Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jsou Vánoce v Polsku? Na stole nesmí chybět pirohy a večeře začíná tímto slavnostním borščem s houbovými knedlíčky
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons. Mario Carvajal , CC BY 2.0

Zvyk velí, že pokrmů na polské štědrovečerní večeři by mělo být dvanáct, stejně jako je dvanáct apoštolů i dvanáct měsíců v roce, a že večeře by měla začít ve chvíli, kdy se na obloze objeví první hvězda. Většina podávaných pokrmů se vaří jen jednou za rok speciálně pro tento výjimečný den


Nejdůležitější večeře v roce

„Wigilia“, tedy štědrovečerní večeře patří k nejdéle udržovaným polským tradicím a je jednou z nejdůležitějších oslav v roce. Přestože se schází nejbližší rodina, prostírá se další talíř navíc pro nečekaného hosta, nebo dokonce tuláka. Naši severní sousedé asi neservírují všech dvanáct chodů, ale pojďme se podívat, z čeho vybírají.

Polévky a ryby

1. Štědrovečerní červený barszcz s „uszkami“

Štědrovečerní večeře většinou začíná barszczem, polévkou z červené řepy, někdy známou jako červený boršč. Vánoční verze polévky se  liší od „obyčejné“, která je na talířích během roku. Typický je kyselý základ (zakwas), který je třeba připravit několik dní předem.

Polévka se podává s drobnými knedlíčky plněnými směsí namočených a nadrobno nakrájených sušených hříbků a smažené cibulky. Knedlíčkům se se říká uszka, což znamená „malá ouška“. V některých částech Polska se nahrazují bílými fazolemi.

2. Štědrovečerní houbová polévka

Tato polévka se také často podává při štědrovečerní večeři a připravuje se ze sušených lesních hub (většinou z hříbků). Servíruje se s nudlemi.

3. Štědrovečerní kapr

Kapr je pro mnoho rodin nezbytnou štědrovečerní pochoutkou. Štědrovečerního kapra často doprovází teplé kysané zelí se sušenými houbami, zeleninový salát nebo brambory. Existuje řada místních či starých receptů včetně kapra nasladko, kapra se sušenými houbami a smetanou nebo plněného petrželkou.

4. Kapr po židovsku

V Malopolsku se v mnoha rodinách udržuje tradice přípravy tzv. kapra po židovsku. V minulosti šlo o jídlo aškenázských Židů žijících ve středovýchodní Evropě. Základem pokrmu jsou kousky ryby pomalu vařené v rybím vývaru. Podává se v přírodním aspiku s cibulí, mandlemi, rozinkami a čerstvým chlebem.

5. Sleďové filety

Sleď je v Polsku velmi oblíbený v každém ročním období, ale konzumuje se i na Štědrý den. Nejoblíbenější úpravou jsou klasické sleďové filety (matjas) v oleji (nejlepší v lněném) nebo se smetanou, kyselými jablky a nakrájenou cibulí, obvykle podávané s tzv. kořenovo-zeleninovým salátem nebo brambory.

Pirohy a zelí ve všech podobách

6. Plněné pirohy

Pirohy („pierogi“) jsou oblíbeným polským jídlem. Na Vánoce se plní čerstvým nebo nebo kysaným zelím a sušenými lesními houbami. Zajímavými regionálními variantami jsou sladké pirohy plněné sušenými švestkami nebo mákem.

7. Dušené kysané zelí

Polský Štědrý večer voní převážně po kysaném zelí. Kysané zelí se v polské stravě vyskytuje odjakživa. Téměř každý dusí kysané zelí jako náplň do pirohů nebo s přídavkem sušených lesních hub nebo drobných bílých fazolí jako přílohu k rybě. Někteří Poláci ho mají rádi také s namočenými rozinkami.

8. Zelné závitky („gołąbki“)

Zelné závitky (gołąbki) jsou celoročně konzumovaným pokrmem. V každodenní kuchyni se obvykle plní masem, ale během Vánoc mění svou tvář. V domácnostech, kde se podávají v tento slavnostní večer, náplň vegetariánská obsahuje obiloviny (pohanku, ječmen nebo rýži) a sušené lesní houby.

Rozmanité moučníky

9. Dezert „kutia“

Kutia je starobylý dezert s původem ve východní Evropě, který se připravuje výhradně ke štědrovečerní večeři. Jde o směs vařených pšeničných zrn, vařeného máku, medu, sušeného nebo kandovaného ovoce namočeného v malém množství portského nebo červeného vína a různých ořechů a semen – obvykle mandlí, slunečnicových semínek nebo vlašských ořechů.

10. Staropolský „piernik“

Perníčky v Polsku se připravují se několik týdnů předem – z medu, sádla, cukru, vajec, mouky a směsi perníkového koření. Pár dní před Štědrým dnem se peče ještě jedna várka, která je ideální pro konzumaci při štědrovečerní večeři. Perníčky se mažou silnou vrstvou švestkových povidel.

11. Makový koláč („makowiec“)

Makovec jedí Poláci po celý rok, ale ten vánoční je trochu jiný – vrstvy těsta by měly být tenčí a vrstvy sladkého makového krému naopak silnější.

12. Kompot ze sušeného ovoce („kompot z suszu“)

Poláci milují sušené ovoce a používají je zejména ve vánočních pokrmech. Kompot z něj bývá zakončením štěstovečerního hodování. podávaný na závěr večeře. Připravuje se z vařeného sušeného ovoce, obvykle ze švestek, jablek, hrušek, rozinek a meruněk.

Recept na polský štědrovečerní boršč

Budete potřebovat: 40 g sušených hříbků ● 1 cibule ● 2 stroužky česneku ● 3 bobkové listy ●  4 kuličky nového koření ● 10 kuliček pepře ● 2 kg červené řepy ● ½  středně velkého celeru ● 1 jablko ● 3 lžíce jablečného octa ● ½ lžičky soli ●  a čerstvě mletý černý pepř (asi 1 lžička) ● 3 lžíce cukru ● zakwas (syrová řepa, oloupaná a nakrájená na plátky, která kvasí čtyři až pět dní v předem převařené a vychlazené vodě s česnekem nebo bez něj)

A jak na to? Do hrnce nalijte 500 ml vody a vsypte sušené hříbky. Cibuli a česnek nakrájejte na poloviny a přidejte k houbám. Na mírném ohni přiveďte k varu, pak teplotu snižte na minimum, přikryjte a na mírném ohni vařte asi 25 minut (vývar by měl jen jemně bublat, nikoliv prudce vřít). Přidejte bobkové listy, nové koření a zrnka pepře.

Červenou řepu, jablko a celer omyjte, oloupejte slupku a nastrouhejte na velkém struhadle a vložte do velkého hrnce, přidejte 2 ½  litru vody a vývar s houbami. Hrnec přikryjte a přiveďte k varu na minimálním ohni (vaření by mělo trvat asi 20 minut).

Po uvedení do varu udržujte vývar na minimálním ohni asi 10 minut. Nakonec přidejte ocet a promíchejte. Odstavte z ohně. Přidejte zákys, sůl a pepř, cukr a čerstvě nasekaný stroužek česneku a nechte minimálně vychladnout.

Boršč sceďte a uložte do lednice. Druhý den nebo před podáváním je znovu ohřejte, ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte s uszkami nebo vařenými fazolemi.

Zdroje informací:

culture.pl

poland.travel

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si