Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel. Nasušte si bylinky, abyste je mohli využívat, kdykoliv je budete potřebovat. Přečtěte si, které jsou ideální sušit a jak na to.


Jak na sušení bylinek

Sušení je výborným způsobem uchovávání bylinek. Po sušených bylinkách se hodí sáhnout vždy, když nejsou k dispozici čerstvé. Některé sušením posilují své aroma, jiné ho ztrácejí (bazalka, meduňka, máta). Před sušením nikdy bylinky neoplachujte. Pokud listy nejsou v pořádku, jsou znečištěné, tak je vyhoďte. Ať už sušíte ve stínu (zavěšené nebo na sítech), v sušičce nebo troubě, teplota by nikdy neměla přesáhnout 40 °C.

Správě sušené bylinky jsou světlé, s pokroucenými listy. Když na ně sáhnete, tak šustí a lámou se. Nevyhovující kousky musí pryč. Tedy ty, které jsou hnědé, případně černé. Sušte vždy v tenkých vrstvách a občas bylinky proházejte, aby se rostliny nepřehřívaly. Rychlost při sušení není vhodná. Ideální je sušení na čerstvém vzduchu a ve stínu. Proudění vzduchu napomáhá rychlejšímu schnutí a omezíte tak i pravděpodobnost plesnivění. Případného případného hmyzu uvnitř se zbavíte mírným zatřepáním.

Libeček lékařský (Levisticum officinale)

Libeček je velmi aromatickou bylinou, proto je ideální ho sušit dál od ostatních bylinek, ideálně zavěšený ve svazích. Libeček lidé milují nebo nenávidí. Jeho aroma je skutečně silné a na to je třeba myslet při dávkování do pokrmů. Hodí se především do polévek.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Dobromysl obecná neboli oregano je výborné na pizzu. Skvěle se ale hodí i k těstovinám, bramborám, česneku. Stejně jako většinu bylinek se ji vyplatí sbírat před polednem, od července do září. Sbírá se kvetoucí nať. Patří mezi bylinky, které se skvěle suší ve svazečku volně zavěšeném ve stínu.

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Mateřídouška obecná neboli tymián obecný patří také mezi velmi oblíbené bylinky. V kuchyni se používá hlavně do hůře stravitelných jídel. Kvetoucí nedřevnatou nať sbírejte od května do srpna. Stříhejte ji nůžkami. Kdybyste ji trhali, mohli byste poničit rostlinku, protože byste vytrhli i kořínky. Jak se suší tymián? Dejte ho na tác v tenké vrstvě nebo svažte do svazečků a zavěste na vzdušném stinném místě. Pak ho jako všechny bylinky skladujte v dobře uzavřené nádobě.

Majoránka zahradní  (Origanum majorana)

Majoránka zahradní je typickým kořením do bramboračky. Využívá se ale také podobně jako dobromysl nejen k bramborám a houbám, ale i ke všem druhům mas, k vejcím, sýru. Majoránka má jemnější chuť než oregano. Tuto jednoletou bylinku sbírejte před rozkvětem dopoledne. Sušte ji ve svazku nebo v košíčku ve stínu.

Šalvěj rozmarýna (Salvia rosmarinus)

Šalvěj rozmarýna je známá i pod starším názvem rozmarýna lékařská. Jedná se o stálezelený vytrvalý keřík oblíbený pro své vonné listy. Podobně jako oregano se jedná o středomořskou bylinku. Protože má výrazné a silné aroma, je třeba ji dávkovat opatrně. Ze sušených listů si můžete umlít prášek. Ten se pak hodí nejen na těstoviny, ale i do omáček, do marinád na maso, ryby a sýry. Výborný je i v salátech a dokonce ve sladké kuchyni. Pro sušení je ideální od konce května do srpna. Ustřihněte natě, svažte je do svazečku a sušte zavěšené na vzdušném a stinném místě. Usušené lístky pak odtrhněte a dejte do dobře uzavíratelné nádoby, nebo je nejdřív namelte, a pak uskladněte.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj je skvělé přidávat k masům. I tuto bylinku si můžete usušit, a tím posílíte její vůni. Do kuchyně usušte nejlépe její listy, opět ve stínu, aby jejich barva zůstala zelená. Sklízet ji můžete od jara do podzimu.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Koriandr setý (Coriandrum sativum)

Koriandr setý je podobně jako libeček rostlinou milovanou nebo nenáviděnou. Koriandr ve větší míře využijete v asijských kuchyních. Nesmí chybět třeba v kořenící směsi masala. Můžete ho ale přidat všude tam, kam dáváte kmín. Sušení této bylinky je tak trochu odlišné. Před sušením dejte květenství do papírového sáčku a ten zavěste na větraném suchém místě. Když jsou semínka usušená, sama do sáčku vypadají.

Náš tip: Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku na rostliny, které si můžete usušit na další využití v kuchyni

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7781-jak-spravne-bylinky-susit-a-skladovat/
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky 2, Grada, 2019
Eva Fancová Rok ve Svatojánu, Motto, 2017

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JosefZeravicky

22. 5. 2023 09:50

DOBRÝ DEN,
otázka do diskuse. Je lepší sušený medvědí česnek pažitkový a nebo raději naložit se solí a olejem jako přílohu do polévek či pečení. Velice se mi rozmnožil a tak jej chci uchavat i na zimu.

Libeček jsem posekal na robotě a usušil a je velice dobrý jako okořenění polévek.
Dokonce jsem našel návod jak i z libečku udělat nějakou ,,tekutinu,,
,,TOŠ TEDA TAK,,

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat