Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů

29. 3. 2021 12:01

Ostatní Tomáš Knap

Zdroj: Pixabay, Nowaja, Pixabay License Zdroj: Pixabay, Nowaja, Pixabay License
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a kulturních svátků v moderní době je bezesporu jídlo. Velikonoce jsou vyvrcholením čtyřicetidenního půstu, který začíná Popeleční středou a vrcholí Svatým týdnem. Není tedy divu, že i naši předkové chtěli zvládnutý půst řádně oslavit. Jaká je historie velikonočních pokrmů?

Vejce až z Mezopotámie

Zdobení vajec má neskutečně staru tradici. Podle dokumentární série Egg cetera, která vznikla v produkci univerzity v Cambridge ve spolupráci se zdejšími archeology, byly objeveny zbytky zdobených pštrosích vajec objeveny v Africe a jejich stáří může být až neuveřitelných 60 tisíc let. Vejce symbolizují plodnost a zrození nového života. Křesťané vnímají vejce jako Ježíšovo vzkříšení, ve kterém samotné vejce symbolizuje Ježíše, který vstal z mrtvých. Mezopotámští křesťané je nejprve přijali jako velikonoční pokrm a barvili je červeně, aby znázornili Kristovu krev, jak popisuje Kenneth Thompson v knize Culture & Progress: Early Sociology of Culture. Východní Evropané byli mezi prvními, kdo vajíčka zdobili komplikovaně a vytvářeli na skořápkách jemné vzory z vosku a dávali je svým blízkým. Vejce, která slepice nakladly během prvního postního týdne, byla uchovávána na Svatý týden, poté vyzdobena a darována dětem.

Dokonalý velikonoční mazanec: Osvědčené rady a tipy, jak ho zvládnout!

Dokonalý velikonoční mazanec: Osvědčené rady a tipy, jak ho zvládnout!

Velikonoce, to znamená pomlázku, barevná vajíčka, beránka a především voňavý a nadýchaný mazanec!…

V 17. a 18. století se vedle zdobných kraslic objevily už i hračky ve tvaru vejce, které děti dostávaly spolu s čokoládovými pochoutkami. Velikonoční čokoládová vajíčka se začala vyrábět na počátku 19. století ve Francii a Německu. Duté figurky, které známe dnes, přišly ještě později s tím, jak se vyvíjela technologie výroby čokoládových dobrot.

Nezapomínat na jehněčí!

Konzumace jehněčího masa není jen součástí mnoha velikonočních nedělních jídel, ale jedí ho také Židé, kteří slaví Pesach, jež se koná přibližně ve stejnou dobu jako Velikonoce. Kořeny toho, proč se v křesťanských domácnostech o Velikonocích často podává jehněčí, pramení z judaismu a raných oslav Pesachu před vznikem křesťanství. Během biblického příběhu Exodus utrpěli Egypťané řadu strašlivých ran včetně smrti všech prvorozených synů. Podle Bible ale egyptští Židé byli včas varováni, aby pomalovali své dveřní sloupky krví obětovaných jehňat, a tak Bůh při výkonu trestu židovská obydlí ušetřil. Židé, kteří poté konvertovali ke křesťanství, pokračovali v tradici a jehněčí jedli i o Velikonocích.

Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku

Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku

Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od malovaných vajíček přes mazance a velikonoční…

V křesťanské teologii jehně také symbolizuje Ježíšovo sebeobětování jako „beránka Božího“. A historicky jehněčí maso také symbolizuje nástup jara, kdy byla jehňata byla také prvním čerstvým masem dostupným po zimě na porážku.

Důležitý význam chleba

Velikonoce oslavují vzkříšení Krista, ale také oslavují plodnost a období obnovy. O Velikonocích se na památku Poslední večeře, kdy Kristus sdílel chléb se svými učedníky, připravuje v mnoha zemích různé pečivo. V Česku je to mazanec, ve Francii brioška a ve Velké Británii bochánky s křížem. V pobaltské oblasti Ruska se jako velikonoční pečivo připravuje kulich, bochník obrovských rozměrů z kvasnicového těsta, bohatě zdobený krystalizovanou citrusovou kůrou. V tradičních domácnostech se podává na stole zdobeném barevnými vejci.

Jak válet těsto, aby se nelepilo? Osvědčené tipy a triky pro dokonalé pečení, díl II.

Jak válet těsto, aby se nelepilo? Osvědčené tipy a triky pro dokonalé pečení, díl II.

Advent je časem oslav a pečení. Ať už se chystáte na cukroví nebo před sebou máte narozeniny někoho…

Jak píše známý folklorista Jacob Grimm, který proslul především sebranými lidovými pohádkami, ve druhém díle knihy Deutsche Mythologie, slovo Velikonoce pochází ze jména bohyně světla a jara, Eostre. Podle Grimma se na její počest vařily speciální pokrmy, aby byl rok obdařen plodností. Nejdůležitější z těchto pokrmů byla malá kořeněná buchta, z níž se vyvinula většina tradičního symbolického pečiva, které se na Velikonoce přirpavuje v ůrzných koutech světa.

Šunka byla praktickou součástí velikonočního menu

Šunka je tradiční součástí velikonočních svátků v mnoha českých, ale i německých a amerických domácnostech a její původ je spíše praktický, než symbolický. Než došlo k vynálezu lednice, muselo být na podzim poražené vepřové maso, které nebylo spotřebováno před půstem, kvůli konzervaci nasoleno. Konzervace solí probíhalo pomalu a první šunky byly obvykle připravené ke konzumaci až kolem Velikonoc, což z nich dělalo běžnou volbu pro velikonoční hodování.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 32 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

    Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

    Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné…
    Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

    Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

    Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod…
    Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

    Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

    Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle…
    Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

    Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

    Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků…
    Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

    Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

    Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné…
    Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

    Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

    Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba…
    Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

    Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

    Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové…
    Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

    Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

    Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné…