Hitem internetu je rychlá cottage pizza jen ze dvou ingrediencí: Těsto připravíme do 5 minut, hodovat můžeme do půl hodinky
31. 1. 2023 Vaření
Milovníci pizzy mohou zajásat. Konec výčitkám z kalorického jídla. Tahle pizza, jejíž hlavní surovinou v těstě je cottage cheese, vrásky na čele ani pneumatiky na bříšku nezpůsobí. Příprava je snadná a chuť velmi dobrá!
Pizza z domácího těsta
Dostali jste chuť na pizzu a do pizzerie to máte daleko? Pizza těsto se samozřejmě dá vyrobit doma, ne každý si na něj ale troufne. Základní těsto na pizzu je totiž kynuté, a i když na něj potřebujete jen pár ingrediencí (tedy mouku, vodu, sůl, droždí a olivový olej), chcete-li vytvořit dokonalou pizzu s tenoučkým těstem uprostřed a křupavými okraji, vyžaduje to opravdu zručnost hodnou mistra pizzaře. Navíc takové těsto vyžaduje trochu času, neboť musí nějakou dobu kynout – těsto na pravou italskou pizzu dokonce kyne až 24 hodin, někdy dokonce i čtyři dny. Pokud tedy hledáte řešení na rychlé zahnání hladu nebo jen urgentní chuti na pizzu, příliš s ním neuspějete.
Mohlo by vás zajímat
Těsto na pizzu bez kynutí
Naštěstí však existuje spousta jednodušších variant na pizza těsto, které vyrobíte vcukuletu. Pak už je jen stačí obložit podle vaší chuti a můžete si během chvilky připadat skoro jako na někde v Itálii. Někdy se do těsta přidává kypřicí prášek do pečiva, populární jsou rovněž alternativy z listového těsta a velkým hitem se stala i pizza z pomazánkového másla. Právě její alternativou je i cottage pizza, která nedávno zaplavila sociální sítě a mezi příznivci zdravějšího stravování a hubnutí si získala značnou popularitu.
I když by to možná její název sliboval, nejde o žádnou zvláštní specialitu, ale o jednoduchou pizzu, jejímž základem je snadné těsto vyrobené z jemného čerstvého sýra cottage. Tento sýr podobný tvarohu se vyznačuje nejen svou specifickou konzistencí s hrudkami plovoucími v syrovátce nebo přidané smetaně, ale i nízkým obsahem tuku. V těstě na pizzu se pak navíc pojí s rozmixovanými ovesnými vločkami, o dietnosti takového těsta tak rozhodně nemůže být pochyb. Rozhodně jde o méně kalorickou alternativu k těstu z pomazánkového másla. Navíc do něj nepotřebujete žádný tuk a ani vajíčka. Dobrou a také poměrně dietní volbou místo sýra cottage je i bílý řecký jogurt.
Mohlo by vás zajímat
Jak na cottage pizzu?
Možná se to zdá neuvěřitelné, těsto se dá opravdu udělat jen ze dvou surovin a navíc chutná velice dobře. Ovesné vločky (celiaci mohou případně zvolit bezlepkovou alternativu) můžete případně nahradit obyčejnou samokypřicí moukou. A jak tedy těsto vyrobit?
Na 1 malou pizzu budete potřebovat: 150 g sýra cottage a 100 g ovesných vloček.
Postup: Ovesné vločky rozmixujte v mixéru na jemnou moučku. Nasypejte ji do mísy, přidejte sýr a promíchejte. Pak z ingrediencí vypracujte hladké těsto, vytvarujte z něj kouli a nechte ji chvíli odpočinou. Pak kouli lehce poprašte moukou a vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem, potřete rajčatovým základem, obložte podle své chuti, a nakonec pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova (cca 20-25 minut).
Názorné video ukáže přesný postup:
Čím pizza těsto obložit?
A pokud potřebujete nějaké nápady, jakými dobrotami pizzu obložit, můžete se inspirovat následujícími kombinacemi:
- rajčatový základ + buvolí mozzarella + bazalka
- rajčatový základ + šunka + artyčoky + žampiony + olivy
- mozzarella + parmezán + provolone + gorgonzola
- rajčatový základ + sušená šunka + mozzarella + rukola
- rajčatový základ + mozzarella + paprikový salám + feferonky
- mozzarella + plátky brambor + čerstvý rozmarýn
- rajčatový základ + mozzarella + ančovičky + kapary + černé olivy
- rajčatový základ + mozzarella + brokolice/špenát + slanina
- rajčatový základ + lilek + cuketa + mozzarella + parmezán + rajčata + bazalka
Nakonec už jen zbývá popřát vám dobrou chuť!
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 16 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 19 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 20 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11