Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

miska borůvek
Zdroj: Pixabay, JillWellington

Mezi lesním ovocem jednoznačně vedou borůvky. Jejich nezaměnitelná chuť a vůně je jedinečná. Nejsou ale borůvky jako borůvky. Čím se liší ty kanadské? Poznejte rozdíly a využijte toto ovoce naplno.


Lesní a kanadská borůvka

Lesní borůvka patří do rodu brusnice a botanicky se jí říká brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus). Tento rod je zařazen do čeledi vřesovcovitých a roste v rašelině. Kanadských borůvek je několik odrůd (oblíbené jsou Pink Blueberry, Osorno, Calypso). Kromě vysokého obsahu vitamínu C jsou oba druhy zásobárnou i betakarotenu a dalších cenných látek. Hlavní sezóna borůvek nastává od července do září.

Velikost a chuť borůvek

Borůvky jako by byly magické. Jen se objeví v lese, hejna jejich milovníků za nimi míří, aby jich našla co nejvíce. Lesní borůvky mají úžasnou chuť a vůni. Lesní borůvky jsou poměrně drobné, jejich sběr je časově náročný, obzvlášť když se ke keříčkům chováte šetrně. Když je ale chcete mít na zahradě, máte možnost, i když vlastně získáte něco tak trochu jiného.

Vyšlechtěné borůvky, takzvané kanadské jsou totiž sice mnohem větší (mohou mít téměř až velikost třešně), ale nemají tu silnou chuť, jsou sladší. Nevýhodou borůvek je to, že slouží i jako červené barvivo a po tom tak úplně netoužíte. Dobrou zprávou pro majitele kanadských borůvek je fakt, že barví mnohem méně. Barvivo totiž obsahuje pouze slupka, protože vnitřek borůvky je bezbarvý. Jejich sběr a zpracování je tedy o trochu čistší.

Pěstování borůvek

Kanadské borůvky můžete pěstovat na zahradě, ale i v květináči na balkoně, kde vám nakonec vyroste více než půlmetrový keřík (mohou dorůst až 2 m). Keřík s lesními borůvkami dorůstá maximálně výšky půl metru.

Skladování borůvek

Zatímco lesní borůvky můžete skladovat v ledničce pouze několik dnů, v případě kanadských můžete nechat misku s tímto ovocem o pár dnů déle. Důvodem je silnější slupka. V obou případech ale dávejte pozor na otlačené, poškozené a plesnivé plody, ty hned dejte pryč. Borůvky umývejte až těsně před jídlem. Borůvky se také dají mrazit. Po umytí je nechte okapat, pak je nasypte do jedné řady na tácek a dejte zmrznout. Zmrzlé kusy pak sesypte a dejte do společného mrazicího sáčku. Borůvky se dají i  sušit. 

Lesní ovoce

Bývají roky, kdy se úroda lesních plodů jak v lese, tak na vaší zahradě opravdu zadaří. A tak se stane, že mlsání samotných syrových bobulí máte za chvíli už dost. Je proto třeba vymyslet, jak s…

Borůvky v kuchyni

Protože mají kanadské borůvky pevnější slupku, jsou vizuálně zajímavější, než jejich lesní příbuzné. Na dezertech vypadají naprosto božsky. Borůvky si můžete vychutnat v borůvkových knedlících, nebo si připravit lahodný tvarohový koláč. Výborný je také nepečený dort. Připravit si můžete i borůvkový cheesecake. Borůvky jsou skvělé syrové, jen tak z hrníčku lžičkou s cukrem i bez. Hodí se do tvarohu i jogurtu. Vyrobit z nich můžete třeba i džemy.

Zdroje informací:
https://www.nzip.cz/clanek/1035-boruvky
https://www.zahradnictvi-spomysl.cz/
https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat