Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
25. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Často se honíme za exotickými superpotravinami, abychom si zlepšili zdraví. Přitom ale zapomínáme na to, že spousta takových produktů nabitých zdraví prospěšnými látkami roste i u nás. Jednou z nich je právě mák, tak trochu opomíjená plodina, kterou bychom ovšem měli vyvažovat zlatem. Víte proč?
Maková superpotravina
Specifická chuť máku ho staví do poněkud kontroverzního světla. Jedněmi je milován a druhými zatracován, ale v české kuchyni se i přesto používá už od nepaměti. Stačí si vzpomenout na škubánky s mákem, švestkové knedlíky, makové buchty, ale také třeba na slané pečivo posypané mákem, který mu dodá příjemně oříškovou dochuť. Je trochu škoda, že méně rozšířeným produktem je makový olej, který ve studené kuchyni velmi dobře nahradí u nás zdomácnělý „oliváč“. Další z možností uplatnění máku v kuchyni je makové mléko, které je dnes už běžně dostupné v obchodech, anebo si ho můžete vyrobit doma sami.
Mohlo by vás zajímat
Označení superpotravina si mák plně zaslouží, protože obsahuje až třikrát více vápníku než sýr, a dokonce dvanáctkrát víc než mléko. Je tedy obzvlášť prospěšný zejména pro ženy, které trápí osteoporóza. To ovšem není všechno. Z dalších minerálů je důležitý hořčík, který přispívá ke správné funkci nervové soustavy, lepšímu soustředění a rovněž zlepšuje potíže se spánkem. Pokud jde o vitamíiny, je důležité zmínit vitamín E, který patří mezi nejdůležitější antioxidanty. Nejenom, že zpomaluje stárnutí buněk, ale má rovněž pozitivní vliv na nervovou soustavu a příznivě působí na pleť a vlasy. V máku se rovněž nacházejí vitamíny skupiny B, které pozitivně ovlivňují řadu procesů v těle, a to nejenom fyzických, ale i psychických.
Hubnete? Zkuste mák
Mák je rovněž vynikajícím zdrojem bílkovin. Ty jsou důležité při budování svalové hmoty, proto by je měli přijímat nejenom sportovci a fyzicky pracující lidé, ale také všichni ostatní, kteří se snaží zhubnout. Kromě toho, že dostatečné množství bílkovin snižuje touhu večer postávat u lednice a bezhlavě mlsat, spolu s pravidelným cvičením podporuje růst svalové hmoty, jejíž množství pak napomáhá další redukci hmotnosti.
Mohlo by vás zajímat
Jak nakupovat a uchovávat mák
Česká republika patří k největším producentům takzvaného potravinářského máku. Přesto se k nám mák dováží a v takovém případě se může objevit problém s přimícháním technického druhu, který výslednou chuť dost podstatně kazí a u citlivějších jedinců může způsobovat zdravotní potíže. V ideálním případě proto hledejte mák přímo od českých pěstitelů. Je lepší ho kupovat celý, nemletý. Pozor na dobu trvanlivosti i to, kde mák skladujete. Je totiž plný tuků, které v uzavřeném nevětratelném prostoru rády žluknou.
Mohlo by vás zajímat
Maková panenka s červenou sukní
V pozdním jaru lze často v přírodě zahlédnout červený vlčí mák. Jenže ten nemá s mákem, který se používá v kuchyni, nic společného. Je sice vizuálně přitažlivý a jen málokomu by nepřipomněl pohádku O makové panence, ale jinak je to zcela obyčejný plevel. Jiná věc je, pokud na polích zahlédnete bílé květy modrého máku, jenž se dále zpracovává ke kuchyňské úpravě.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více