Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Martinova kulajda z Prostřena: Originální recept a naše rady pro perfektní výsledek
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Kulajda patří mezi klasické polévky české kuchyně. A stejně jako svíčkovou ji každý připravuje trochu jinak, přestože základ by měl být vždycky stejný. Kulajdu, byť v trochu jednodušší verzi, vaří i dnešní soutěžící Martin. Přinášíme jeho recept a naše tipy, jak mít tuhle polévku perfektní!

U Martinova stolu 

Ano, kulajda se sice vaří převážně v hlavní houbařské sezoně, klidně ji ale můžete udělat kdykoliv během roku. Do polévky se dávají houby a ty mohou být klidně i sušené, mražené nebo dokonce nakládané. Soutežící Martin z dnešního dílu pořadu to vymyslel ještě jinak. Použil žampiony! A možná je to dobrý nápad! Martin vystudoval střední odborné učiliště potravinářské obor kuchař-číšník, takže je tak trochu "od fochu", i když v oboru teď nepracuje. Martin si pro svůj dnešní díl vybral jídla jednoduchá, nenáročná a dobrá, jak sám říká. Do tohoto výčtu řadí i kulajdu, v níž místo hub povařil žampiony. Výhodou žampionů je, že jsou k dostání celoročně čerstvé. A jak známo, chuť čerstvých surovin máloco překoná. 

Co budete na Martinovu kulajdu potřebovat? Připravte si vaničku žampionů, 1 skleničku kopru, 2–3 brambory, smetanu 12%, 2 vejce, 1 l mléka, hladkou mouku, máslo, sůl a pepř. Postupujte následovně: Na másle orestujte žampiony, zaprášte je hladkou moukou a zalijte mlékem. Zvlášť si dejte vařit brambory a zvlášť uvařte také vejce, poté oloupaná vajíčka a oloupané nebo jen pokrájené brambory přidejte do polévky. Ke konci přidejte kopr a trochu smetany na zjemnění.

Jak na skvělou kulajdu?

Martin se rozhodl pro jednoduchou a rychlou verzi, ale dáváte-li přednost opravdu dokonalé chuti, je potřeba si trochu vyhrnout rukávy. Především je nutno říct, že každé polévce i omáčce prospěje místo vody či mléka vývar, ať už masový nebo zeleninový. Právě vývar dodá polévce základní silnou chuť a vy už pak nebudete mít tolik práce s dochucováním. I když u kulajdy si právě na dochucování dejte pozor. Polévka by měly být slaná, trochu nasládlá a trochu kyselá a všechny tři chutě musejí být v rovnováze. Do polévky také správně patří kromě soli a pepře i bobkový list a nové koření. Zkušení kuchaři ani nešetří koprem. Nejdříve jeho stonky v polévce vyvaří, pak je vyjmou a na dochucení použijí nové čerstvě nasekané snítky. Co se týká hub, použít můžete klasicky hříbky, nebo již zmíněné žampiony, ale v sezoně doporučujeme třeba lišky. S těmi je polévka luxusní!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více