaře znamenalo velmi mnoho, protože udržovalo při životě to jeho spojení s rodnou vlastí.

[articlesBox1126]

To, co Miloš Forman úplně nejvíc miloval, byly české nakládané okurky, které podle Martiny Formanové za oceánem tak dobře neumí. „V New Yorku jsem našla obchod, kde jsou k dostání právě naše klasické kyselé okurky,“ prozradila před časem na jedné besedě. „Nedávno jsem  přemýšlela o tom, kolik jsem v posledních letech vařila českých jídel. Je možné, že to bylo právě to, co bylo pro něj důležité a co posilovalo náš krásný vztah,“ řekla také.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více