

Maso s božskou omáčkou a "kluski"
Suroviny 4 porce
- 1/2 kg masa (hovězí, vepřové, drůbeží)
- koření: 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- mletý pepř, sůl
- trošičku mleté sladké papriky
- Dále:
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce tmavé jíšky Knorr
- šlehačka
- Hera na opečení
- Příloha:
- Kluski Śląskie
- 1 kg uvařených brambor
- 1 vejce
- Solamyl
- sůl
Postup přípravy receptu
V tlakáči rozehřejeme Heru, vložíme na kousky nakrájené maso, posolíme, opepříme a přidáme papriku (na špičku nože) a opékáme ze všech stran do zlatova, poté maso podlejeme, vložíme nové koření a bobkové listy a dusíme v tlakovém hrnci. U hovězího je přibližná délka 40-45 minut, u vepřového 30 minut a u drůbežího 20 minut.
Když je maso měkké, podlejeme cca 1/2 litrem vody, ve které jsou rozmíchány 3 PL pol. mouky, 2 PL Knorr-tmavé jíšky, povaříme, zjemníme asi jedním dl šlehačky, dochutíme solí a pepřem. Omáčka by neměla být příliš hustá, či řídká.
Podává se s brambory, nejlépe šťouchanými, knedlíky, ale u nás se podává s kluski:
Ve slané vodě uvařené brambory přelisujeme, na vále z nich uděláme čtverec, který se rozdělí na 4 části, jedna z nich se oddělí, místo ní se přidá škrobová moučka a vejce, vrátí se odejmutá část a vypracuje se hladké těsto. Poté z těsta vytvarujeme váleček, který rozkrájíme na potřebnou velikost a zhotovíme ploché kluski, do kterých ve středu uděláme důlek a vložíme do převařené a osolené vody. Voda nesmí vřít, jen udržovat pod bodem varu. Když kluski vyplavou na povrch, vaříme ještě cca 10 minut.
Poznámka od kuchařky
Název božská omáčka vymysleli vnuci, protože jim velmi chutná.
Chtěl bych vás obeznámit, jen tak pro zajímavost, že název kluski pochází z polštiny, a v češtině se název píše kluzky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Maso s božskou omáčkou a "kluski"
-
Koubkova: Omlouvám se za velmi pozdní odpověď, ale už určitě víte, že se klusky dají ohřát na pařáčku.
-
CHTELA BYCH SE ZEPTAT ZDA SE.DAJI UVAŘENÉ KLUSKY OHŘÁT .PTAM SE PROTOŽE JEZDIM DO POLSKA A TAM SE KLUSKY VAŘÍ K PŘÍMÉ SPOTŘEBĚ A NEOHRIVAJI JE
-
Nechápu ty komentáře tady. Dnes uvařeno k obědu. Moc dobré. Místo hery jsem dala máslo a dala i cibuli, jinak vše dle receptu a povím vám, že to bylo moc a moc dobré. Rodina se pořád vyptávala ... přijde mi, že spousta takových "omáček" bývá na jedno brdo, ale tahle byla fakt moc chutná a zase úplně jiná. Děkuji autorovi receptu. A vzkazuji autorovi, ať si z těch komentářů nic nedělá. U nás si žádají, abych uvařila brzy znovu.
A vy puritáni, papejte si svoje Bio a takové ty superpotraviny a nekomentujte raději recepty, které vás tak iritují ... uvidíte, že vám bude hned lépe ...Nikdo vás nenutí to vařit.
Jo a příloha byly bramborové knedlíky.
-
pavelk: Gramatické rozbory tu opravdu dělat nemusíme, ale vyjadřovat se jako Masa Bob snad taky ne. Když se někdo tváří jako Pan Dokonalý a přitom neumí napsat kloudnou větu, tak by si měl dobře rozmyslet, než začne veřejně vystupovat.
-
Dajda: Tady se snad nezabýváme pravopisem.
-
Jirka: Umím, umím, ale pravopis neumím
-
Jirka: Jestli umíš, tak se pochlub!
-
Jirka: Tak urob a je to. Jaký problém?
-
Jišku umim udelat z kvalitnich surovin a memusum ten humus od kupovata Heru umim nahradit take kvalitnimi tuky
)
-
jednoduchý a určitě chutný pokrm,a nejradši mám lidi,co nevyzkoušejí a strašně mentorují ..napsal svůj recept,tak nevidím důvod to hanět..taky jíšku i Heru nemusím..
a nafoceno skvěle.. -
cathleen:
-
cathleen: taky tady máme " andělské " pokrmy
-
Pavle, šikovný fotorecept na kluski
, název omáčky je "boží"
(máme tu hodně dalších pokrmů s názvem začínajícím Výborná....Fantastická...Nejlepší....) - pozdravuj vnuky
-
Alka: myslím, že kdyby v názvu nebylo "... s božskou omáčkou", tak si nějaké Hery ani instantní jíšky nikdo ani nevšimne, tak jako v mnohých jiných receptech.
Tuky typu Hera, Zlatá Haná apod. jsou tu hlavně pro lidi, kteří máslo nesmějí třeba ze zdravotních důvodů. -
Co se týče Hery, já s ní vařím taky. Třeba do kvasnicových knedlíčků je bezkonkurenční, lepší než máslo.