Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalé a šťavnaté hovězí na houbách? Chuť vylepší slanina, česnek i sklenka bílého vína
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Máte ještě zásoby hub z minulého roku? Vyzkoušejte hovězí plátky na houbách. Ať už jsou ze zavařených, zamražených, nebo sušených hub, dají se připravit v troubě i v papiňáku. Připravte si tu nejlepší variantu.

Co s houbami na konci zimy

Také se vám podařilo uchovat si dostatečnou zásobu hub na zimu? Ta pomalu končí, ale houby ve sklenici zavařené či nasušené, případně v mrazáku možná ještě máte. To je výborná příležitost, využít je spolu s hovězím masem. Dušené hovězí přípravou zjemní a houby doplní jeho voňavost a chuť.

Které ingredience se hodí na hovězí plátky na houbách

Základem jídla je samozřejmě dobré hovězí maso na plátky, což bývá zadní. Může se jednat o roštěnec, kýtu. Maso by mělo být libové, bez klihovatých a prorostlých částí.

Z hub se bude hodit cokoliv, co jste si stihli uchovat na zimu. Ideálně směs různých hub. Plátky se připravují na pořádné porci cibule, přidat se hodí i houbové koření. Houbové koření možná máte jako doma připravenou směs, různé firmy ho také prodávají pod tímto názvem v sáčcích. Koření je možné pořídit už za 18 Kč (30 g). Houbové koření můžeme také zvolit samostatně. Pak sáhneme po tymiánu, rozmarýnu, a třeba novém koření. 

Dále se hodí také použít hovězí nebo zeleninový vývar. Pokud ho nemáme, nevadí, dolijeme vodu. Vylepšit hovězí plátky na houbách můžeme jedním až dvěma stroužky česneku, ale také plátkem slaniny pro chuť a vůni. Někdy se také hovězí podlévá zhruba půl hrníčkem suchého bílého vína. 

Nakonec je možné přidat pórek, případně na talíři posypat jídlo pažitkou.

Jak připravit hovězí plátky na houbách v troubě

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat: 500 g zadního hovězího masa, 2 velké cibule, 300 g hub čerstvých nebo hrnek namočených, hladkou mouku, drcený kmín, sádlo, 2 stroužky česneku, 1 lžičku houbového koření, pepř a sůl.

Jak na to? Troubu rozehřejte na 220 °C. Maso nakrájejte na plátky. Jemně je naklepejte, osolte, opepřete a posypejte kmínem. Pak ho obalte v hladké mouce. Cibuli očistěte a obě nakrájejte na kostičky. V kastrolu vhodném do trouby nechte rozehřát sádlo a na něm nechte zesklovatět cibuli. Na ni položte maso a trochu ho osmažte z obou stran, aby se maso zatáhlo. Česnek očistěte a prolisujte k masu. Maso podlijte vývarem, přidejte houbové koření, houby a přikryjte pokličkou.

Kastrol dejte do trouby a teplotu snižte na 170-180 °C. Chuť hub a masa se hezky propojí. Celkem trvá příprava v troubě asi hodinu a půl. Hotovo je, když maso bude měkké. Případně dosolte. Hovězí plátky na houbách jsou ideální s rýží, hodí se ale také brambory, bramborová kaše, nebo třeba bramborové knedlíky.

Pokud chcete vaření urychlit, připravujte jídlo v papiňáku. Vaření v tlakovém hrnci trvá zhruba 40 minut.

Náš tip: Připravte si hovězí na houbách podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více