Moderní papiňáky šetří váš čas i peníze. Proč je u nich důležitý způsob zavírání?
25. 5. 2022 Domácnost
Díky tlakovém hrnci, kterému se lidově říká papiňák, ušetříte nejen spoustu času, ale také energie. K vaření masa, polévky a dalších jídel potřebujete třetinu času, než kdybyste to připravovali v běžném hrnci. A přitom samotný nákup není žádná závratná investice.
Tlakový hrnec může být klasický nebo elektrický
Na trhu se setkáte s klasickými tlakovými hrnci a tlakovými hrnci elektrickými. Ty klasické se používají stejně jako obyčejné hrnce. Avšak na rozdíl od nich mají speciálně uzavíratelnou poklici, takže dochází k tlakovému vaření. K elektrickým tlakovým hrncům nepotřebujete varnou desku, fungují jako kterýkoli jiný elektrický spotřebič, takže je zapojíte rovnou do zásuvky. Často se jedná o hrnce multifunkční, takže je můžete využít hned k několika různým účelům, například k pomalému vaření.
Mohlo by vás zajímat
Nebezpečí úrazu nehrozí
Tlakové hrnce disponují bezpečnostními pojistkami, takže se žádného výbuchu, s nímž bylo spojováno používání starších typů papiňáků, obávat nemusíte. Bezpečnost obsluhy zajišťuje až pět na sobě nezávislých pojistek.
Na velikosti nádoby záleží
Podobně jako je tomu u obyčejných hrnců, tak i u tlakového hrnce hraje roli jeho velikost. Menší domácnosti vystačí s velikostí 3,5 litru, větší pak využijí 5 litrů a více. Při výběru je nutné brát také v úvahu fakt, že objem tlakového hrnce se smí zaplnit jen ze dvou třetin.
Komfortní obsluha souvisí se zavíráním
U tlakového hrnce najdete jedno specifikum. Při výběru je důležité se zaměřit na způsob zavírání. Skvělou vychytávkou je zavírání jednou rukou, kdy nemusíte tápat a hledat tu správnou polohu pro poklici. Tímto zavíráním však disponují pouze hrnce vyšší cenové kategorie. O něco složitější je zavírání bajonetové, kdy musíte poklici nasadit tak, aby do sebe přesně zapadly výstupky na hrnci i poklici. Nejlevnější, ale zároveň nejobtížnější je zavírání pákové, kdy je nutné nakloněnou poklici dostat do hrnce, pak ji ve správné poloze uzavřít pákou.
Mohlo by vás zajímat
Čtyři funkce tlakového hrnce, které potěší
Tlakové hrnce nejsou zrovna přístroje jako moderní myčka nádobí či lednice, nad nimiž jásají fandové chytrých domácností, ale pár vychytávek u nich najdete.
- Podle stupnice na vnitřní straně tlakového hrnce se můžete orientovat, když si nejste jistí, jak moc můžete nádobu naplnit.
- Mytí tlakového hrnce usnadní odnímatelná rukojeť.
- Teplotu v tlakovém hrnci můžete ovládat pomocí termostatu.
- Díky časovači nic nerozvaříte, protože si předem nastavíte pro danou potravinu potřebnou dobu přípravy.
Za klasiku dáte pětistovku, za moderní papiňák si připlatíte
Nákup tlakového hrnce vás rozhodně nezruinuje. Ten nejmenší pákový seženete už od pěti set výše. Modely s bajonetovým zavíráním stojí kolem tisícovky a komfortní papiňáky, které zavřete jednou rukou, vás vyjdou zhruba na 2000 korun. Když vezmete v úvahu současné ceny energií, které se zřejmě ještě dlouho neumoudří, určitě díky papiňáku nejen při vaření masa, ale třeba i při vaření vývaru ve výsledku nějakou tu korunu ročně ušetříte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Královské chutě: Princezna Diana milovala „bread pudding“. Víte, kterému českému jídlu se podobá?
Jídelní rozmary Roberta Redforda: U jídla si čte a nikdy neodolá tomuhle vláčnému pekanovému koláči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 12 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 20 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit vývar z morkových kosti? Záleží na tom, v čem je budete vařit
Z jednoho pekáčku: Tahle jídla jsou skoro bez práce. Dáte si kuře s rýží nebo hovězí s nudlemi?
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit