Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky plněné uzeným, bramborové placky, štrúdl... Že už se vám sbíhají sliny? Aby taky ne! Oblíbená jídla, která se často vařívají na chalupě, ale pochutnáme si na nich i v paneláku v Praze, vycházejí nyní nově ve speciální chalupářské kuchařce. O tom, jak knížka vznikala, jsme si popovídali s jejími hlavními editorkami, Ivou Trhoňovou a Evou Cherýnovou z webu Toprecepty.cz.

Těžký výběr receptů

Iva Trhoňová je známá pekařka, která má na svém kontě již několik kuchařských knih, a zároveň na nejčtenějším českém portále o vaření, webu Toprecepty.cz, funguje jako hlavní moderátorka, která schvaluje a kontroluje recepty, vložené uživateli webu. Eva Cherýnová je něco jako její pravá ruka. I když jde o práci celého týmu, hlavně Iva s Evou mají "na triku" horkou knižní novinku, která vychází jako čtvrtá v pořadí v edici Toprecepty, a sice Naši chalupářskou kuchařku. Vybrat z obsáhlého webu "pouze" 150 receptů nebylo snadné. Proč? 

"Na webu máme v databázi přes 65 000 receptů. Z toho stovky až tisíce jsou chalupářské a vyzkoušené, odvařené nebo odpečené obyčejnými lidmi, tudíž prověřené a zkrátka fungující. Proto vybrat z nich jen 150 nebylo jednoduché," říká Iva Trhoňová a dodává, že vsadili na letní a podzimní recepty, které patří na webu Toprecepty.cz k nejhledanějším a nejoblíbenějším.

V knize s letně a podzimně laděnými recepty zaměřené tentokrát na chalupaření, chataření, zahrádkaření a houbaření si své najde každý. Navzory názvu kuchařka zdaleka není určena jen pro chalupáře, ale pro všechny, kteří milují obyčejná, poctivá jídla. Mimo jiné zde najdete kapitolu Houby nebo kapitolu Cukety, které začínají speciálem k danému tématu a lidé se tak dozví mnoho podrobností navíc.

"Stejný speciál s mnoha radami nabízí i kapitola Zavařování, která obsahuje spoustu inspirujích receptů. Lidé si tak mohou uložit část bohatství ze zahrádek na zimu. A aby netrávili v kuchyni dlouhý čas, přidali jsme kapitoly Rychlé recepty či Z jednoho pekáčku - tedy, jak připravit celé hlavní jídlo najednou, aby se člověk mohl věnovat jiné činnosti," vypočítává Eva Cherýnová. Podobně rychlé jsou i Hrnkové recepty na oblíbené moučníky bez vážení. 

Přestože recepty už byly, jak jsme psali výše, "odvařené" či "odpečené" a běžnými lidmi vyzkoušené, nebyly profesionálně nafocené. Proto je fotografka a food stylistka v jedné osobě, Monika Vychodilová, musela podle daného receptu připravit a pak nafotit v různých kompozicích, aby se z mnoha dobrých fotek vybraly jen ty nej. Že se to povedlo, o tom svědčí už samotná obálka, lákající k ochutnání. 

Dárek na celý život

Pokud si teď říkáte, že chalupářské sezoně letos už odzvonilo, tak sice máte pravdu, ale týká se to jen chalupy, nikoli chalupářského vaření. Brambory a zeleninová jídla přijdou k chuti i teď na podzim nebo v zimě, stejně jako moučníky, sladká jídla a mnohé další. Uvařte si podle kuchařky třeba lišky na smetaně s domácím knedlíkem, buřty na černém pivu, pečené bramborové placky nebo vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky

Na letní období si pak nechte recepty grilovací, letní osvěžení a zavařování. I když takové švestky sušené v troubě, povidla nebo dýni jako ananas můžete připravit ještě letos. A klidně v bytě na sídlišti. Zároveň může být kuchařka také skvělým dárkem k narozeninám nebo k Vánocům. Na 352 stranách pevně vázané knihy najdete 150 receptů prověřených vámi, čtenáři. Recepty jsou přehledně rozděleny do 10 kapitol a nechybí ani již zmíněné 3 speciály – Cukety, Houby a Zavařování. Všechny suroviny používané v receptech jsou v domácnostech běžně dostupné, případně se dají snadno nahradit.

Zodpovědná práce

Bonusem navíc je, že všechny vybrané recepty byly redakčně upraveny tak, aby se odstranily všechny technologické chyby, aby byly postupy srozumitelné a aby podle nich dokázal uvařit každý. „Práce na kuchařkách je velmi zodpovědná, co je vytištěné je pro spoustu věcí dané,“ zdůraznila Iva Trhoňová s tím, že chyby být v knize prostě nesmí.

Jak už jste možná zvyklí z předchozích kuchařek z edice Toprecepty, i v této nechybí moderní prvek, a sice všechny recepty mají QR kódy, které vás přivedou na jejich webou stránku. Většina receptů doprovází video. Tak uvidíte celou přípravu pokrmu v praxi a odhalíte všechny možné záludnosti.

„Zaměření kuchařky jsme přizpůsobili i grafiku. Oproti našim předchozím knihám je tato tmavší a laděná spíše do venkovského či přírodního rázu. Všechny fotografie od Moniky Vychodilové jsou stylově spjaty s chalupařením nebo naopak působí letně, jako kdyby byly prohřáté sluncem," vysvětlila Iva Trhoňová.

Jestli už hoříte zvědavostí, co v kuchařce přesně je, podívejte se na ukázku v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Recepty z kuchařky

Ukázat 7 fotografií

Říkáte si, že tato kniha nesmí chybět ve vaší knihovně nebo by to byl vhodný vánoční dárek pro někoho blízkého? Kniha je již k zakoupení  na e-shopu či u vybraných knihkupců. Pro vás, naše věrné čtenáře, jsme si připravili 15% slevový kupón, který můžete uplatnit na veškeré produkty v našem eshopu.

slevový kupón: toprecepty15

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více