Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jídelní rozmary Roberta Redforda: U jídla si čte a nikdy neodolá tomuhle vláčnému pekanovému koláči
zdroj: Wikimedia Commons/U.S. Embassy photographer JP Evans, Public Domain a Stockvaul, 2happy, Creative Commons - CC0

Robert Redford kdysi prohlásil, že „zdravá výživa je možná dobrá pro svědomí, ale sušenky oreo chutnají mnohem lépe“. Moudrá slova od muže, který uspěl jako herec, režisér i producent. A kromě toho se vyzná i v jídle!

Nad humrem si čte!?

Robert Redford si před několika lety pronajal na dva měsíce přepychovou vilu v coloradském The Club at Flying Horse. Personál popisuje, jak si v místním Steakhousu téměř každý večer objednal humrový bisque. S „dress codem“ si hlavu nelámal – často večeřel v teplácích, pantoflích a s knihou v ruce! Jeho agent předem upozornil, že pan Redford bude během jídla číst, proto bude vyžadovat světlo na čtení. Hosté Steakhousu byli překvapeni, když viděli, jak se slavný herec dívá do knih při konzumací humra. Nějakou dobu tam s ním pobývala i jeho žena, která prosila fanoušky, aby jim dopřáli klid u jídla.

Polévka z mořských plodů „bisque“

Bisque si můžete uvařit i doma. V základním receptu jsou krevety, ty lze doplnit o humra či lobstera. Budete potřebovat:

  • ½ kg celých krevet
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 g celeru
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • ½ pórku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bílá cibule
  • 5 malých cherry rajčátek nakrájených na polovinu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 větší spařená a oloupaná rajčata nakrájená na kousky
  • 1 l vody
  • 1 cl brandy
  • 100 ml portského vína
  • tymián, hladkolistá petrželka, 2 bobkové listy
  • bílý pepř a sůl
  • 200 ml smetany ke šlehání

A jak na to? Nejprve vyloupejte krevety. Ve větším hrnci na olivovém oleji orestujte celer, pórek a česnek, pak přidejte mrkev a cibuli. Když je zelenina měkká, přidejte půlky rajčátek a vyloupané krevety. Zalijte brandy a portským vínem. Vmíchejte loupaná rajčata. Poprašte moukou a chvíli smažte. Za stálého míchání zalijte vodou, do hrnce vložte bylinky svázané provázkem. Přiveďte do varu, osolte, opepřete a vařte 20 minut. Poté vyjměte bylinky a vyšlehejte šlehačku dotuha. Rozmixujte polévku tyčovým mixérem a vmíchejte vyšlehanou šlehačku.

Hercův oblíbený pekanový koláč

Robert Redford nepohrne ani dobrým dezertem. Jeho favoritem je vrstvený pekanový koláč. Co je na něm tak dobrého? Ořechový korpus je pokrytý vrstvou tvarohového krému, pak vrstvou čokoládového pudinku a to vše korunuje šlehačka! Recept na tento koláč byl hitem v 70. letech, kdy se rychlé a snadné moučníky staly doslova módou. Budete potřebovat:

  • ½ šálku másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 šálek mouky
  • 1 šálek jemně nasekaných nebo rozmixovaných nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
  • 1 ½ šálku moučkového cukru.
  • 350 g smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu (např. Lučina nebo Philadelphia)
  • 2 šálky husté smetany ke šlehání +  ¼  šálku moučkového cukru
  • 4 šálky domácího čokoládového pudinku
  • ušlehaná šlehačka a čokoládové hoblinky na ozdobu

A jak na to? Na korpus předehřejte troubu na 175 °C. Mouku nasypte do středně velké mísy a zapracujte do ní máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Vmíchejte nasekané ořechy. Těsto natlačte do vymazané formy o rozměrech a pečte 8–10 minut, dokud neztuhne. Upečný korpus opatrně přendejte na na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.

Smetanu ke šlehání a ¼ šálku moučkového cukru šlehejte při vysokých otáčkách dotuha. V jiné nádobě vyšlehejte smetanový sýr s moučkovým cukrem do hladké a krémové konzistence. Přidejte ¾ oslazené šlehačky a opatrně míchejte, dokud se směs nespojí. Míchejte opravdu jemně, aby se šlehačka nerozpustila. Smetanovou směs i zbývající slazenou šlehačku dejte stranou.

Na vychladlý korpus rozetřete šlehačkovou směs. Na vrstvu sýrového krému naneste čokoládový pudink a rozetřete ho až k okrajům formy. Navrch dejte zbývající slazenou šlehačku. Uložte do chladničky. Než ho budete podávat, nakrájejte dort na řezy a podle potřeby je ozdobte čokoládovými hoblinkami nebo strouhanou čokoládou.

Zdroje informací:

gazette.com: On the Table: Robert Redford’s lobster bisque and Oreos

recipelion.com: Robert Redford Dessert

Témata: bisque, koláč

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům