Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky Dutch Baby
Zdroj: Freepik, fahrwasser

Dutch Baby, Dutch Puff nebo German Pancake jsou názvy pro stejný pokrm – nadýchanou palačinku pečenou v troubě na vysokou teplotu podávanou s čerstvým ovocem nebo i naslano. Hotová je za pár minut a úspěch u malých i velkých strávníků je zaručen.

Odkud pochází Dutch Baby?

Slovo dutch znamená v překladu holandský, ale se zemí původu kupodivu nesouvisí. Podle časopisu Sunset je kolébkou tohoto oblíbeného pokrmu rodinná restaurace Manca´s Cafe v USA. A aby zemí, které si přisvojují původ palačinek Dutch Baby nebylo málo, autorem receptu a zároveň majitelem podniku byl německý přistěhovalec Viktor Manc. První nadýchané pečené palačinky byly představeny v první polovině 20. století a originální název vznikl podle tehdy malé dcerky majitele restaurace, která tímto způsobem zkomolila slovo deutsch (německý). Ať už je historka pravdivá nebo jen inspirovaná skutečnými událostmi, nic nemění na tom, že Dutch Baby musí vyzkoušet každý milovník palačinek.

Originální vzhled palačinky

Efektní vzhled připomínající misku, do které se přidávají oblíbené ingredience, se vytvoří v troubě vyhřáté na vysokou teplotu, ve které se vyšlehané těsto nalité na rozpálenou litinovou pánev hodně nafoukne. Po ochlazení vyndáním z trouby palačinka ihned klesne a zůstanou jí pouze zvýšené, originálně tvarované okraje.

Náplň do Dutch Baby

Vnitřek se nejčastěji plní čerstvým sezónním ovocem, které se posype moučkovým cukrem nebo se palačinka polije javorovým sirupem, ale ozdobit Dutch Baby můžete vším, co máte rádi na klasických palačinkách. Skvěle budou chutnat s oslazeným tvarohem, povidly, domácí marmeládou, zakysanou smetanou nebo čokoládovou polevou.

Slanou verzi si můžete vytvořit potřením palačinky smetanovým sýrem a pokladením například šunkou, podušeným špenátem a strouhaným sýrem. Skvělá je i kombinace krémové ricotty, italské pancetty, nakládaných sušených rajčat a mozzarelly.

Recept na palačinky Dutch Baby

Jelikož se Dutch Baby pečou v troubě a při vyšší teplotě, budete potřebovat litinovou pánev nebo kulatý pekáček se silným dnem o průměru asi 25 cm. Důležité je, aby nádoba měla schopnost dobře držet teplo, jinak výsledek nebude ideální.

Na 1 větší palačinku bude potřeba: 95 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce vanilkového cukru, 3 větší vejce, 200 ml plnotučného mléka, špetka soli, 1 lžíce másla, ovoce, 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy a moučkový cukr na posypání. Místo mléka lze použít i smetanu ke šlehání. Jak na to?

Vejce a mléko vyndejte z lednice o půl hodiny dříve, aby se zahřály na pokojovou teplotu. Troubu nechte předehřívat i s pánví na 220 °C. Pánev musí být opravdu rozpálená, aby se v ní palačinka dostatečně nafoukla.

Do mísy prosejte mouku, smíchejte s cukrem, špetkou soli, mlékem, a rozšlehanými vejci. Směs promixujte na hladké řídké těstíčko nebo použijte šlehač. Nechte 5 minut odpočinout a znovu promixujte. Do rozehřáté pánve dejte rozpustit máslo a jakmile bude rozprostřené po celém povrchu, vlijte palačinkové těsto. Pečte asi 20 minut dozlatova a troubu nechte po celou dobu zavřenou. I trocha chladnějšího vzduchu by způsobila, že těsto okamžitě spadne a nevytvoří se zvýšené okraje.

Pozor, pokud budete sahat na pánev nebo pekáček v troubě, nezapomeňte si brát vždy kuchyňskou chňapku nebo přeloženou utěrku. Nadobí bude opravdu velmi rozpálené!

Jakmile vyndáte pánev z trouby, prostředek palačinky klesne a vytvoří se miska, do které vložte ovoce, zakápněte citronovou šťávou a posypte přes sítko moučkovým cukrem.

Zdroje informací:

tasteofhome.com
thekitchn.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku