Jak na vepřové škvarky a sádlo pečené v troubě: Pomalé pečení a odebírání tuku se postará o dokonalý výsledek
13. 2. 2023 Vaření
Čerstvým křupavým domácím škvarkům a jemnému sádlu se ty kupované ze supermarketu nemohou nikdy vyrovnat. Klasický způsob škvaření sádla zabere sice méně času, ale při pečení v troubě odpadá nutnost celý proces neustále kontrolovat.
Jaké sádlo na domácí škvarky?
Kvalitní vstupní surovina je polovina úspěchu. Máte-li v okolí spolehlivého řezníka, měl by být sázkou na jistotu. I tak si ale dejte pozor, zda je nabízené syrové sádlo hřbetní, nacházející se kolem páteře, které je kvalitnější a škvarky z něj chutnější, než z vnitřního uloženého tuku. Na pohled se jedná o rovný bílý kus, často prodávaný včetně kůže, kterou vám řezník na požádání odstraní. A budete-li mít štěstí na vstřícného prodejce, může sádlo rovnou i bleskurychle nakrájet.
Syrové sádlo před samotnou přípravou zbavte zbylých kousků kůže a masa.
Mohlo by vás zajímat
Krájení sádla
Vytvořit z velké bílé hmoty malé kostičky je v podstatě jediná práce, která vás při přípravě škvarků a sádla v troubě čeká. Velký ostrý nůž je nezbytnost, díky které uspoříte spoustu času i nadávek. A dáte-li syrové sádlo před krájením na půl hodiny do mrazáku, půjde práce lépe od ruky.
Velikost kostiček sádla si zvolte podle vlastních preferencí. Chcete získat co nejvíce sádla? Krájejte na menší kostičky (asi 1x1 cm). Jsou pro vás důležitější škvarky? Zvolte větší velikost (asi 2,5x2,5 cm).
Škvaření sádla v troubě
Stejně jako u výroby škvarků v hrnci na sporáku, i v troubě platí, že se sádlo musí zahřívat pozvolna, aby nejdříve uvolnilo všechnu vodu a maximum tuku, voda se následně odpařila a vzniklo čisté tekuté sádlo a škvarky. Počáteční příliš vysoká teplota způsobí, že se sádlo připálí ještě předtím, než proces oddělení vody a tuku vůbec započne. Jako prevenci proti připálení můžete syrové sádlo podlít trochou vody, což ale mírně prodlouží proces odpařování.
Nakrájené sádlo rozprostřené v pekáčku dejte do trouby vyhřáté na 140 °C (bez horkovzduchu). Nechte bez povšimnutí 1 hodinu a promíchejte. V této fázi by měly kousky sádla plavat ve vodě. Po dalších 50 minutách odeberte většinu vyškvařeného sádla a nalijte do vymyté a vysušené uzavíratelné nádoby přes sítko. Tento postup opakujte i za dalších 30 minut a škvarky promíchejte. Průběžné odebírání sádla je důležité pro výslednou křupavost škvarků.
V poslední fázi, která bude trvat 15 – 20 minut, už je vhodné škvarky hlídat, aby se nepřepekly. Vyndejte je z trouby, jakmile budou krásně zlatavé. Škvarky přeceďte a jemně z nich vymačkejte přebytečné sádlo. Ještě teplé je osolte podle chuti.
Sádlo po vychladnutí uložte do lednice, kde vám ve vzduchotěsné nádobě při dodržení hygienických podmínek vydrží na další použití minimálně 3 měsíce.
Tip: Sádlo se dá škvařit také v pomalém hrnci nebo domácí pekárně.
Ochucené škvarky
Smícháte-li hotové, ještě teplé škvarky s prolisovaným česnekem nebo oblíbeným kořením, dostanete další rozměr této delikatesy. Skvěle se k nim hodí například mletá paprika, milovníci pikantnějších chutí mohou sáhnout po pálivé variantě.
Jak použít zbylé škvarky?
Samotné škvarky je nejlepší konzumovat ihned po upečení, kdy jsou nejkřupavější. Škvarky odložené na později lze použít na výbornou škvarkovou pomazánku, zapéct do domácího chleba, přidat do nejrůznějších placek včetně bramboráků, výborné jsou i zapečené s bramborami nebo jako náplň do bramborových knedlíků.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Proč jsou koláče tvrdé a jak tomu předejít? Rozhodující je teplota i čerstvost surovin
Desatero rad na téma zabíjačka aneb vše, co potřebujete vědět o této tradici
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Slané chuťovky se škvarky: Křupavé škvarkové tyčinky nebo babiččiny škvarkové placičky jsou křehké a chutnají skvěle
Jak zužitkovat odřezky z kuřete? Připravit voňavé a křupavé kuřecí škvarky a sádlo zvládne i úplný začátečník
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?