Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud milujete posezení u kávy a dortíku a vůbec kavárenskou pohodu, je pro vás Vídeň ideální destinací, kam si zajet aspoň na prodloužený víkend. Vídeňské kavárny jsou zkrátka pojem, stále v mnoha přežívá duch staré Vídně, mají tu nejlepší kávu melange a i ten vídeňský řízek vám v nich nabídnou.


Vídeň je krásná i v létě a od kavárenského stolku

Do rakouské metropole se většinou jezdí v zimních měsících na vánoční trhy, které jsou vyhlášené svými pochutinami, svůj půvab má ovšem Vídeň i na jaře a létě. Za teplých dnů se život ve Vídni přesouvá do ulic a snad v každé kavárně i restauraci si můžete posedět na venkovní zahrádce a pozorovat ruch kolem sebe.

Když se řekne Vídeň, zřejmě si vybavíte palácový komplex Hofburg, obří ruské kolo v Prátru, gotickou katedrálu Stephansdom, slavnou nákupní třídu Mariahilferstrasse, zámek Schönbrunn, milovníci moderní architektury možná ještě barevný Hundertwasserhaus. Stejně tak ale k Vídni patří dort Sacher, káva se šlehačkou, císařský trhanec, teplý jablečný závin, obří Wiener Schnitzel nebo telecí Tafelspitz. Víme, kam na tyto slavné rakouské speciality vyrazit.

Café Hawelka

Pokud byste měli ve Vídni navštívit jen jednu kavárnu, musí to být Café Hawelka. Přímo v centru města v ulici Dorotheergasse číslo 6 ji založil roku 1939 Leopold Hawelka, Vídeňák s českými kořeny, společně se svou ženou Josefínou. Už kdysi sem chodívaly samé slavné osobnosti, jako třeba Arthur Miller, Andy Warhol nebo Peter Ustinov.

Kavárna se od svého založení téměř nezměnila, takže vypadá možná trochu ošuntěle což jí ovšem dodává na půvabu. Téměř až do své smrti v požehnaných sto letech tu pan Hawelka sedával u stolečku a dohlížel na chod podniku. Nyní kavárnu provozuje jeho syn Günter a dva vnuci pana Hawelky. Dodnes tu pečou slavné buchty podle původního tajného receptu staré paní Hawelkové, které jsou plněné švestkovým džemem. A nejlepší jsou s typickou vídeňskou kávou melange – kávou s horkým mlékem a mléčnou pěnou na povrchu.

Nejlepší vídeňský řízek 

Jednou z nejvyhlášenějších místních specialit, která má Vídeň i ve svém názvu, je vídeňský řízek neboli Wiener Schnitzel. Ten pravý se připravuje s vepřového či teleího masa a musí být vyklepaný úplně do tenka tak, aby byl tak velký, že zakryje celý talíř. Takový vám naservírují v restauraci Figlmüller.

Tento rodinný podnik má hned dvě pobočky v centru města poblíž Stephansdomu a na voňavé řízky se tu specializují již od roku 1905. Zcela oprávněně se tak označují za „domov řízků“. Místní řízky jsou vepřové a nejlepší jsou s lehkým vídeňským salátem, do něhož se nepřidává majonéza.

Květová špička 

V případě, že na řízek nemáte chuť, ale rádi byste si ve Vídni dali na oběd nějakou typickou rakouskou specialitu, vyrazte k Plachuttovi. V této tradiční restauraci, která za svou slávu vděčí šéfkuchaři a držiteli michelinské hvězdy Ewaldu Plachuttovi, prý servírují nejlepší Tafelspitz na světě.

Pokud vám tento název nic neříká, vězte, že jde o jednu z nejslavnějších rakouských specialit – vařenou hovězí nebo telecí květovou špičku. Toto křehké vařené maso se podává v silném hovězím vývaru s vařenou zeleninou a nejlepší je s jablečným křenem.

Skvělé chlebíčky

V případě, že nemáte příliš velký hlad, přímo naproti Café Hawelka se nachází vyhlášená vídeňská chlebíčkárna Trzesniewski. Speciální neobvyklé žitné chlebíčky obdélníkového tvaru jen na dvě sousta tu připravují již od roku 1902. V ulici Dorotheergasse 1 založil svůj bufet polský rodák Franciszek Trzesniewski. Chlebíčky zdobí speciální pomazánky s vajíčky, rajčaty, lososem nebo okurkami. A protože jsou i místní chlebíčky malé, zapít je můžete jen pivem Pfiff servírovaném v malinkém „půllitříku“.

Sacher dort 

Zavítat do Vídně a nedat si tam slavný dort Sacher by byl přímo hřích. Nabízejí ho tu v každé kavárně, ten nejlepší ale stejně mají na místě, kde se tato čokoládová delikatesa zrodila – v kavárně hotelu Sacher. Již na počátku 19. století jej vymyslel cukrářský učeň Franz Sacher, následně jej vylepšil jeho syn Eduard a receptura na něj je dodnes přísně střeženým tajemstvím.

Ten pravý tak můžete ochutnat pouze v kavárně Sacher, kde jej stále pečou ručně, a jedinou povolenou náplní je meruňková marmeláda. I když by se původ dortu mohl zdát jasný, vznikly kolem něj i spory. Syn Eduarda Sachera totiž nějaký čas působil v kavárně Demel, kam si přinesl i recept a práva na dort, proto si i zde nárokují zásluhy za objev tohoto dortu. A tak si na „pravý“ Eduard-Sacher-Torte můžete zajít i k Demelovi.  

Nejlepší štrůdl

Kavárna hotelu Sacher je přesně tím noblesním podnikem pro Vídeň typickým, podobně elegantní jsou i kavárny Central a Landtmann. A právě v druhé jmenované umístěné na rohu ulic Ringstraße Lowelstraße podávají jeden z nejlepších jablečných štrůdlů ve Vídni. I do této kavárny, založené na konci 19. století, zavítalo v minulosti mnoho slavných hostů, od Sigmunda Freuda po Paula McCartneyho. A možná i oni ochutnali místní vyhlášený krásně křupavý a moučkovým cukrem posypaný Apfelstrudel.  

Víno jako drahokam 

Jestli něco k Vídni opravdu patří, jsou to staré vinárničky a vinné šenky, kterým se říká heurigen. Název heurige označuje mladé víno, ale v provozu nejsou jen na podzim, ale po celý rok. Nejvíc se jich nachází v okrajové vídeňské čtvrti Grinzing, která je plná zahradních restaurací, kde to opravdu žije, víno tu teče proudem a nejlepší je sem zavítat právě v létě.

Víno se tu rozlévá do čtvrtlitrových skleniček s uchem a můžete si k němu objednat místní sýry, klobásky nebo chleby s různými typickými pomazánkami (nejlepší je škvarková, tvarohová nebo vajíčková).

Zdroje informací:
Wien.info
Hawelka.at
Plachutta.at
Figlmueller.at
Landtmann.at
Trzesniewski.at

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat