Voňavá vepřová líčka s červeným vínem a bylinkami

mirca75 Kuchařka:

Doba přípravy: 1 a 1/2 až 2 hod. PT1H55M 4 porce Vepřové maso 44 názorů

539

Suroviny

1 kg vepřových líček (12 ks)
sůl
pepř bílý mletý
olej
1 lžíce másla
2 cibule
2 mrkve
1 petržel
celer (stejný díl jako petržele)
pórek (asi 10 cm)
2 lžíce rajčatového protlaku
2 snítky tymiánu (sušeného 1 lžička)
1 snítka čerstvého rozmarýnu - malá větvička (sušeného1/2 lžičky)
3 kuličky jalovce
červené víno suché, minimálně 0,5 l
horký vývar masový na podlití
mouka hladká na obalení a zahuštění
Recept si zatím oblíbilo 39 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Pór nakrájíme na půlkolečka.
    Troubu zapneme na 190°C.
    Líčka očistíme a zlehka obalíme v hladké mouce.

  2. V kastrolu, vhodném do trouby, rozehřejeme olej a líčka v něm rychle opečeme. Poté je vyjmeme na talíř a odložíme stranou.

  3. Do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovata, poté přidáme kořenovou zeleninu a necháme jíi za občasného promíchání pár minut restovat. Nakonec vsypeme pórek, promícháme a přidáme rajčatový protlak. Ten za stálého míchání zasmahneme (pozor, ať se nám nepřipálí !) a ihned trochu zalijeme horkým vývarem.

  4. Přidáme opečená líčka, tymián, rozmarýn a jalovec, dolijeme do 2/3 výšky masa vínem, osolíme, zlehka opepříme, přiklopíme poklicí a vložíme do horké trouby.
    Po 10 min.troubu ztlumíme na 175 - 180°C a pečeme za občasného podlévání vývarem a vínem do měkka - asi hodinu.

  5. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, pár minut za stálého míchání restujeme, podlijeme chladnějším vývarem a vínem, dobře rozmícháme a necháme ještě asi 15 min v troubě provářet (bez poklice)
    Lze také zahustit moukou, rozmíchanou ve troše studené vody.

  6. Provařenou šťávu propasírujeme přes cedník, dochutíme solí, pokud je potřeba, tak i špetkou cukru, přidáme ještě trošku vína a necháme už jen lehce táhnout, aby nám na povrchu vystoupil tuk (glanc).
    Podáváme s vařeným bramborem (u nás s kaší) a myslím, že by šla i rýže.

Poznámka

Líčka jsem jedla naposledy jako dítě a už jsem na ně pomalu zapomněla. Ale nedávno jsem je dostala jako "dárek" a tak jsem je připravila dle své chuti a inspirace netem.

Mouky se na zahuštění nepoužívá příliš - úplně stačí propasírovaná šťáva z masa. Ale pokud chcete mít šťávy víc, tak použijte tak max. jednu lžíci - jinak se připravíte o ten skvělý chuťový zážitek, jen z uvedených surovin ;-).

Líčka - to je nádherně jemné a šťavnaté maso, které dodá šťávě vynikající chuť a sílu, takže není zapotřebí ji nijak zvlášť zahušťovat a uměle dochucovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 116 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Voňavá vepřová líčka s červeným vínem a bylinkami

  • Lenka Lenka (neregistrovaný)

    líčka jsou v troubě, krásně voní a už se těším :-) děkuji za super recept!

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Mirčo, super, doma už stálice, někdy vepřová, jindy hovězí líčka a za pomoci pomalého hrnce je to luxusní a téměř bezpracná záležitost... přidávám navíc pár špalíčků mrkve pomalit k masu :yes:

    Odpovědět

  • Petra Chýle Petra Chýle(neregistrovaný)

    Tááák právě je vařím :). Jsem zvědavá jaká budu kuchařka, ale postupuji dle receptu tak snad bude bašta...mě zase k tomu asi půjdou bramborové knedlíky....:) tak uvidím.. :-K děkuji za krásný recept :yes:

    Odpovědět

  • milada milada(neregistrovaná)

    výborný recept:-))!!!dnes jsem vyzkoušela,akorát jsem pekla 2,5hod.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tento receptík na mne vykoukl z náhodných;-)Miri to je super receptík a foto super;-):yes:
    Nikdy jsem líčka nejedla a bohužel nepotkala ani v obchodě:-8,ale naděje svítá, v rodině se objevil řezník,tak snad budu mít štěstí a přes něj konečně budu mít to hlavní k receptu - líčka;-):-D,ale dávám bodík moc se mi to líbí;-):yes:+

    Odpovědět

  • lichma lichma

    Koupila jsem dvě kila čerstvých líček a budu je připravovat už podruhé, tentokrát k slavnostnímu velikonočnímu obědu. Vřele tento recept doporučuji. I "frfně", které nesnáší tučné maso a hužvičky slupnou líčko a nenimrají se v něm. Je to opravdu luxusní maso za dobrou cenu a v této úpravě naprosto bezkonkurenční:yes::yes::-))

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Tak jsem líčka sehnala z domácí zabíjačky:-)Konečně jsme to mohli ochutnat,luxusní žrádilko:-pjá jsem tu zeleninu ponechala v té konečné šťávičce,úplně se rozvařila a zahustila sos,příloha rýže.:-K;-)

    Odpovědět

  • jankohrasko jankohrasko

    výborná omáčka na zvěřinu.

    Odpovědět

  • renata renata(neregistrovaná)

    recept vypadá opravdu úžasně..:-p chci se jen zeptat..myslíte, že je možné použít i u vepř.palců??:-8

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    :yes::yes::yes:Tedy ,to jsem přehlídla, ale si jsem sloužila, nebo byla u syna čili nebo u dcery´, ale to je úžasně krásný recept, na plakát, na zvětšeninu,:-O:-K opravdu překrásný top recept s 1 s hvězdičkou, těch tu moc nebývá..:-):yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dája Dája(neregistrovaná)

    Dnes je vařím a koupil jsem je v Makru za 1 kg kolem 100 Kč.
    Recept hodnotím velmi kladně. Jako přílohu doporučuji kynutý houskový knedlík.:yes:

    Odpovědět

  • bojovka pro všechny bojovka pro všechny(neregistrovaný)

    vypadá to moc hezky ,ale kam jit koupit ty líčka v masně na mě koukali divně

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    mirca75:určite si tu chýbala viacerým...:-K

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Děkuji všem za milé komentáře:-K a pokud líčka někde uvidíte, určitě si je kupte - je to prostě chuťový zážitek:-p.
    Ono teď nějak nebyla ta správná doba na přidávání rcp., ale určitě se to zlepší a zajdu častěji:-).

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Miruš, jedním slovem - luxus:-!:yes::yes::-K

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo