Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Došla vám strouhanka nebo olej? Díky našim tipům štědrovečerní menu v pohodě dokončíte
Zdroj: Andy Chilton, Unsplash

Obzvláště o Vánocích je nepříjemné, když některou ingredienci zapomenete koupit nebo jí máte málo a během vaření vám dojde. Naštěstí se některé věci dají nahradit a vaše vánoční menu tím pádem nebude ohroženo.


Když obalujete řízky a dojde vám strouhanka

Bez řízků a bramborového salátu si dokáže Vánoce představit málokdo. Jenže odhadnout, kolik se při obalování spotřebuje strouhanky, není vůbec snadné. Co si ale počít, když máte naklepané maso, ale najednou vám dochází strouhanka? Zachovejte klid a podívejte se do spíže. Určitě tam najdete kukuřičnou strouhanku, sezamové semínko nebo mandlovou mouku. A jestli ani jedno z toho doma nemáte, tak sáhněte po kukuřičných lupínkách, které jsou oblíbené jako lehká snídaně. Lupínky rychle najemno umelte a štědrovečerní večeře bude zachráněná. A víte, čím můžete nahradit strouhanku při přípravě pokrmů z mletého masa? Kromě klasiky – rohlíků namočených v mléce, můžete mleté maso zahustit instantní bramborovou kaší, rozemletými cereáliemi nebo ovesnými vločkami.

Když smažíte a dojde vám olej?

Podobně vypjatá situace jako se strouhankou vás může potkat při smažení řízků s olejem. Mysleli jste si, že máte ve spíži ještě jednu láhev, ale vypadá to, že jste ji zapomněli koupit? A ani v lednici nemůžete najít žádný vhodný tuk na smažení? Zachrání vás pečicí papír. Rozprostřete na plech pečicí papír, na něj naskládejte řízky a upečte je v troubě. Ke konci je můžete pokapat trochou másla. Když potřebujete trochu oleje k podušení masa nebo zeleniny, použijte rozpůlenou bramboru. Potřete s ní dno pekáče či pánve a pokrm se k němu nepřichytí.

Když zjistíte, že nemáte doma citron

Další nepostradatelnou součástí štědrovečerní tabule bývá kapr nebo jiná ryba. Asi budete souhlasit, že při její přípravě je použití citronu nezbytností. Jenže najednou si uvědomíte, že poslední půlku citronu jste ráno vymačkali babičce do čaje. Ale co když bude jídlo cítit rybinou? Nemusíte mít strach. Určitě doma najdete alespoň citronový koncentrát nebo limetku. Pokud budete při hledání neúspěšní, zachrání vás bílé víno. A to ve vánočních zásobách určitě chybět nebude. Zacházejte s ním jako s citronem a rybu s ním pokapejte. Večeře bude zachráněná a určitě si na ní pochutnáte.

Když pečete moučník a nemáte prášek do pečiva

Rozhodli jste se upéct rychlý moučník, všechny ingredience máte navážené a chybí vám už jen prášek do pečiva? Pokud jste zjistili, že jeho místo ve spíži je prázdné, nezbude vám nic jiného, než si ho vyrobit. Dávku ve velikosti jednoho balení kypřicího prášku získáte smícháním dvou polévkových lžíce jedlé sody s dvěma lžícemi kefíru nebo podmáslí. Nadýchané těsto vytvoříte také pomocí sněhu vyšlehaného z vaječných bílků. Sníh nakonec zakápněte lžící studené vody a přidejte špetku soli. Na jedno vejce stačí dát jednu lžíci vody.

Když doma nemáte vajíčka

Možná vám to připadá neuvěřitelné, ale dobrý moučník se dá upéct i bez vajec. Prostě místo každého vajíčka uvedeného v receptu dejte do těsta půlku rozmixovaného banánu či avokáda. Další možností je vajíčka nahradit směsí ze dvou lžic pudinkového prášku a dvou lžic vody. Místo vajíček se dá do těsta přidat také půlka balíčku instantního droždí smíchaná s jednou lžící vody. A když se vám zdá těsto moc bledé, můžete ho "obarvit" žlutým potravinovým barvivem, případně špetkou kurkumy.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat