Martinova kulajda z Prostřena: Originální recept a naše rady pro perfektní výsledek
25. 3. 2022 Vaření
Kulajda patří mezi klasické polévky české kuchyně. A stejně jako svíčkovou ji každý připravuje trochu jinak, přestože základ by měl být vždycky stejný. Kulajdu, byť v trochu jednodušší verzi, vaří i dnešní soutěžící Martin. Přinášíme jeho recept a naše tipy, jak mít tuhle polévku perfektní!
U Martinova stolu
Ano, kulajda se sice vaří převážně v hlavní houbařské sezoně, klidně ji ale můžete udělat kdykoliv během roku. Do polévky se dávají houby a ty mohou být klidně i sušené, mražené nebo dokonce nakládané. Soutežící Martin z dnešního dílu pořadu to vymyslel ještě jinak. Použil žampiony! A možná je to dobrý nápad! Martin vystudoval střední odborné učiliště potravinářské obor kuchař-číšník, takže je tak trochu "od fochu", i když v oboru teď nepracuje. Martin si pro svůj dnešní díl vybral jídla jednoduchá, nenáročná a dobrá, jak sám říká. Do tohoto výčtu řadí i kulajdu, v níž místo hub povařil žampiony. Výhodou žampionů je, že jsou k dostání celoročně čerstvé. A jak známo, chuť čerstvých surovin máloco překoná.
Mohlo by vás zajímat
Co budete na Martinovu kulajdu potřebovat? Připravte si vaničku žampionů, 1 skleničku kopru, 2–3 brambory, smetanu 12%, 2 vejce, 1 l mléka, hladkou mouku, máslo, sůl a pepř. Postupujte následovně: Na másle orestujte žampiony, zaprášte je hladkou moukou a zalijte mlékem. Zvlášť si dejte vařit brambory a zvlášť uvařte také vejce, poté oloupaná vajíčka a oloupané nebo jen pokrájené brambory přidejte do polévky. Ke konci přidejte kopr a trochu smetany na zjemnění.
Jak na skvělou kulajdu?
Martin se rozhodl pro jednoduchou a rychlou verzi, ale dáváte-li přednost opravdu dokonalé chuti, je potřeba si trochu vyhrnout rukávy. Především je nutno říct, že každé polévce i omáčce prospěje místo vody či mléka vývar, ať už masový nebo zeleninový. Právě vývar dodá polévce základní silnou chuť a vy už pak nebudete mít tolik práce s dochucováním. I když u kulajdy si právě na dochucování dejte pozor. Polévka by měly být slaná, trochu nasládlá a trochu kyselá a všechny tři chutě musejí být v rovnováze. Do polévky také správně patří kromě soli a pepře i bobkový list a nové koření. Zkušení kuchaři ani nešetří koprem. Nejdříve jeho stonky v polévce vyvaří, pak je vyjmou a na dochucení použijí nové čerstvě nasekané snítky. Co se týká hub, použít můžete klasicky hříbky, nebo již zmíněné žampiony, ale v sezoně doporučujeme třeba lišky. S těmi je polévka luxusní!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 sladkých pokušení s mascarpone. Jak připravit nejlepší krémy a dezerty
Časté chyby při vaření kulajdy: Za problémy mohou tvrdé houby, sražená smetana nebo příliš octa
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 17 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Kulajda jako z Prostřena: Víte, jak ji uvařit, aby byla dokonalá? Pomůže malý trik s dochucením!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů