Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak účinně odstranit zápach z plastových krabiček na jídlo? Pomůžou staré noviny, káva, soda i octová voda
Zdroj: Freepik, timolina

Plastové dózy potraviny výborně poslouží na zbytky jídel i na obědy a svačiny do školy i do práce. Máme je doma a s nimi je život trochu jednodušší. Problémem může být, po čase používání, jejich zápach, ale i na to existuje řešení a my jich nabízíme hned několik.

Plastové dózy na jídlo

Plastové krabičky na jídlo jsou v domácnosti vítaným pomocníkem. Nosíme v nich svačinu do školy, práce i na výlety. Někdo v nich dokonce uchovává oběd. Co nesníme, může v krabičkách zůstat v lednici. Krabičky ale mají i nevýhody.

Kromě toho, že se snadno obarví, také poměrně jednoduše pohlcují pachy jídla. Když do dózy dáte aromatickou potravinu (třeba sýry, ryby), krabička snadno načichne. Jak si poradit s odstraněním pachu? Máme tipy, co dělat, když nepomůže klasické mytí ve dřezu nebo v myčce. 

Jedlá soda na pohlcení pachu

Jedlou sodu využíváme nejen na pečení, ale také na úklid. A hodí se i v tomto případě. Co budeme potřebovat? Stačí litr teplé vody a čtyři lžíce jedlé sody. Rozmíchaný roztok nalijte do krabičky a nechte působit asi půl hodiny. Zkontrolujte, zda ještě něco cítíte. Pak krabičku vymyjte čistou vodou a osušte.

Ocet na pohlcení zápachu

Podobně, jako tomu je u sody, i ocet má v domácnosti široké využití. Je snadno dostupný a funkční. Jeho mírnou nevýhodou je charakteristická vůně, ta ale zmizí po vymytí. Ocet odstraní nejen zápach, ale také případné skvrny.

Jak na to? Budete potřebovat na díl vody a díl octu. Smíchaný roztok nalijte do krabičky a nechte působit alespoň půl hodiny. Potom dobře vymyjte vodou.

Citron na pohlcení zápachu

Podobně jako ocet funguje i citron. Na odstranění zápachu budete potřebovat kolečko citronu, kterým přejedete vnitřek dózy. Uzavřete ji, a necháte působit asi hodinu až dvě. Pak nádobu opět omyjte.

Novinový papír na pohlcení zápachu

Při tak trochu zdlouhavější metodě se využívá klasický novinový papír. Dnes už noviny kupujeme mnohem méně, ale pokud je doma máme, je to jedno z možných řešení zápachu.

Jak na to? Odtrhněte z novin dostatečně velký kus (trochu více, než je plocha nádoby). Zmačkejte ho a vložte do krabičky. Tu uzavřete a nechte ji tak do druhého dne. Dóza bude bez zápachu. Je ale potřeba ji důkladně vymýt, protože byla v kontaktu s tiskařskou černí.

Káva pohlcuje zápachy

O tom, že káva dobře pohlcuje zápach, se dobře ví. Využít ji můžeme i v tomto případě. I tady působení trvá déle, než u sody nebo octu. Sáhnout se dá po kávové sedlině, ale také po kávových zrnech. Stačí pár zrníček, nebo vrchovatou lžíci lógru, kterou rozetřete po dni misky. Zavřete krabičku a nechejte kávu působit. Třeba až do druhého dne. Druhý den je třeba misku důkladně omýt.

Sůl na pohlcení zápachu

Také další kuchyňská ingredience se dá využít na absorbování nepříjemného zápachu. Pokud nepomůže mytí, můžete zkusit do nádoby nasypat vrchovatou lžičku soli. Nádobu zakryjte, a nechte působit přes noc. Druhý den box omyjte.

Zdroje informací:
https://www.goodhousekeeping.com
https://www.wikihow.com