Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninová směs naložená v soli: Přes 2 kg výborného základu do polévek a omáček připravíte za necelých 70 Kč
Zdroj: Toprecepty, Jana Dorazinova

Nashromáždilo se vám doma větší množství mrkve, celeru a petržele? Tato zelenina sice vydrží v lednici relativně dlouho, její trvanlivost se ale prodlouží, když si ji nastrouháte, naložíte do soli a uložíte do spíže. A navíc ještě budete mít stále po ruce univerzální polotovar na přípravu mnoha pokrmů.

Kořenová zelenina základ nejen do vývaru

Nejlepší vývar je ten domácí, to ví každá správná hospodyňka. Vynikající je samotný třeba jen s nudlemi nebo s knedlíčky, lepší jsou z něj ovšem i další polévky, ale i různé druhy omáček. Při přípravě vývaru se nikdy neobejdete bez kořenové zeleniny. Jen ta mu totiž dodá správnou výraznou a hlubokou chuť a pěknou barvu.

Naložená zelenina usnadní vaření

Ne vždy ale máme na její čištění a loupání dostatek času, proto občas sáhneme po dochucovadlech jako je bujon v kostce nebo kořenicí směs vegeta. I když se i tato dochucovadla dají dnes sehnat kvalitní bez různých přídatných látek, chuti čerstvé zeleniny se ale stejně nic nevyrovná. Pokud si chcete ušetřit čas, je dobré si připravit univerzální směs nastrouhané zeleniny ve skleničce, která vám dlouho vydrží a můžete po ní sáhnout kdykoliv bude potřeba.

Zelenina v soli vydrží dlouho

Již naše babičky věděly, že naložit si zeleninu či ovoce na zimu se vyplatí. Je pravda, že jim ani nic jiného nezbývalo a zkrátka musely celou zimu vydržet s tím, co se během léta a podzimu urodilo. Dnes si sice můžeme pro čerstvou mrkev zajít do obchodu kdykoliv, přesto se i tak vyplatí mít doma připravenou železnou zásobu potravin na horší časy. Naloženou zeleninou oceníte i ve chvíli, kdy nebudete mít doma nakoupenou čerstvou, nebo když budete mít na vaření málo času. Pokud máte navíc zeleninu k dispozici ze zahrádky nebo od nějakého farmáře, takový polotovar vás vyjde levněji a hlavně budete vědět, co jste do něj dali.

Dokonalé dochucovadlo

Nakládání do soli je prastarou metodou konzervace potravin. Již za dávných časů se tak nakládalo maso nebo ryby. Posléze tak začali naši předkové sterilovat zeleninu, houby nebo bylinky, aby prodloužili jejich trvanlivost. Tato metoda se ovšem vyplatí i dnes, kdy máme k dispozici lednice. Už třeba jen proto, že díky uskladnění potravin do skleniček aspoň ušetříme místo v mrazáku. Aby sůl fungovala jako konzervant, je třeba, aby tvořila aspoň 20 % celkového obsahu naložené směsi. Vzhledem k tomu, že je pak tato směs hodně slaná, nepoužívá se samostatně, ale jako přídavek do různých pokrmů na zvýraznění chuti. Navíc pokrm zároveň dosolí.

Kořenová zelenina v soli

Stejně jako třeba bylinky můžete snadno do soli naložit i kořenovou zeleninu. Je to snadné a jedině co potřebujete je dostatek zavařovacích skleniček. Jak tedy na to?

Budete potřebovat: 1 kg mrkve, 300 g petržele, 300 g celeru (bulvy), 200 g cibule a česnek podle chuti a 500 g soli.

Postup: Zeleninu důkladně pomelte v ručním mlýnku nbeo ji nastrouhejte. Elektrický sekáček raději nepoužívejte, rozmixoval by zeleninu na kaši. Namletou směs pak smíchejte se solí a napěchujte do důkladně vymytých vysterilizovaných zavařovaček. Uzavřete a uložte někam do chladu. Takto zakonzervovaná směs vydrží až dva roky. Směs je hodně slaná, do jísla pak stačí přidat jen 1-2 lžíce.

A na kolik vás taková směs vyjde?  Za celou dávku zaplatíte cca (mrkev – 20 Kč, petržel 12 Kč, celer 10 Kč, cibule 5 Kč, česnek 10 Kč, sůl – 10 Kč).

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Janikka

17. 10. 2022 14:05

Lasiodora: Cena je za 30 dkg, jak je uvedeno v receptu, t.j. 40 Kč za kilo.:-):-D

Lasiodora

17. 10. 2022 09:47

To by me moc zajimalo, odkud cerpate ty ceny. Petrzel za 12 Kc??????:-D Mozna tak za jeden kus a v jinem vesmiru.

Přidat komentář

Marie