Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sledujete pořad Prostřeno? Pak vás možná zaujme delikátní francouzský zákusek Paris Brest. Připravuje se stejně jako naše věnečky z odpalovaného těsta, ale náplň je jiná. Máme pro vás recept od soutěžícího Adama a přidáváme i naše vlastní tipy a rady, jak si poradit s těstem i krémem, aby byl výsledek dokonalý.

Prostřeno u Adama

V úterním díle pořadu Prostřeno zazáří student Adam, kterému je sice teprve 17 let, ale miluje vaření a jeho koníčkem je cukrařina. A připravil si pro hosty skutečnou lahůdku, slavný francouzský zákusek Paris Brest. Jak už jsme psali v našem předchozím článku, moučník známý jako Paris Brest se jmenuje podle cyklistického závodu, který se konal v roce 1910 právě mezi francouzskými městy Paříží a bretaňským Brestem. Závod tehdy inspiroval cukráře Louise Duranda, který na počest závodu upekl obří věneček, naplnil jej speciálním krémem a dal mu název, pod kterým dezert známe dodnes. Cukrárna pana Duranda mimochodem funguje dodnes, stále ji provozují jeho potomci a tvrdí, že jen oni mají recept na pravý dezert Paris Brest. 

Vlastní cukrárnu si chce v budoucnu založit i soutěžící Adam, který vsadil právě na tento moučník. Za nás musíme říct, že má našlápnuto dobře. Adamův recept na Paris Brest vám dnes exkluzivně nabízíme. Moučník je vylepšený pistáciovou drobenkou a karamelovým krémem. 

Co budete potřebovat?

Na těsto si připravte: 125 ml vody, 125 ml mléka, 165 g hladké mouky, 100 g másla, 3 g soli a 250 g vajec. 

Na základní krém pak nachystejte: 30 g lískových oříšků, 30 g mandlí, 60 g cukru krupice (na karamel), 150 g mléka, dřeň z vanilkového lusku, 25 g kukuřičného škrobu, 3 žloutky, 60 g cukru krupice (na pudink) a 25 g másla. 

Na oříškovou drobenku: 75 g rozmixovaných pistácií, 50 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 30 g měkkého másla

Na karamelový krém: 100 g cukru krupice, 50 g másla, 50 g smetany ke šlehání, 1 lžíci medu, moučkový cukr a pistácie na ozdobu

Jak na to? Nejdříve je potřeba připravit základní krém. Na ten si z lískových ořechů a mandlí udělejte griliáš (karamel), který rozmixujete v mléce. Z mléka a škrobu uvařte hustý puding se žloutky a máslem. Pozor, aby se žloutky "nezdrcly", připravujte pudink raději v misce nad párou. Vychladlý puding pak vyšlehejte se změklým máslem do krému a krém uchovejte v lednici. Připravte drobenku smícháním všech ingrediencí. Náš tip: Pokud by pro vás byl tento krém moc složitý, připravte žloutkový krém podle našeho receptu a jen do něj přimíchejte rozmixovaný griliáš z lískových oříšků.

Na odpalované těsto přiveďte k varu vodu a mléko se solí a máslem. Pak kastrůlek odstavte a mimo sporák do tekuté směsi vsypte mouku a promíchejte. Pak hmotu vráťe na sporák a provařte, respektivte propařte. Provařenou hmotu nechte vychladnout a po jednom do ní vmíchávejte vejce. Takto vytvořené těsto dejte do sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír nastříkejte věnečky o průměru asi 8 cm. Posypte je pistáciovou drobenkou a pečte v rozpálené troubě na 200 °C prvních 10 minut, pak snížte teplotu na 170 °C a dopékejte asi 30–40 minut.

Na karamelový krém nechte cukr se lžící medu zkaramelizovat, zkaramelizovaný cukr zalijte teplou smetanou a přidejte máslo. Karamel vymixujte a necháme zchladnout. Dejte jej do sáčku s malou hladkou trubičkou. Nakonec věnečky rozřízněte a po obvodě vlnovkou nastříkejte krém. Do středu krému nastříkejte proužek karamelu. Přiklopte druhou půlkou věnečku a lehce posypte moučkovým cukrem. Po obvodu nastříkejte karamel a posypte drcenými pistáciemi.

Zdroje informací:
Paris-brest.fr 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více