Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Češi umí nejlepší bábovky! Jak na mramorovou klasiku nebo zdravou proteinovou bombu?
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Kdo umí bábovku, ten se nikdy nemusí bát, že by byl špatným hostitelem. Univerzální moučník je snadný a rychlý a dá se vyrobit v různých variantách. Naučte se ho mít perfektní!

Královna českých moučníků

Kdyby vás vzbudili o půlnoci a chtěli po vás vyjmenovat klasické české moučníky, mezi prvními by vás pravděpodobně napadla bábovka. Sladké pečivo, které má kromě Česka tradici také v Německu nebo Rakousku, se nejčastěji dělá z třeného těsta, u nás nejběžněji ve dvoubarevné, takzvané mramorové variantě, kdy se lahodný dezert peče půl na půl z klasického a tmavého, kakaem obarveného těsta.

 
Kde má mramorování v moučnících původ? Recept na takový dezert se poprvé objevil v kuchařce Domestic Cook Book Melindy Russell z roku 1866. Tam je popsáno, že se má část těsta odendat a obarvit na tmavo. Dříve se to dělalo pomocí koření a melasy, jak ale postupem času bylo více a více dostupné i kakao, stalo se nedílnou součástí receptů na dvoubarevné bábovky. 
 
 

Třená klasika

Jak takovou lahodnou bábovku upéct? Pokud jste úplný začátečník, zkuste základní hrnkový recept. Nepotřebujete ani váhu, jen hrníček, k tomu mouku, cukr, máslo, mléko, zmiňované kakao a pár dalších drobností. Tuto bábovku zvládnete třeba i s omezenými zásobami na chatě a je hotová za 30 minut.
 
 
Pokud nemáte rádi kakao nebo vám stačí bábovka jendobarevná, připravte jen základní bábovkové těsto. Dovnitř ale pro zpestření můžete přidat třeba gumové bonbony, kandované ovoce, rozinky namočené v rumu, sušené brusinky nebo na větší kusy nasekané oříšky. Výsledek bude lehký a výtečný.
 
 

Dobrota i pro dietáře

I dietáři si rádi pochutnají na sladkém, ale často se mu vyhýbají jako čert kříži - a přitom zbytečně! Každý, kdo shazuje kila zdravě, ví, že v přiměřeném množství neškodí žádné jídlo. Pokud jste sami na dietě a máte chuť na bábovku, nebo k vám na návštěvu přijde nějaký fitness nadšenec, upečte mu výživnou tvarohovou bábovku. Díky tvarohu je v moučníku extra porce bílkovin a ještě navíc je úžasně vláčný. Tip! Při výrobě těsta můžete do mouky přisypat 15 až 30 gramů neochuceného proteinového prášku. Na chuti bábovky ani její konzistenci se to nepodepíše a fitnesáka tím jen potěšíte, protože to najednou už to nejsou jen prázdné kalorie.

Další jednoduchou bábovkou je bábovka ořechová, která se dělá nejčastěji z vlašáků. Je rovněž velmi výživná a méně sladká než ostatní typy bábovek. Pokud zkusíte variantu s jablky, vytvoříte vlastně poměrně zdravé mlsání.

Při pečení bábovky nezáleží jen na vybraném receptu. Méně zkušení pekaři často mívají problém hotovou lahůdku správně vyklopit z formy. I na to ale existuje řada generacemi kuchařek prověřených rad a triků. Najdete je tady:

Uvidíte, že umění dobré bábovky si brzy osvojíte a pak tento snadný, ale vděčný moučník budete péct (skoro) neustále. A možná si jej oblíbíte natolik, že se brzy pustíte do nejrůznějších experimentů. Takovou bábovku lze totiž připravit i naslano!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více