Jak slaví slavní: Herečka Vlastina Svátková se cukroví vyhýbá a místo mouky používá oříšky!
13. 12. 2021 Životní styl
Pohledná plavovláska, známá z bondovky Casino Royal nebo z českého filmu Můj příběh, se nám v krátkém rozhovoru svěřila, jestli umí vařit, proč nejí vepřové a jak to má s pečením nejen cukroví. Nahlédněte s námi pod pokličku slavných!
Prozraďte nám, jaké je vaše nejoblíbenější jídlo z dětství?
Byla jsem vždycky velký jedlík a gurmán. Rodiče vaří oba a moc dobře, takže nás rozmazlovali dobrým jídlem od malička. A naštěstí nás nenutili jíst jedno jídlo celý týden, protože každý den mám chuť na něco jiného. Jako malá jsem milovala sladká jídla, jablečný koláč s ořechy byl můj nejoblíbenější, nebo jsem milovala bramborové placky a mezi ně máma dávala ještě maso, měla jsem ráda i játra na cibulce s rýží. Anebo pečené kuře! To jsme měli vždycky v neděli. Taky dodnes miluju vývar. Ten poctivý domácí, musí v něm být ale hodně vařené cibule.
Mohlo by vás zajímat
To je slušný výčet. Zdá se, že jste toho měla jako malá ráda opravdu hodně. A bylo naopak jídlo, které vám v dětství nechutnalo a teď ho milujete?
Takové asi neexistuje. Pokud jsem něco v dětství nemohla pozřit, nezměnilo se to dodnes. Většinou tato averze vznikla ve školce nebo škole nějakým nucením k jídlu něčeho, co pro mě nebylo dobré, nebo mělo škraloup. Takže od malička například nejím krupicovou kaši a puding. Taky nemám ráda smetanové omáčky a klasické kynuté knedlíky. Takový segedín nebo svíčkovou prostě nemusím a ani to doma nevařím, čím se na mě tchyně trošku koukají jako na exota. Ale je pravda, že jsem jako malá jedla vepřové a po třech letech života s partnerem, který byl Žid, ho už nejím :)
Když máte tak vytříbené chutě, asi umíte vařit a péct… Řekla byste to o sobě?
Tak asi umím, protože umět musím se třemi dětmi. Ale vaření tolik neprožívám a moc se jím nechlubím. Nejsem žádný extra kuchař. Co se mi většinou povede, to jsou těstoviny, pečená zelenina, palačinky… akorát do všeho cpu semínka, piniové oříšky, hodně zeleniny a děti nejsou moc nadšené. Miluju taky čerstvé bylinky, konzervované věci skoro vůbec nepoužívám, snažím se kupovat domácí vajíčka, maso a jíst zdravě. Obecně je pro mě důležitá spíš kvalita než kvantita. Týká se to i nápojů, třeba dobrého vína. Vážím si lidí, kteří k práci přistupují poctivě, třeba jako je tomu u vinařství Wilomena, ale i jinde. Raději zaplatím víc u farmáře, když vím, že tomu produktu dal svoji péči.
Týká se tento „zdravý“ přístup i nadcházejících svátků? Pečete vůbec cukroví?
Skoro vůbec už nepeču. Pekla jsem, snažila jsem se, ale kluci si dali jeden, dva kousky a pak jsem to vyhazovala, protože už nikdo nechtěl. Nechci nikoho nutit jíst moje jídlo. Takže jsem přestala péct, občas udělám muffiny a místo mouky rozmixuju kešu oříšky, dám tam banány, a když kluci už nechtějí, všechny je dojím já :) A samozřejmě každý týden musí být palačinky. Já osobně na sladké skoro vůbec nejsem, takže pokud děti vyloženě nepřijdou, že chtějí buchtu, sama od sebe jim ji nevnucuji. Ale svátky si užijeme i tak.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami