Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nastavená kaše na četnickém stole: "Jedna vražda kvůli obědu dnes stačila," zavtipkoval velitel a dal se do jídla
Zdroj: Pixabay.com, mp1746

Naše babičky měly svoje specifické recepty, o kterých dnes už jen přemýšlíme, co se za jejich názvy asi tak mohlo skrývat. Třeba taková nastavená kaše nebo "nastavenka", jak se jí většinou říkalo…

Levně, ale bez masa

Nastavená kaše bylo jídlo levné a poměrně rychlé, ale jak by mohla potvrdit třeba kuchařka z četnické stanice v Košecké Rovné, ne vždy se muselo nutně setkat s ovacemi strávníků, zvlášť pokud očekávali na talíři i kousek masa.

Kuchařka na zmiňované stanici uvařila nastavenou kaši právě v den, kdy místní četníci vyšetřovali případ vraždy v nedaleké obci, která se udála z docela primitivního důvodu. Manžel, který přišel dopoledne opilý z hospody, se dožadoval oběda, ale žena mu sdělila, že teprve štípá třísky na podpal a potom bude moct vařit. To muže rozčílilo natolik, že neváhal ženu uškrtit…Později se podařilo zjistit, že manželství už dlouho nebylo spokojené, hádky byly na denním pořádku a muž se netajil tím, že by se manželky rád zbavil. Dokonce prohlásil, že ji klidně zabije a půjde na dvacet let do vězení. Jeho předpověď se vyplnila a záminkou k vraždě se stal právě nedělní oběd, který nebyl hotový v okamžiku, kdy se on vrátil domů. I tak může skončit lidský život.

Jedna vražda stačila

Když se po celodenním pátrání vyšetřování četníci do kasáren, čekala na ně právě nastavená kaše, která - jak všichni dobře věděli - měla být už k obědu, ale tou dobou oni byli v terénu. Nastavovaná kaše není ideální k ohřívání, ale plýtvat jídlem se nedalo, a tak nebylo jiné řešení. Vrchní strážmistr Smejkal se nad talířem plným ohřáté nastavenky zamyslel a než se do večeře pustil,  žertu prohlásil, že jedna kuchařka zamordovaná kvůli nedělnímu jídlu už byla dost. A tak dostala četnická kuchařka "milost".

A jak se vlastně taková nastavená kaše připravovala? Na porci pro čtyři až pět lidí je potřeba 1 kilogram brambor, 200 gramů ječných krupek, 100 ml mléka, 50 gramů sádla, majoránka a sůl. Krupky vypereme a dobře uvaříme ve slané vodě. Stejně tak uvaříme na kostičky nakrájené oloupané brambory, které poté rozmačkáme na kaši, do které přimícháme uvařené trhané krupky a samozřejmě i připravené mléko. Kaši pak dochutíme majoránkou, případně dosolíme podle chuti a navrch dáme cibuli usmaženou na sádle. V tu chvíli máme hotovo a nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť.

Zpracováno s využitím Četnické kuchařky autora Michala Dlouhého.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více