Voňavá vepřová líčka s červeným vínem a bylinkami

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 1 a 1/2 až 2 hod. 4 porce Vepřové maso 48 názorů

Suroviny

1 kg vepřových líček (12 ks)
sůl
pepř bílý mletý
olej
1 lžíce másla
2 cibule
2 mrkve
1 petržel
celer (stejný díl jako petržele)
pórek (asi 10 cm)
2 lžíce rajčatového protlaku
2 snítky tymiánu (sušeného 1 lžička)
1 snítka čerstvého rozmarýnu - malá větvička (sušeného1/2 lžičky)
3 kuličky jalovce
červené víno suché, minimálně 0,5 l
horký vývar masový na podlití
mouka hladká na obalení a zahuštění
Recept si zatím oblíbilo 49 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Pór nakrájíme na půlkolečka.
    Troubu zapneme na 190°C.
    Líčka očistíme a zlehka obalíme v hladké mouce.

  2. V kastrolu, vhodném do trouby, rozehřejeme olej a líčka v něm rychle opečeme. Poté je vyjmeme na talíř a odložíme stranou.

  3. Do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovata, poté přidáme kořenovou zeleninu a necháme jíi za občasného promíchání pár minut restovat. Nakonec vsypeme pórek, promícháme a přidáme rajčatový protlak. Ten za stálého míchání zasmahneme (pozor, ať se nám nepřipálí !) a ihned trochu zalijeme horkým vývarem.

  4. Přidáme opečená líčka, tymián, rozmarýn a jalovec, dolijeme do 2/3 výšky masa vínem, osolíme, zlehka opepříme, přiklopíme poklicí a vložíme do horké trouby.
    Po 10 min.troubu ztlumíme na 175 - 180°C a pečeme za občasného podlévání vývarem a vínem do měkka - asi hodinu.

  5. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, pár minut za stálého míchání restujeme, podlijeme chladnějším vývarem a vínem, dobře rozmícháme a necháme ještě asi 15 min v troubě provářet (bez poklice)
    Lze také zahustit moukou, rozmíchanou ve troše studené vody.

  6. Provařenou šťávu propasírujeme přes cedník, dochutíme solí, pokud je potřeba, tak i špetkou cukru, přidáme ještě trošku vína a necháme už jen lehce táhnout, aby nám na povrchu vystoupil tuk (glanc).
    Podáváme s vařeným bramborem (u nás s kaší) a myslím, že by šla i rýže.

Poznámka

Líčka jsem jedla naposledy jako dítě a už jsem na ně pomalu zapomněla. Ale nedávno jsem je dostala jako "dárek" a tak jsem je připravila dle své chuti a inspirace netem.

Mouky se na zahuštění nepoužívá příliš - úplně stačí propasírovaná šťáva z masa. Ale pokud chcete mít šťávy víc, tak použijte tak max. jednu lžíci - jinak se připravíte o ten skvělý chuťový zážitek, jen z uvedených surovin ;-).

Líčka - to je nádherně jemné a šťavnaté maso, které dodá šťávě vynikající chuť a sílu, takže není zapotřebí ji nijak zvlášť zahušťovat a uměle dochucovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 481 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Voňavá vepřová líčka s červeným vínem a bylinkami

  • lubinka lubinka

    Skvělý recept,určitě udělám, dělala jsem už hovězí líčka opakovaně, vepřová zatím ne, pokud lička OD VEPŘÍKA SEŽENU URČITĚ UDĚLÁM, PŘIDÁVÁM BOD:yes: a dávám do oblíbených :-K

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1

    Dnes jsem podle tohoto receptu líčka udělala a byla luxusní. Děkuji za super recept. :-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Děláme podobně jen z hovězích líček. Špatně se shánějí, mají je málokdy, vozí je z Polska. Je to náramná mňamka. :yes:
    www.miric.cz

    Odpovědět

  • marie marie(neregistrovaný)

    je to super lahůdka<3

    Odpovědět

  • Lenka Lenka (neregistrovaný)

    líčka jsou v troubě, krásně voní a už se těším :-) děkuji za super recept!

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Mirčo, super, doma už stálice, někdy vepřová, jindy hovězí líčka a za pomoci pomalého hrnce je to luxusní a téměř bezpracná záležitost... přidávám navíc pár špalíčků mrkve pomalit k masu :yes:

    Odpovědět

  • Petra Chýle Petra Chýle(neregistrovaný)

    Tááák právě je vařím :). Jsem zvědavá jaká budu kuchařka, ale postupuji dle receptu tak snad bude bašta...mě zase k tomu asi půjdou bramborové knedlíky....:) tak uvidím.. :-K děkuji za krásný recept :yes:

    Odpovědět

  • milada milada(neregistrovaná)

    výborný recept:-))!!!dnes jsem vyzkoušela,akorát jsem pekla 2,5hod.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tento receptík na mne vykoukl z náhodných;-)Miri to je super receptík a foto super;-):yes:
    Nikdy jsem líčka nejedla a bohužel nepotkala ani v obchodě:-8,ale naděje svítá, v rodině se objevil řezník,tak snad budu mít štěstí a přes něj konečně budu mít to hlavní k receptu - líčka;-):-D,ale dávám bodík moc se mi to líbí;-):yes:+

    Odpovědět

  • lichma lichma

    Koupila jsem dvě kila čerstvých líček a budu je připravovat už podruhé, tentokrát k slavnostnímu velikonočnímu obědu. Vřele tento recept doporučuji. I "frfně", které nesnáší tučné maso a hužvičky slupnou líčko a nenimrají se v něm. Je to opravdu luxusní maso za dobrou cenu a v této úpravě naprosto bezkonkurenční:yes::yes::-))

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Tak jsem líčka sehnala z domácí zabíjačky:-)Konečně jsme to mohli ochutnat,luxusní žrádilko:-pjá jsem tu zeleninu ponechala v té konečné šťávičce,úplně se rozvařila a zahustila sos,příloha rýže.:-K;-)

    Odpovědět

  • jankohrasko jankohrasko

    výborná omáčka na zvěřinu.

    Odpovědět

  • renata renata(neregistrovaná)

    recept vypadá opravdu úžasně..:-p chci se jen zeptat..myslíte, že je možné použít i u vepř.palců??:-8

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    :yes::yes::yes:Tedy ,to jsem přehlídla, ale si jsem sloužila, nebo byla u syna čili nebo u dcery´, ale to je úžasně krásný recept, na plakát, na zvětšeninu,:-O:-K opravdu překrásný top recept s 1 s hvězdičkou, těch tu moc nebývá..:-):yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dája Dája(neregistrovaná)

    Dnes je vařím a koupil jsem je v Makru za 1 kg kolem 100 Kč.
    Recept hodnotím velmi kladně. Jako přílohu doporučuji kynutý houskový knedlík.:yes:

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: vepřová líčka vepřová líčka recept vepřová líčka na víně veprove licka recept na vepřová líčka vepřová líčka na červeném víně recepty vepřová líčka vepřové líčka na víně vepřová líčka recepty veprove lička recept recepty na vepřová líčka jak uvařit vepřová líčka co jsou vepřová líčka recept vepřová líčka recept vepřová líčka na víně recept na vepřove lička recepty vepřové lička líčka vepřová vepřové líčka - recept vepřové líčka recepty

Zapomněl/a jsem heslo