Retro okénko: Nejlepší české chlebíčky si uděláte doma! I s domácí vekou podle videa!
5. 10. 2021 Vaření
Jen si to představte. Plátek uvnitř měkké a na okrajích křupavé veky doplňuje vláčný bramborový salát, pomazánka nebo máslo a na tom všem vévodí ozdoba z šunky, sýra, vajíčka či jiných dobrot. Už se vám sbíhají sliny? Bodejť ne! Český chlebíček nemá ve světě obdoby. Připomeňte si s námi, jak se správně dělá, a upečte si podle našeho video návodu vlastní veku!
Chlebíček náš vezdejší
Jestli milujete chlebíčky, tak byste také měli velebit jejich tvůrce, a sice majitele bývalého prvorepublikového slavného lahůdkářství, Jana Paukerta. Ten totiž chtěl v roce 1916 vymyslet pro oslavy a jiné příležitosti větší občerstvení, než byly jednohubky. Asi tak něco na tři kousnutí. Voilà, chlebíčky byly na světě! A jelikož fantazie tvůrce i jeho následovníků neznala mezí, variací na to, co s čím kombinovat vznikalo mnoho. Bývalé československé státní normy pro výrobky studené kuchyně popisovaly dokonce skoro sto druhů obložených chlebíčků. Mezi nejoblíbenější patřily šunkový s bramborovým salátem, hermelínový, s ruským vejcem, s rostbífem, s uherákem nebo s debrecínkou. Jak je správně připravit?
Mohlo by vás zajímat
Jíme i očima
U málokterého slaného pokrmu tak moc záleží na vzhledu, jako je tomu právě u chlebíčku. Chuť je pochopitelně také důležitá, ale právě nápaditost zdobení a souhry barev ingrediencí jsou tím hlavním lákadlem. Takže, málo platné, s chlebíčky je potřeba si vyhrát. U všech tvoří základ našikmo nakrájená veka, domácí pomazánka, máslo či majonézový salát a obloha z masa, uzeniny nebo sýrů, dekorovaná obvykle kadeřavou petrželkou či jinou bylinkou. To, že po prvním kousnutí z chlebíčku všechno padá, patří k naší tradici. Všechny ingredience byste totiž měli mít poskládané tak, abyste je všechny okusili při jednom zakousnutí. Je to sice taková „malá hromada“, ale jen tak se správně sladěné suroviny parádně chuťově propojí.
Mohlo by vás zajímat
Domácí Prostřeno
Také si vybavujete oblíbený televizní pořad a všetečné dotazy soutěžících, zda je to či ono „domácí“? Pokud ano, pak víte, že velký obdiv vždycky sklízí domácí pečivo. Za hvězdu, byť ne televizní, může být každý z vás ve své domácnosti, když upečete nadýchanou a zároveň křupavou veku. Její příprava vůbec není složitá. Naučte se to s námi podle jednoduchého video návodu:
Klasika, která nezklame
Veku máte, chutě hostů znáte, tak nezbývá, než to všechno dát dohromady. Sázkou na jistotu bývají klasické kombinace. Veka, máslo, šunka, sýr, zelenina. Nebo veka, bramborový salát, šunka a vejce. Případně kombinace s debrecínkou či uherákem taky neurazí. Vyberte si z našich hvězdných chlebíčků:
V retro stylu
Mléčné bary, jídelny nebo domácí rodinné oslavy, všude tam byste v socializmu našli kromě jiných dobrot i dokonalé chlebíčky. „Mlíčňáky“ už sice neexistují, ale máme různá lahůdkářství a prodejny s občerstvením, kde si taky lze pochutnat na něčem „na tři kousnutí“. Ovšem, zavzpomínat na minulost můžete i v pohodlí domova. Třeba při ochutnávání chlebíčku s kaviárem, s celerovou pomazánkou nebo s tresčími játry.
Na módní vlně
Jelikož se gastronomie, stejně jako jakýkoliv jiný obor, vyvíjí, i chlebíčky zaznamenaly jistou revoluci. Ne snad, že by těm klasickým odzvonilo, to se jistě nikdy nestane, ale doplnily je v nabídce delikatesy v moderním kabátku, za něž by se nemuseli stydět ani účastnící soutěže MasterChef Česko. Tak schválně, připravíte si doma chlebíček s lososem, s avokádovou pomazánkou, nebo s červenou řepou:
TIP
TIP
TIP
TIP
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Připravte si smaženku, hit starých dobrých bufetů a mléčných barů
Jaký salát se dává na obložené chlebíčky? Vyberte si z těch nejoblíbenějších
Obložené chlebíčky jsou český vynález. Ty Paukertovy milovali už Hugo Haas i prezident Masaryk
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25