Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do Vánoc zbývají už jen dva týdny. Pokud stále přemýšlíte, co dát svým blízkým, máme pro vás zajímavé tipy, které gurmeti jistě ocení. A vybírat můžete z různých cenových relací již od 158 Kč!

Kuchařky do knihovny

Co může být lepšího, než kvalitní kuchařská kniha, kterou si obdarovaný může listovat během celého roku a při vaření pak vzpomínat na toho, kdo mu ji dal? Dobrých kuchařek letos vyšla spousta a my už jsme o nich psali v tomto článku. Dnes vybíráme 3 nejzajímavější:

  • Kynuté
    Bibli o všem, co vás z kynutého pečení zajímá sepsal cukrářský mág Josef Maršálek. Knížka váží 2,5 kg, najdete v ní 50 receptů, 600 doprovodných fotografií a mnoho užitečných tipů a triků, jak vyzrát nad kynutým těstem. Výpravná kuchařka stojí 1500 Kč.
  • Naše chalupářská kuchařka
    Zdaleka není určena jen chalupářům, ale spíš těm, kteří milují dobrá a jednoduchá chalupářská jídla. Recepty v knize jsou ověřené mnoha laickými kuchaři a jde o recepty rychlé i jednoduché, které šetří čas strávený v kuchyni. U jednotlivých receptů navíc najdete unikátní QR kódy, které vás odvedou přímo na recept na webu, kde má většina receptů Naší chalupářské kuchařky přiřazen videorecept. Naši chalupářskou kuchařku koupíte za 359 Kč.
  • Vše sváteční
    Cukrářka Iveta Fabešová vydala knížku o svátečním, hlavně vánočním pečení. Inspirovala se recepty Marie-Janků Sandtnerové a tak si zde přijdou na své milovníci starých dobrých časů. V knížce najdete recepty na cukroví, dezerty i dorty. Knížka je k dostání od 342 Kč.

Kurzy vaření

Máte-li kolem sebe zapálené amatérské kuchaře, jistě jim přijde vhod se ve vaření trochu vylepšit. To mohou učinit i prostřednictvím kurzů. Doporučujeme třeba pražskou Gourmet academy, kde se potkáte s lektory takových slavných jmen jako je Josef Maršálek, Zlatka Otavová, Veronika Beskydiárová alias Besky, nebo Mirek kalina či Marek Raditsch. Kurzy se konají v Praze a za jeden zaplatíte od 4 000 do 6 000 Kč.
Máte-li to do Prahy daleko, a přesto se chcete vzdělávat kvalitně, můžete vsadit na online kurzy vaření pod značkou Extrakurzy. Jejich výhodou je, že si je pustíte v mobilu nebo na počítači, kdykoliv vám to bude vyhovovat a k jednou zakoupenému kurzu máte doživotní přístup. Extrakurzy nabízejí jen špičky v oboru, a tak zde najdete třeba sváteční oběd pod taktovkou šéfkuchaře a porotce MasterChef Česko Jana Punčocháře, kurzy slavné cukrářky Šárky Divácké nebo vietnamskou kuchyni pod vedením šéfkuchaře Khanh ta.

Dárky k snědku a do kuchyně

Nejlevnější varianta vánočního dárku pro všechny, kteří mají rádi dobré jídlo. Jedlé dárky můžete vyrobit, anebo koupit, záleží na vašich finančních nebo i časových možnostech. Tipy na zajímavé jedlé dárky najdete v našem předchozím článku. A pokud na žádné vyrábění nemáte teď čas, sáhněte po kvalitním jídle. Vybírejte ale takové produkty, které se nemusejí skladovat v chladu a dlouho vydrží. Naším tipem jsou třeba ořechové pomazánky od firmy Big Boy a to konkrétně vaječňák na lžičku, hedvábně jemný kešu krém v kombinaci s bílou čokoládou, vanilkou a vaječno - rumovou příchutí. Je to čistá slast! Koupíte ho za 189 Kč.

Mezi další zajímavé jedlé dárky patří Vánoční oříšky z pece. Směsi dozlatova upečených vlašáků a mandlí, které se předtím koupaly v medu, karamelu a kokosovém cukru, málokdo odolá. Vánoční ořechy z pece koupíte za 149 Kč.

A konečně třetí dárek sice k snědku není, zato se ale skvěle hodí na vaření. A to na vaření v páře. Nepotřebujete hned ale nutně nějaké speciální hrnce, stačí vám jen kvalitní napařovací vložka, která bude pasovat na hrnce a rendlíky různých velikostí. Ve spodním patře můžete zároveň připravovat jinou část jídla. Univerzální napařovací vložku Fabini z kvalitní nerezové oceli na hrnce s průměrem 20, 22 i 24 cm pořídíte na fabini.cz za 1 299 Kč. 

Všechny produkty si můžete prohlédnout v naší galerii

Poukaz do restaurace

A posledním, desátým, tipem je poukaz do restaurace. Nabízejí jej skoro všechny restaurace, tak si vyberte tu ve vašem okolí, která je vám nejmilejší. Náš tip: v Praze doporučujeme třeba restauraci Pastař, která nabízí autentickou italskou gastronomii v kulisách rodinného podniku s komorní "domáckou" atmosférou a precizním servisem. Kdo má rád italskou kuchyni, zde si přijde na své. 

 

Recepty k tomuto článku